comment-nettoyer-carrelage-encrasse

De werken van de vloerbedekking in uw woning zijn afgerond, maar de tegels zijn zo vuil dat u er niet in slaagt om de vlekken te verwijderen door uw gewoonlijke onderhoudsproduct te gebruiken? Dan vraagt u zich natuurlijk af hoe u een vuile tegelvloer wel moet reinigen? U heeft de keuze uit 5 mogelijkheden: citroenzuur, natriumcarbonaat, bruine zeep, huishoudazijn en de snelreiniger Guard Wash. Even wat meer uitleg!

hoe-vuile-tegels-reinigen

Reiniging met natriumcarbonaat

Sodakristallen vormen het groene product dat een gelijkaardige werking heeft als waterstofcarbonaat. Zij zijn niet schadelijk voor het milieu, maar kunnen wel de huid irriteren. Daarbij wordt het ook duidelijk aanbevolen om de handen te beschermen door keukenhandschoenen te dragen.

Gebruiksaanwijzing: los een glas sodakristallen op in een liter warm water en maak in verhouding een hoeveelheid die nodig is voor de oppervlakte die moet gereinigd worden. Veeg de tegels met een borstel die in deze oplossing gedrenkt werd. Overvloedig spoelen, en daarna droog dweilen.

Reinigen met huishoudazijn

Dit wordt ook wel kristalazijn of alcoholazijn genoemd. Dit natuurlijk product biedt luchtverfrissende en desinfecterende eigenschappen. Het gaat hier om een ideale oplossing om tegels die vettig zijn opnieuw glans te geven, maar zogenaamde witte azijn is ook efficiënt op andere vlekken.

Gebruiksaanwijzing: meng ¼ liter lauw water in een emmer met ¾ liter huishoudazijn. Dompel een borstel of dweil in de emmer; wring hem niet uit en ga ermee over de tegels. Spoel vervolgens met veel water en droog tot slot de tegels dan met een andere dweil.

Reinigen van een tegelvloer met citroenzuur

Dit natuurlijk product is een plantaardig organisch zuur. Het is volledig afbreekbaar in de natuur, en reinigt de tegels door alle vuiligheid te ontkalken en te ontbinden. Het wordt gebruikt als reinigingsproduct, maar het wordt ook gebruikt als voedingsadditief onder de code E330.

Gebruiksaanwijzing: maak een oplossing met 5 soeplepels citroenzuur op 1 liter warm water. Drenk een spons of een veegborstel erin en veeg vlijtig de vuile tegels terwijl men tevens de handen beschermt met keukenhandschoenen. Spoel daarna met veel water en droog vervolgens met een dweil.

Bruine zeep, een ecologische en goedkoop product

Het wordt gemaakt met gebroken en gemalen zwarte olijven in een mengeling van kaliumchloride en zout. Deze zeep vind je in de vorm van een plantaardige pasta. Het gaat hier om een bijzonder krachtig ontvettingsmiddel dat geschikt is om op grondige wijze een tegelvloer te reinigen, zowel binnen- als buitenshuis.

Gebruiksaanwijzing: stort 2 soeplepels zwarte zeep in een volle emmer lauw water. Doordrenk een borstel of een spons met de bekomen oplossing. Schuur dan vlijtig de vloer en spoel na met veel water alvorens met een dweil over te tegels te gaan om ze te drogen.

Guard Wash: een zeer actief reinigingsproduct

Dit product laat toe om een tegelvloer die vetvlekken of onreinheden veroorzaakt door de vochtigheid vertoont, grondig te reinigen. Het wordt eveneens gebruikt om vloerbedekking van alle onreinheden te ontdoen na een brand of aan het einde van werkzaamheden. Het gaat hier echt om het ideale product om vloeren die buitenshuis zeer vuil zijn, schoon te maken. Doordat dit product geen fosforzuur of zoutzuur bevat, is het dus een uitstekend alternatief voor te zure (bijtende) producten.

Gebruiksaanwijzing: Dit product is al klaar om te gebruiken en dient dus niet opgelost te worden. Om de tegels te reinigen moet men het horizontaal verstuiven, van links naar rechts en in de lengte van de vloerbedekking.

Wil u een terras reinigen? Volg dan goed de weerberichten op, want men kan het enkel gebruiken bij droog weer. De tegels mogen niet nat worden in de 8 uren volgend op de kuisbeurt. Om een tegelvloer snel te kunnen reinigen kan men ook het oppervlak reinigen met een hogedrukreiniger en koud water zonder de tijd te nemen om het product te laten drogen. Het is toch nodig om 10 à 30 minuten te wachten opdat het product de tijd zou hebben om te kunnen inwerken.

Tot slot

U bent nu op de hoogte van verschillende gemakkelijke manieren om uw vloerbedekking te reinigen na de werkzaamheden of om een andere reden. U beschikt over voldoende mogelijkheden om af te rekenen met het meest hardnekkige vuil, of het nu gaat om verfsporen na constructie- of herstelwerken of om vetvlekken na een familiefeestje. Voortaan weet u hoe u uw tegels binnen of buiten de woning, hun glans terug kan bezorgen.

Category : Tips / Publié le 23 Jul 2017