Voor de vloerbedekking van je salon of badkamer gaat je voorkeur uit naar glanzende tegels. Je bent immers helemaal gecharmeerd door de glanzende afwerking van deze tegels, die je in staat stelt om meer licht in elke ruimte te brengen. Maar vóór je definitief kiest, wil je wat meer informatie over de voor- en nadelen van glanzende tegels. Ontdek de plus- en minpunten van dit type vloerbedekking.

De pluspunten

Glanzende tegels laten je interieur baden in het licht

Eigenlijk zijn glanzende tegels voor een vloer binnen in een huis of appartement een klassieke keuze en een vaste waarde door hun bijzondere, esthetische uitstraling. De glans of hoogglans ontstaat tijdens een specifieke polijstfase in de fabriek. Glanzende tegels zijn een product van hoge kwaliteit, dat door particulieren en vaklui sterk wordt geapprecieerd, vooral omdat een glanzende vloer een kantoorruimte, living, keuken of zelfs slaapkamer zoveel helderder maakt.

Glanzende tegels voelen ook glad aan. Ze zijn even goed geschikt voor een kleine oppervlakte, in een toilet of badkamer, als voor een grote ruimte zoals een salon.

Een lichtweerkaatsend oppervlak heeft een vergrotend effect

Net zoals een spiegel reflecteren glanzende tegels het licht uit de omgeving. Ze zijn bijgevolg de ideale vloerbedekking om je interieur helder te maken. Overdag vangen ze de zonnestralen op en laten het vertrek baden in het licht. ’s Avonds lijkt het of ze de directe of indirecte verlichtingsbronnen vermenigvuldigen. Vooral glanzende tegels van grote afmetingen zorgen voor een spectaculair effect.

De extra helderheid van een glanzende tegelvloer biedt mogelijkheden om de visuele, schijnbare grootte van een vertrek te benadrukken. De ruimte lijkt groter. Glanzende tegels passen zich ook aan elke stijl van interieurdecoratie aan.

Een elegante en originele tegelvloer

Een glanzende tegelvloer komt in de eerste plaats als elegant over. Omdat hij zowel overdag als ’s avonds het omgevingslicht reflecteert, verleent hij de kamer een bepaalde charme. Glanzende tegels zijn verkrijgbaar in een waaier van materialen en kleuren. Je vindt beslist exact de variëteit die je zoekt om je salon of badkamer aan te kleden met subtiele nuances en allerlei tinten: wit, beige, zwart, meer uitgesproken kleuren en alles wat daar tussenin ligt.

Door vormen en kleuren slim te combineren geef je de vloerbedekking een originele invulling. Voor een geraffineerd, voornaam salon wissel je bijvoorbeeld zwarte en witte tegels met elkaar af. En je vloer wordt helemaal uniek met tegels in een honingraatmotief.

Als je meer voelt voor de uitstraling van een natuurlijk materiaal, bieden glanzende tegels je de kans om het marmer- of houteffect te creëren dat beantwoordt aan je verwachtingen.

Bekijk de inrichting van je interieur bij voorkeur als een totaalplaatje. Glanzende tegels gaan goed samen met hedendaags meubilair met uitgepuurde lijnen. Gordijnen en overgordijnen in warme kleuren maken het geheel af.

Gemakkelijk te onderhouden

Door hun glad oppervlak zijn glanzende tegels gemakkelijker te onderhouden dan matte of dan tegels met een ruw oppervlak. Zelfs de hardnekkigste vlekken verdwijnen meteen als je er even overgaat met een dweil met warm water. Toch is het beter om vlekken meteen te verwijderen en niet te laten indrogen, want het gebruik van bijtende oplosmiddelen kan na verloop van tijd je tegelvloer aantasten.

Een ruime waaier aan kleuren, talrijke modellen

Het uitgebreide kleurenpalet biedt je overvloedig veel keuze. Er zijn zowel effen als gemarmerde glanzende tegels. Ook als je houdt van mozaïekmotieven vind je glanzende tegels naar je smaak. Kies in elk geval het model en de kleur die de inrichtingsstijl van je interieur en je meubels volledig tot hun recht laten komen.

Schok- en impactbestendige tegels

Glanzende tegels onderscheiden zich van andere soorten vloer- en muurbekledingen niet alleen door hun glanzende lichtreflecties, maar ook doordat ze goed bestand zijn tegen schokken en krassen. Door deze interessante eigenschap geniet je vele jaren van een vloerbedekking die er als nieuw blijft uitzien.

De minpunten

Wij willen dat je met kennis van zaken kiest en dus noemen we hier ook enkele kleine nadelen van een glanzende tegelvloer.

Vlekken vallen snel op

Omdat het oppervlak zo helder en lichtweerkaatsend is, zie je op een glanzende tegelvloer gemakkelijker vlekken, ongeacht de kleur van de vloer.

Een glad oppervlak

Door het intensieve polijstproces tijdens de fabricage zijn deze tegels niet alleen glanzend, maar ook heel glad. Zeker bij een vloer vergt dit enige voorzichtigheid. Vooral in een badkamer kan een gladde tegelvloer mensen gemakkelijker laten uitglijden. Om de risico’s te verkleinen verdient het aanbeveling om op cruciale plekken antislipmatten aan te brengen, bijvoorbeeld net voor het bad of de douche. Ook bij een gladde keukenvloer zijn deze tips waardevol.

Tot slot

Je kent nu de voor- en nadelen, de plus- en minpunten van glanzende tegels. Kies bijgevolg weloverwogen je tegelvloer voor binnen.

Category : Tips / Publié le 06 Sep 2018