Om de vloer of de muren van uw woning, zowel binnen als buiten, te bekleden, verkiest u tegels boven andere materialen omdat dit soort bekleding veel voordelen biedt. U wenst raad te krijgen om wat meer kijk te hebben op het aanbod van de verschillende formaten om dan ook tot een esthetisch en duurzaam resultaat te komen. Op deze pagina kan u essentiële informatie terugvinden over de verschillende vormen van tegels die beschikbaar zijn op de markt.

De criteria waarmee men rekening moet houden bij de keuze van tegels

Uw keuzecriteria moeten niet enkel gericht zijn op de vorm van de tegels. U moet ook met andere factoren rekening houden, zoals de weerstand van het materiaal ten opzichte van de vormbeperkingen. Ondanks de opkomst van nieuwe tegelvormen blijven de vierkante en rechthoekige vorm overheersen.
carrelage-salle-eaucarrelage-carre

De vierkante vorm

Ondanks het feit dat de fabrikanten nieuwe tegelvormen ontwikkelen, behoudt de vierkante vorm haar vooraanstaande plaats op de markt. Dankzij haar even lange zijden is het gemakkelijk om de tegels te leggen. Zowel binnen als buiten bezorgen de vierkante tegels voor een bijzonder symmetrisch, esthetisch effect en geven ze de indruk dat u zich in een grotere ruimte bevindt. Ook het resultaat is verfijnder omdat de voegen smaller zijn.

Een groot aantal verschillende afmetingen van vierkante tegels is aan het verdwijnen. De kleine vierkanten van 15×15 cm uit de jaren zestig, zijn tegenwoordig nog moeilijk te vinden op de markt, maar je kiest ze best wel als u het visueel effect van mozaïek wil bekomen. De tendens ligt eerder bij de grote formaten: 30×30, 33×33, 45×45, 60×60 en zelfs 120×120 cm, waarbij deze laatste bijzonder geschikt zijn voor de vloerbekleding van zeer grote ruimtes.

Het rechthoekige formaat

De tegels die parket of natuursteen imiteren, maken van dit formaat vooral een nieuwe trend in de binnenhuisdecoratie, maar de rechthoekige vorm is ook geschikt voor buitenshuis. Om de ruimte te verlengen, zijn de rechthoekige tegels de ideale oplossing voor bv. een krappe binnenplaats.

De meest courante afmetingen voor rechthoekige tegels zijn 30×60 en 45×90 cm. Omdat de tegels het uitzicht van een kamer , een terras, een gang of van de tuin kunnen nuanceren, kiest u voor het formaat waarmee u het best het gewenste visueel resultaat kan bekomen. Bovendien kan men met deze vorm de vloer op twee manieren leggen, in rechtlijnig verband en in baksteenverband. Een bevoegd tegelzetter kan u hierover de gepaste raad geven.

Wenst u een hedendaagse tegel te gebruiken? Kies dan voor het rechthoekige formaat. Dankzij het baksteenverband kan u geometrische onregelmatigheden wegwerken. Aarzel niet om vierkante en rechthoekige tegels te combineren om uw oppervlakten zowel binnen als buiten, te moderniseren. U kan bv. vierkante formaten gebruiken voor de bekleding van de muren en rechthoekige voor de vloer om een esthetische eenheid te bekomen. Rechthoekige tegels van imitatie natuursteen met grote afmetingen bezorgen de tuin een bijzonder karakter.

De formaten in lamelvorm

Dit is een variatie op de rechthoekige tegels. Ze zijn beschikbaar in de afmetingen 15×90 en 22,5×90 cm. Kies voor deze vormen indien u uw vloer het uitzicht van een houten vloer wil geven. Of u nu kiest voor warme kleuren of voor discretere nuances, de tegels in lamelvorm bezorgen u de mogelijkheid om gemakkelijk het design van uw woning te wijzigen en om verbazingwekkende visuele effecten te bekomen.

De zeshoekige tegel

U bent een fan van designdecoratie en u wenst uw woning een originele toets te geven? Dan beantwoordt de zeshoekige tegel aan uw verwachtingen. Bovendien hoort het binnen de huidige trend om geometrische vormen te gebruiken.

Om de zeshoekige tegels te ontwikkelen hebben de fabrikanten zich laten inspireren door de terracottategeltjes. Het rood gebakken aardewerk dat zo bijzonder is voor dit typisch Provençaals materiaal, werd vervangen door modernere materialen. Het zeshoekige formaat laat een perfecte inpassing toe en daardoor bekomt u een vloer- of muurbekleding die praktisch geen voegen heeft. Het resultaat is dan ook glad en aangenaam om te zien en te voelen.

De zeshoekige tegels komen voor in een groot gamma aan groottes, kleuren en materialen, zoals keramisch gres. Dankzij hun samenstelling, zijn ze gemakkelijk te onderhouden en zijn ze bestand tegen stoten en verslijten. Ze vormen de ideale bekleding voor een werkblad of voor de wand van de badkamer. Ze kunnen ook gebruikt worden voor een terras op voorwaarde dat de ruimte niet te uitgebreid is.

Tot slot

U bent nu beter geïnformeerd over de verschillende vormen van tegels beschikbaar op de markt . Het is nu aan u om de oplossing te kiezen die overeenkomt met uw wensen voor binnen- of buitenhuisdecoratie. Noteer ook dat het gebruik van meerdere tegels, kleuren of verschillende materialen het mogelijk maakt om uw werkresultaat heel persoonlijk te maken door een uniek en origineel motief te ontwerpen.

Category : Tips / Publié le 01 May 2017