type-calepinage-carrelage

Ben je bezig met het bouwen van een woning of wil je binnenkort je interieur opfrissen? Heb je al eens gedacht aan welk soort vloerbekleding je in je huis wilt? Als je kiest voor een verfijnd, trendy en duurzaam huis, raden we aan om te gaan voor tegels. Eén van de zaken die je dan moet overwegen, is voor welk legpatroon je kiest.
Vloerbetegeling is een optie die bij iedereen past, of het nu gaat om een buitenterras of één van je kamers of badkamers. Het is echter niet makkelijk om te weten welk soort tegel bij jou past, de keuze uit groottes, kleuren, modellen en legpatronen is heel groot. Nadat je beslist hebt welke tegel perfect bij jou en jouw stijl past, is het tijd om het legpatroon te bepalen. Wij nemen je even mee in welke legpatronen er bestaan en welke impact ze hebben op de uitstraling van je kamer.

Het wildverband patroon voor een vloer met enkelvoudig en origineel motief

Het wildverband of Romeins verband is een zeer speciaal legpatroon. Hierbij kies je ervoor om tegels van drie, vier of zelfs zes verschillende groottes te gebruiken. Het belangrijkste kenmerk is dat tegels van verschillende groottes naast elkaar worden gelegd. Een variant met zes verschillende formaten is uiteraard het moeilijkst te leggen. Als je kiest voor wildverband, laat je dit dan ook beter uitvoeren door een professionele betegelaar.
Voor je de tegels definitief legt, raden we je sterk aan om je legpatroon uit te testen of om er een 2 of 3D simulatie van te maken. Op deze manier vermijd je later technische fouten en heb je goed zicht op wat het uiteindelijke resultaat zal worden. Je berekent bovendien de juiste hoeveelheden die je van elk formaat nodig zal hebben en bepaalt de beginassen.
Bij het plaatsen van een betegeling, is het essentieel om aandacht te hebben voor de breedte van de voegen. Of je tegels nu buiten of binnen legt, de breedte van de voegen die door de fabrikant wordt aanbevolen, moet correct zijn bij het uiteindelijk leggen. Dit beïnvloedt de groottesortering van de tegels en het product dat wordt gebruikt om te voegen. Het is daarom van essentieel belang dat je beroep doet op een ervaren tegelzetter die hiermee voldoende rekening zal houden.

Het leggen van een tegelvloer met cabochons voor een stijlvol en tijdloos interieur

Wil je je keukenvloer een rustieke uistraling geven of ga je voor een echte eyecatcher in de hal? Wat je dan nodig hebt, is een tegelvloer met cabochons. Dit type legpatroon valt vooral in de smaak bij mensen die van een klassieke, rustieke en tijdloze stijl houden.
Wat is een cabochon? Wel, dit is een stukje tegel van een heel klein formaat, tussen de 2 en 3 cm. Over het algemeen heeft dit tegeltje de vorm van een vierkant. Het wordt in principe gebruikt om op de snijpunten tussen de grotere tegels gelegd te worden. Dit zorgt ervoor dat je vloer bijzonder gelijkvormig is, en toch minder eentonig omdat de rasterlijnen minder naar voren komen.
Voor de cabochon tegeltjes, kies je meestal hetzelfde materiaal als dat van de grote tegels waartussen ze zullen geplaatst worden. Of je nu kiest voor marmer, glas of steen, je kan rekenen op een prachtig resultaat met een in het oog springende vloer!
Naast de vloer kan je er ook voor kiezen om de muren van de badkamer of het werkblad in uw keuken te bekleden met een betegeling met cabochons. Dit legpatroon biedt een unieke muurdecoratie dat uniek is in zijn genre. Je gezin en vrienden zullen vol bewondering staan voor de apartheid die dit legpatroon met zich meebrengt voor je huis of appartement.

De betegeling met fries voor een creatieve vloer of muurversiering

Wil je de muren van de badkamer een persoonlijke toets geven of ga je voor een speciale terrasvloer die niemand anders heeft? Wil je je keukenwerkblad leuk versieren? Een betegeling met fries is voor jou de ideale optie!
Het betegelen met fries, zorgt voor een dynamieke en jonge uitstraling in je woning, maar is een vrij ingewikkelde techniek om te installeren. Dit zelf doen kan erg uitdagend zijn, gezien de uitgebreide instructies en verschillende specifieke fasen van de realisatie heel nauwkeurig gevolgd moeten worden.
De fries bij betegeling, ook wel geleiderand genoemd, zorgt voor een dynamiek en een jong uitzicht aan uw binnenhuisdecoratie. Het is toch ook belangrijk dat men beseft dat tegels zetten volgens deze techniek niettemin ingewikkeld is. Het is soms wel heel moeilijk om dit zelf te doen, want de instructies en de verschillende specifieke fasen van de realisatie dienen letterlijk gevolgd te worden.
Als je voor deze techniek kiest, ga je best voor kleinere formaten van tegels. Hou ook rekening met de motiefjes en de kleuren, zodat ze mooi passen bij de rest van je interieur.
De tegels klaar zetten, het fries snijden, specifieke werktuigen gebruiken, het voorbereiden van de producten en het plaatsen van steunkruisjes zijn erg belangrijke voorbereidingen die je niet mag verwaarlozen. Wend je daarom tot een professioneel tegelzetter om het beste resultaat te garanderen.

Conclusie

Het kiezen van tegels is de eerste stap in het realiseren van je vloerbedekking en is vaak niet makkelijk, gezien de vele modellen op de markt. Er bestaat een heel groot aanbod van verschillende soorten tegels, zowel qua formaat, kleur of motief.
Vergeet ook de keuze voor het legpatroon van de betegeling niet. Naast het gewone rechte legpatroon en het dambordpatroon, kan je ook andere mogelijkheden overwegen, zoals het gebruiken van een geleiderand, het leggen van tegels met cabochons of het gebruik van het Romeins verband en het keperverband. Een erg speciale techniek is het Romeins verband, je interieur zal er een unieke uitstraling mee krijgen.
Deze verschillende legpatronen zijn voor alle vloeren geschikt, of het nu gaat om een legpatroon voor buitenshuis of voor het interieur van de woning. Weet dat het plaatsen van tegels met cabochons of deze waarbij een fries gebruikt wordt, ook geschikt zijn voor een onberispelijke muurdecoratie.
Of het nu gaat om de keukenmuur, de muur van de inkom of deze van de badkamer, steeds biedt de muurbetegeling een aantrekkelijke afwerking en vormt ze een mooie aanvulling op je interieur.
Kortom, niet enkel de vloer komt tot zijn recht met mooie tegels, maar zelfs de muren kunnen perfect bekleed worden met dit soort materialen.

legpatronen-tegels

Category : Techniek / Publié le 03 Dec 2017