kiezen-tegels-trappen

Een trap die bekleed is met tegels geeft het interieur van uw woning dat extra tikkeltje design en originaliteit mee. Door voor dezelfde tegels als de vloerbekleding te kiezen, verlengt u de ruimte zonder breukeffect. Wel, hoe kan u nu tegels kiezen voor uw trappen? Ontdek op deze pagina de voordelen van deze optie en advies om de goede keuze te maken

De vele voordelen van tegels op de trap

Kiezen voor betegeling van uw trappen, hetzij bij renovatie of nieuwbouw, biedt veel troeven. Naast de praktische en esthetische aspecten, biedt een dergelijke bekleding het voordeel dat het gemakkelijk te onderhouden is. Het is wel een alternatieve oplossing ten opzichte van het arbeidsintensieve onderhoud dat sommige materialen vergen, zoals hout, dat op regelmatige tijdstippen geboend en onderhouden dient te worden. Bovendien kan men door het gebruik van tegels ook genieten van lichteffecten die een bijzondere touch geven aan het interieur van uw woning. Om het zetten van de tegels volgens de regels van de kunst te garanderen en de duurzaamheid van het werk te verzekeren is de tussenkomst van een bevoegd tegelzetter absoluut noodzakelijk.

Criteria waarmee men rekening moet houden bij het kiezen van tegels voor een trap

De trap is een van die plaatsen in huis die men heel veel betreedt. De keuze van de tegels mag dan ook niet licht opgevat worden. Men moet zeker rekening houden met 3 belangrijke factoren: de tegels moeten slipvrij en stevig zijn en ze moeten een aangepast formaat hebben naargelang de afmetingen van het werk.

De keuze van een antisliptegel is prioritair. Een trap die bekleed is met tegels kan inderdaad zeer glad zijn, vooral buitenshuis, en dat kan op zijn beurt de oorzaak zijn van talrijke valpartijen die soms heel ernstig kunnen zijn. Verkies daarom, zowel voor binnenshuis als voor buitenshuis, antisliptegels die te herkennen zijn aan hun eerder ruw aanvoelend oppervlak. Om de kansen op een ongeval op de trap nog meer te beperken, kan u trapprofielen laten plaatsen die in hetzelfde materiaal gemaakt zijn als uw tegels of hoekprofielen die speciaal daarvoor werden ontworpen.

De stevigheid is een andere essentiële factor bij de keuze van de tegels voor een trap. De bekleding ervan moet kunnen weerstaan aan stoten en aan het er voortdurend overlopen door de bewoners van het huis.

Deze eerste twee criteria zijn belangrijker dan het derde, de prijs. Men verkiest beter traptegels die duurder zijn in aankoop, maar die dan wel gedurende tientallen jaren gebruikt kunnen worden, dan goedkopere tegels die na 2 jaar al vervangen zullen moeten worden.

Op welke soort trap kan men tegels plaatsen?

Zowel binnen als buiten kan men tegels plaatsen op een betonnen trap. Hoewel een uitvoering buitenshuis wel extra voorzorgen vraagt.

Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw, kan u gemakkelijk een trap met tegels in uw woning integreren. Om uw woning toch een moderne look te geven, kan u een oude houten trap omvormen in een nieuw gemaakte trap die bekleed is met tegels. Op die manier kan u de bekleding van de vloer harmoniseren met die van de trap door dezelfde tegel te kiezen, bijvoorbeeld met houtimitatie of imitatie van beton.

Waar uw trap zich ook bevindt en hoe hij ook samengesteld is (recht, draaiend of een wenteltrap), het is sterk aanbevolen om beroep te doen op een bevoegd tegelzetter. De ervaring en de beroepskennis van een dergelijke vakman zijn onontbeerlijk om een behoorlijke uittekening vast te leggen, een taak die bestaat in het berekenen van het aantal tegels die nodig zijn voor het werk en hoe ze geschikt moeten worden om het oppervlak van de trap juist te kunnen bekleden. Het juist plaatsen van de optreden vraagt eveneens een grote nauwkeurigheid, wat een doe-het-zelver niet beheerst.

Tegels voor de trap: de esthetische keuze

U hebt de keuze tussen vele esthetische mogelijkheden voor de betegeling van uw trap. Het is essentieel om met smaak de treden en de optreden te bekleden en om naar harmonie te zoeken met de omringende vloer.

Tegels in eenzelfde kleur: te verkiezen als u een elegant en sober effect wil bekomen. Grijs, zwart en wit komen heel gemakkelijk overeen met gelijk welke stijl van binnenhuisdecoratie. Kies voor heldere kleuren om de trap niet donkerder te maken, vooral als het om een rechte trap gaat.

Een tweekleurige betegeling: door gebruik te maken van tegels met verschillende kleuren voor de aantreden en de optreden, kan u een reliëf effect bekomen. Optreden in een donkerdere kleur laten de aantreden meer tot hun recht komen.

Een betegeling in motieven en met effecten: dit soort betegeling voegt een originele touch toe aan uw trap. De markt biedt tegels aan die het effect bieden van mat marmer, graniet, metaal, beton of hout. Tegels met motieven moeten gecombineerd worden met effen tegels en om meer elegantie te bekomen kiest u beter voor discrete en verfijnde motieven. Om een te overladen aanblik te vermijden, gebruik enkel tegels met motieven op de aantreden of de optreden en niet op de gehele betegeling van de trap.

Tot slot

Voortaan kent u vele goede redenen om te kiezen voor betegeling op uw trap. Kies dus zowel bij renovatie als nieuwbouw voor deze praktische mogelijkheid.

Category : Tips / Publié le 07 May 2017