Wil je een hoogstpersoonlijke sfeer creëren die je woning als bij toverslag een originele touch geeft? Ga dan voluit voor patchworktegels! Door kleuren en patronen heel bewust te combineren krijg je een uniek geheel dat elke vertrek van je woning een authentiek cachet geeft. Hou je wel van een beetje experimenteren met de inrichting van je woning, zowel binnen als buiten? Hier lees je alles wat je moet weten over patchworktegels.

Tegels die aansluiten bij de “mix & match” trend

carrelage-patchwork-murale
Patchworktegels zijn de ideale formule om je binnenmuren te bekleden. Omdat de patronen ontstaan door materialen, motieven en kleuren te mengen, krijg je een dynamische, kleurrijke en originele decoratie. Dergelijke tegelcombinaties sluiten aan bij de “mix & match” trend. Ze vallen op door een flinke dosis vintage, hun groot decoratief vermogen en de bijna eindeloze combinatie van dessins en kleuren.

Toch mag je ook niet overdrijven met deze aanpak. Anders krijg je al snel een vrij smakeloze mengelmoes die helemaal afbreuk doet aan het esthetisch resultaat van patchworktegels. Hou je bijvoorbeeld aan één tint of overheersende kleur. Er moet een zekere uniformiteit in je creatie zitten, die je verkrijgt door reliëf en motieven oordeelkundig af te wisselen. Om elke onprettige verrassing te vermijden kan je een 3D-simulator gebruiken. Hiermee combineer en harmoniseer je de kleuren op een scherm vóór je echt aan de slag gaat. De software helpt je om de risico’s te beperken: geen combinaties die vloeken, geen schreeuwerige kleuren of te drukke combinaties van te veel kleuren wanneer je een patchwork-tegelvloer of -tegelwand samenstelt.

Welke patchworktegels voor muren en vloeren?

Patchworktegels lenen zich perfect voor muren. Een dergelijke tegelwand met zijn assortiment aan motieven geeft een verrassende aanblik aan het interieur van een kamer. Door patronen en stijlen zorgvuldig op elkaar af te stemmen creëer je een soort oosterse sfeer, die ideaal is voor een badkamer.

Ook voor vloeren buiten zijn patchworktegels momenteel erg gewild. Gewoonlijk gaat het dan om cementtegels, maar let even op of ze wel vorstbestendig zijn. Door hun talrijke vormen en motieven lenen ze zich goed voor decoratieve doeleinden. Cementtegels in patchwork zijn geschikt om paadjes aan te leggen of bepaalde zones buitenshuis af te bakenen.

Dergelijke tegels zijn ook te gebruiken voor de renovatie van een vloerbekleding in het interieur van een woning. Behoud bijvoorbeeld gedeeltelijk de oude tegelvloer en voeg er een patchwork van klevende tegels aan toe. Er is zo’n overvloed aan kleuren beschikbaar op de markt dat je zeker bijpassende tegels vindt om een unieke vloer in elke kamer van je woning samen te stellen.

Ongeacht of je voor patchwork gaat voor je muren of voor een vloer, zorg altijd dat er een homogeen geheel ontstaat, qua materialen, vormen en kleuren.

Waarom zijn patchworktegels zo succesvol?

>
Zowel particulieren als professionals zijn tegenwoordig in de ban van patchworktegels. Een dergelijke vloerbekleding heeft zijn succes te danken aan de talrijke voordelen die ermee gepaard gaan. Denk in de eerste plaats aan hun sterk decoratief karakter. De fabrikanten stellen een hele reeks motieven voor om vrijwel oneindige combinaties te verwezenlijken voor een persoonlijke decoratie. Patchworktegels veroveren vaak alle kamers van een woning om er de muren van een badkamer origineel te bedekken, om in de keuken een spatwand elegant aan te kleden, om in een living een opvallende vloerbekleding aan te leggen, enz. Met patchworktegels kan je ook alle kanten uit, voor een oosterse, barokke, Provençaalse sfeer, enz. Keuze is er genoeg, tussen geometrische of kubistische figuren, art deco, bloemmotieven of oosterse arabesken. Sommige merken bieden zelfs kant-en-klare combinaties van motieven.

Waar komen patchworktegels tot hun recht in je woning?

carrelage-patchwork-cuisine
Dergelijke tegelcombinaties zijn geschikt voor elk vertrek van je woning, van de hal tot de badkamer, zonder het salon, de keuken en de slaapkamers te vergeten. Teken er in de hal bijvoorbeeld een tapijt mee. In de andere kamers kleden ze muren en vloeren aan. Ook op traptreden staan ze heel decoratief.

Als je voor deze tegels voor heldere, felle kleuren kiest, verdient het aanbeveling om ze alleen op een beperkte oppervlakte aan te brengen om overdadige versiering te vermijden. Gebruik ze bijvoorbeeld om de blik naar een bepaald gedeelte van een muur te trekken (achter een sofa in het salon of boven een bed). Op de vloer pas je ze toe om een tegeltapijt samen te stellen, onder de eettafel in de living of als een lange loopstrook in de gang.

Aangezien cementtegels poreus zijn, geef je voor patchworkvloeren of -muren op vochtige plekken zoals badkamers of keukens de voorkeur aan keramische ktegels.

Tot slot

Met patchwork- of patroontegels beschik je over een extra troef voor een geslaagde decoratie in het interieur of buiten aan je woning. Laat je verbeelding gewoon de vrije loop en zoek de juiste harmonie en samenhang tussen alle kleuren en motieven die in de vakhandel verkrijgbaar zijn.

Category : Tips / Publié le 12 Sep 2018