Adoptez les carreaux en relief pour revêtir vos murs

Hou je van een hedendaags interieur en ben je op zoek naar een design wandbekleding? Wil je in je woning een unieke sfeer creëren? Ga dan zonder aarzelen voor reliëftegels om je wanden te bekleden! Met dit tegeltype slaag je er immers moeiteloos in om elke kamer een heel eigen cachet te geven, terwijl het geheel modern aandoet. Ontdek hier wat reliëftegels precies zijn, welke voordelen ze bieden, waar je moet op letten bij het plaatsen en welke tips je een geslaagd interieur opleveren.

3D-motieven

Reliëftegels vallen op door hun driedimensionale motieven die tot stand komen door een hoogtechnologisch productieproces. Door deze bijzondere eigenschap geven ze muren een unieke en originele uitstraling. Als hedendaagse wandbekleding zijn ze geschikt voor elk vertrek in je woning: de badkamer, keuken, hal, woonkamer en slaapkamers.

Reliëftegels zijn verkrijgbaar in een ruime waaier een kleuren en motieven. De fabrikanten proberen zeer gevarieerde collecties samen te stellen. Sommige modellen hebben eerder geometrische vormen of bootsen de eindeloze deining van de golven na. Ze komen tegemoet aan de eisen van al wie naar een “zensfeer” in een kamer streeft. Voor een geraffineerd resultaat dat aan je verwachtingen beantwoordt, hou je best rekening met alle regels om reliëftegels optimaal te combineren met andere materialen.

Verschillende soorten reliëftegels

Tegelfabrikanten innoveren voortdurend om nieuwe soorten reliëftegels op de markt te brengen. Wandbekledingen van dit type vallen op door de talrijke nuances in hun reliëf, het kleuren- en lichtspel dat daardoor ontstaat en de originele combinaties ervan voor een uniek, hoogstpersoonlijk interieur.

Hou je van design? Kies dan tegels met een geometrisch reliëf die een kamer een elegante touch geven. De rechte lijnen van dergelijke tegels doen een beetje denken aan origami. Ze geven je ook de kans om creatief te spelen met het reliëf, helemaal aangepast aan jouw smaak en voorkeur, bijvoorbeeld met een regelmatig patroon – of net omgekeerd.

Geef voor de kleur eerder de voorkeur aan sobere tinten, zoals grijs, zwart, beige of wit. Zo zorg je voor chique effecten die aangenaam passen bij de aankleding van een moderne kamer.

Voor een werkelijk uitzonderlijke sfeer kies je tegels met een meer uitgesproken reliëf of sterk opvallende, originele vormen. Het is een optie die je in staat stelt om een kamer een architecturale uitstraling te geven, zowel in je badkamer als in je salon.

De voordelen van reliëftegels

Driedimensionale tegels zijn in de eerste plaats origineel, maar ze bieden nog verscheidene andere voordelen.

Aangezien reliëftegels op allerlei manieren het licht opvangen, vasthouden of juist reflecteren, zijn ze ideaal om eerder sombere vertrekken zoals een gang of toilet op een speelse manier lichter te maken. Vooral tegels met gouden reflecties of lichte tinten zorgen voor lichteffecten en lijken de ruimte te vergroten. Dat geeft je de indruk dat je in een kamer met een groter volume bent.

Reliëftegels bieden de mogelijkheid om een moderne interieurdecoratie met designaspecten tot stand te brengen, maar ze bestaan ook in natuurlijke materialen. 3D-tegels kunnen bijvoorbeeld hout imiteren en leveren dan zelfs een heel realistisch resultaat op. Andere motieven roepen eerder baksteen of steen op om een kamer een authentieke sfeer te verlenen.

Reliëftegels zijn niet poreus en daardoor een uitstekend alternatief voor materialen die door vocht aan kwaliteit zouden verliezen. Reliëftegels voldoen in elk geval aan alle kwaliteitsnormen inzake duurzaamheid, stevigheid en schokbestendigheid.

Hoe verwerkt u reliëftegels in uw interieur?

Omdat deze tegels zo origineel zijn, dient u er zuinig mee om te springen. Bedek er bijvoorbeeld maar één muurvlak mee of zelfs maar een gedeelte van een muur, bijvoorbeeld om een meubel beter tot zijn recht te laten komen: achter een sofa in de living, achter een bad of boven een dubbele wastafel.

3D-tegels in onregelmatig verband tegen een wand leveren een sterk designeffect op.

Reliëftegels gaan ook perfect samen met allerlei ruwere materialen, zoals onbewerkte steen, ruwhouten parket of gepolijst beton.

Effen tinten zijn het mooiste bij reliëftegels. Te drukke kleuren zouden in combinatie met het oneffen reliëf een overladen resultaat kunnen geven, onder andere in kleine ruimtes.

Waarop letten als je reliëftegels installeert?

De dikte van reliëftegels is vaak groter dan 10 mm, wat de norm is voor een klassieke wandtegel. Dat maakt ook het aanbrengen wat complexer. De tegelzetter moet de dosering van de tegellijm goed beheersen om een goede hechting van de tegels aan de muur te verzekeren.

Bovendien is het moeilijk om op een muur die met reliëftegels is betegeld nog andere decoratie-elementen aan te brengen, zoals een schilderij, een rekje of spiegels.

Tot slot

Reliëftegels zijn een ideale oplossing om een kamer een authentieke en moderne uitstraling te geven. De keuze is uitgebreid en dus zijn ze gemakkelijk aan te passen aan elke interieurstijl. Hou wel rekening met de tips op deze pagina.

Category : Tips / Publié le 12 Sep 2018