carrelage-terasse

Tegels zijn geschikt voor terrassen. Ze komen voor in verschillende kleuren, maten en structuren. De weerstand tegen gladheid, slijtage, stoten en slecht weer, zijn slechts enkele factoren waarmee men rekening moet houden vooraleer te kiezen.

Welke zijn de keuzecriteria die men in het oog moet houden?

Het is belangrijk om tegels te kiezen in functie van wat men nodig heeft: qua stijl (hedendaags, rustiek, Provençaals) en afmetingen. Men moet natuurlijk ook beslissen volgens het beschikbare budget en de oppervlakte. De prijs per m² van tegels voor een buitenterras kan sterk verschillen. Denk eraan dat goedkope tegels het risico dat het werk nog eens overgedaan moet worden maar dan met producten van een betere kwaliteit met zich meebrengen.

De betegeling voor terrassen kan bestaan uit keramisch of uitgerekt gres, tegels, keramiek, enz… Deze zijn sterk en duurzaam. Ze moeten vorstbestendig zijn, d.w.z. bestand zijn tegen het vriezen en de agressie van de weersomstandigheden. Men moet ook rekening houden met de opsmuk van de woning om een goede keuze van het materiaal te kunnen maken.

Het uiterlijk aspect van de buitenbetegeling kan bestaan uit imitatie van beton, metaal en hout of uit echte natuursteen. Wat de afwerking betreft, kan u kiezen naargelang uw smaak.

Alle formaten kunnen in overweging genomen worden : 30×30cm, 45×45cm, 30×60cm, 60×60cm, enz…

Voor het gedeelte dat met meest belopen wordt, dient men een antisliptegel te gebruiken. Zo kunnen de kinderen zonder problemen op hun blote voeten op het terras lopen en spelen.

Als het huis naar het zuiden gericht is, raadt men aan om tegels in een heldere tint te kiezen. Zelfs als oranje in zou zijn, kiest u toch het best voor een klassieke en neutrale toon. Modekleuren blijven immers niet eeuwig bestaan.

Welke soort betegeling kan men het best gebruiken ?

In de zuidelijke regio’s kiest men vooral voor keramiek. Dat is een zeer sterke en rustieke materie. Maar omwille van de poreusheid, dient deze tegel wel regelmatig onderhouden te worden.

Een tegel in gres is ondoordringbaar. Hij biedt altijd heel veel weerstand, of hij nu uit geëmailleerd keramiek of uit volle massa bestaat. Het aanbod bestaat uit verschillende afwerkingen: zo kan hij eruitzien als hout, beton en steen. Daarom is het wel gemakkelijk om zijn keuze te beperken volgens de stijl die men zoekt.

De buitentegel in natuursteen wordt in verschillende vormen en kleuren geproduceerd. De prijs daarvan ligt wel hoger in vergelijking met de andere soorten tegels.

Als u een moderne bouwstijl en afwerking hebt, wordt cement aangeraden.

Een bekleding in kunststeen is lonend. Deze vraagt geen specifieke behandeling. Het onderscheidt zich door de samenstelling. Steenslag uit keitjes is het materiaal dat bij voorkeur gebruikt wordt, omwille van de zeer gematigde prijs.

Even kijken naar de normen

Om de eigenschappen van een tegel te kennen, moet men de normen er eens op nakijken. Als men een tegel nodig heeft voor plaatsen waar men veel voorbij komt, zijn UPEC en PEI echte kwaliteitsaanwijzingen. Deze tegels zijn beschermd tegen chemische producten, water en slijtage door het vele belopen.

PEI of Porselein Email Instituut is een Europese norm. De norm wordt uitgedrukt van PEI1 tot PEI5. PEI3, PEI4 en PEI5 zijn bestemd voor buitenterrassen en oprijlanen. De eerste graad is voorbehouden voor oppervlakten die niet veel betreden worden.

UPEC deelt dan weer de doelmatigheid van de tegels in van I tot IV.

De norm R duidt het gladheidsniveau bij het belopen met schoenen aan. Zo zal parket bijvoorbeeld een zeer goede grip bieden als de aanwijzing meer dan 10 bedraagt.

De aanwijzingen A, B en C zeggen dan weer iets over het feit of de tegel voldoende antislip gemaakt is. A is eigenlijk het zwakste niveau. C wordt dan weer aanbevolen voor woningen waar kinderen nog al eens hun schoenen uit doen om buiten te spelen.

Deze normen werden ontwikkeld door sectorale proefleiders van de raad van bestuur van het NBN. Dit is het Belgisch Bureau voor Normalisatie. Deze organisatie verzekert de verkoop en het administratief en technisch opvolgen van de commissies. 3400 Belgen waken er over de bescherming van de verbruiker. Ze behandelen de belangen van de ondernemingen die zich in eigen land bevinden.

Behoed u voor koopjes tegen lage prijzen

Het is belangrijk om toch een zeker budget te voorzien voor het terras. Als daar regelmatig gebruik van gemaakt zal worden, is het toch beter om aangepaste tegels te gebruiken. Zo lopen ze het risico niet om hun glans te verliezen of om snel te barsten.

Voor een kwaliteitsvolle bekleding moet men al vlug rekenen op tenminste 35 euro per vierkante meter. De prijzen kunnen gaan tot 80 euro per m².

Wees op uw hoede voor ingevoerde tegels uit China aan lage prijzen en laat u dus niet vangen door het esthetisch uitzicht en de lage prijzen. De duurzaamheid van het product is veel belangrijker. In dit geval moet men zeker oog hebben voor de referentieaanwijzingen. Het zijn die aanwijzingen die uw keuze zouden moeten bepalen.

Category : Techniek / Publié le 16 Jul 2017