Revêtement de piscine

Om de juiste bekleding voor een zwembad te kiezen moet met verschillende criteria rekening worden gehouden. De belangrijkste zijn de gewenste stevigheid, de esthetische waarde, de duurzaamheid en de kostprijs. Betegeling en liners behoren tot de types bekleding die aan de meeste criteria voldoen. De betegeling steekt er toch nog bovenuit: het onderhoud ervan is eenvoudig en ze kan van uw zwembad een blikvanger maken. Een liner is dan weer voordeliger in prijs. Laten we even van dichterbij kijken naar de voor- en nadelen van een betegeling tegenover die van een liner.

De voordelen van een betegeling vergeleken met een liner

piscine grès cérame
Wanneer je kiest voor tegels, heb je de zekerheid van een zeer stevige bekleding, zeker als de uiteindelijke keuze gaat naar ceramiek.Omdat ze uit gres bestaat, is ze beter bestand tegen chemische onderhoudsproducten, maar ook tegen plotse temperatuurschommelingen, wintervorst of intensiever gebruik. Zo’n zwembad gaat gemakkelijk 50 jaar mee. Een linerdaarentegen moet na een tiental jaar vervangen worden.

Tegels zijn daarnaast ook een esthetisch verantwoorde bekleding, de ideale keuze voor al wie zijn zwembad net dat tikje meer wil meegeven. Afmetingen, kleuren en motieven zijn er te kust en te keur. Er zijn dus ideeën te over om je zwembad te personaliseren. Een liner is zeker en vast esthetisch, maar biedt weinig mogelijkheden tot persoonlijke afwerking: slechts twee of drie kleuren. Glaspasta is meestal de hoogst gewaardeerde mogelijkheid bij de installatie van een zwembad en is gewoonlijk beschikbaar in de vorm van vierkante mozaïekplaten die aan elkaar moeten bevestigd worden. Het zwembad krijgt een origineel en artistiek uiterlijk dankzij de verschillende kleurschakeringen. Wat de persoonlijke toets betreft, staat niets de eigenaar in de weg om te opteren voor een tegelfries die de waterlijn afboordt. Ook een versierde bodem of een wand met tekeningen behoren tot de mogelijkheden.

Ten slotte zijn tegels onderhoudsvriendelijker dan liners. Je hebt enkel een spons, een borstel en een bezem nodig. Regelmatig onderhoud blijft evenwelgeboden, zeker aan de voegen, de wanden en de waterlijn van het zwembad. Op die manier blijft een optimale duurzaamheid gewaarborgd.

De nadelen van een betegeling vergeleken met een liner

carrelage pâte de verre
Tegels hebben massa’s voordelen, zeker inzake stevigheid en levensduur, maar komen duurder uit qua kostprijs. De prijzen starten weliswaar vanaf enkele tientallen euro’s, maar voor het topgamma, zoals glaspasta, moet je bereid zijn om tot 100 euro te gaan, zonder de kosten van het plaatsen. In het algemeen kunnen we zeggen dat je moet rekening houden met een budget van 5000 euro om een zwembad te betegelen. Ter vergelijking: voor een liner heb je slechts 1000 tot 2000 euro nodig.

Het is ook belangrijk om te weten dat de afdichting van een zwembad niet gegarandeerd is met tegels, maar wel met een liner. Tegels kunnen dan ook enkel worden gebruikt als zwembadbekleding. Vooraleer je ze plaatst, moet je er dan ook voor zorgen dat je zwembad waterdicht is, bij voorbeeld door beton te storten. Je mag dan ook geen tegels plaatsen op structuren die niet waterdicht zijn, zoals zwembaden met modulaire panelen, in hout, of boven de grond. Voor zulke constructies is een liner de aangewezen bekleding.

De keuze voor tegels kan ook ingegeven zijn door de  noodzaak om zelf een aantal werkzaamheden uit te voeren. Wat overigens niet aan te raden is. Het plaatsen van deze bekleding op dat type constructie vergt inderdaad speciale bekwaamheden. Op die manier worden onaangename verrassingen uitgesloten, zoals bij voorbeeld het verschijnen van barsten die tot gevolg hebben dat je niet meer zorgeloos kunt genieten van je zwembad. Wat dat betreft, staan tegels en liner op dezelfde hoogte: in beide gevallen schakel je best professionele plaatsers in.

U weet niet aan wie u de werkzaamheden moet toevertrouwen die verband houden met de betegeling van een zwembad? Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden. In de eerste plaats is er de mond-tot-mondreclame. Vraag in uw omgeving naar de contactgegevens van een tegelzetter die mooi werk geleverd heeft. Ook op onze site vindt u natuurlijk een lijst van vaklui die hun sporen verdiend hebben. Lees ook de meningen na die surfers er geplaatst hebben. Niets belet u daarnaast om de persoonlijke site van een vakman te bezoeken en hem om een bestek te vragen.

Category : Tips / Publié le 28 Jun 2018