verschillende-types-tegels

Tegels worden het meest gekozen om vloeren en muren van woningen te bekleden. Doordat ze in verschillende modellen bestaan, zijn ze zeer gegeerd in de wereld van de decoratie en de bouw. Hun faam staat dus niet ter discussie. Nochtans hebben veel mensen moeite om datgene te vinden dat het best bij hen past, als het ogenblik aangebroken is om tegels te kiezen die het best met hun binnenhuisinrichting harmoniseert. Het is dus belangrijk vooraleer tot aankoop over te gaan om de eigenschappen en de voordelen van elk model te kennen. Daarom hier enkele weetjes die men zeker moet kennen.

De materialen en kleuren

Tegenwoordig zijn tegels beschikbaar in verschillende soorten materiaal, die elk hun voordelen en specifieke eigenschappen hebben. Over het algemeen kan men ze opsplitsen in twee grote categorieën: tegels in keramiek en tegels in steen. Tegels uit keramiek zijn hoofdzakelijk samengesteld uit vochtige klei, waaraan andere materialen zoals zand of kwarts worden toegevoegd om de kwaliteit steviger te maken. De eigenschappen van deze versie hangen natuurlijk in sterke mate af van de verhouding van deze ingrediënten.

Op die wijze ontstond dus de tegel uit gebakken aarde. Dikwijls is hij rood, oker of geel van kleur. Dit dikke en poreuze materiaal beschermt uw vloer tegen vlekken en vochtigheid. Natuurlijk moet hij, voor hij geplaatst kan worden, eerst behandeld worden om hem voldoende waterdicht te maken. Hoe donkerder dit materiaal, hoe sterker het is. En bovendien zijn deze tegels beschikbaar in verschillende vormen.

 

tegel-uit-gebakken-aarde

Onder de keramische materialen vinden we ook het gres dat veel weerstand biedt en zich goed aanpast aan alle weersomstandigheden. Gres wordt samengesteld uit minerale grondstoffen en klei, maar is weinig poreus. Het is zelfs mogelijk om te kiezen uit uitgerekte gres en keramisch gres, die allebei antislipeigenschappen hebben en over een goed niveau van waterdichtheid beschikken. Doordat ze bovendien ook in een groot kleurengamma op de markt zijn, hebben al deze materialen zich in de loop der jaren bewezen. Ze worden eveneens aangeboden in verschillende afmetingen en beantwoorden dus aan ieders verlangen.

keramische-tegels

 

De normen en de bestaande modellen

Zoals we al eerder gezegd hebben, beschikken de tegels van tegenwoordig over antislipeigenschappen. Welke ruimte je ook wil betegelen, deze bijzondere eigenschap blijkt altijd wel onmisbaar. Maar dit soort van betegeling wordt vooral gebruikt voor vochtige vloeren zoals die van een terras, een badkamer, een keuken of de omgeving van een zwembad. De redenen zijn natuurlijk dat ze de risico’s van vallen beperken en een goede grip verzekeren.

Hieromtrent volstaat het de juiste antislip- en gladheidscoëfficiënt te kiezen die past bij uw plaatsen. De eerste norm betreft vooral de betegeling die speciaal gemaakt wordt voor vochtige plaatsen en daar waar men blootvoets loopt. Bij de meeste modellen wordt dit weergegeven op een schaal van A tot C. Wat de gladheidscoëfficiënt betreft, deze wordt vooral gelinkt aan de tegels waarop men normaal met schoenen loopt.

Naast deze normen, vindt men ook tegels in een extra dunne versie, die vooral worden voorgesteld voor renovatiewerken. Over het algemeen zijn ze niet dikker dan 5 mm. Ze worden speciaal ontwikkeld om onmiddellijk op een bestaande betegeling geplaatst te worden.

Een van de voordelen van tegels is dat ze voorradig zijn in een groot aantal afmetingen, zodoende u keuze hebt tussen grote en kleine formaten en bovendien is het aantal beschikbare motieven zeer uitgebreid.

Welke tegels voor welk gebruik ?

Sommige materialen zijn zowel ontwikkeld voor het gebruik op muren als op vloeren. Onder hen mogen we het gres vermelden dat goed gekend is voor zijn weerstand tegen slijtage en zijn duurzaamheid. Voor een bepaalde betegeling kunt u op esthetisch vlak zowel kiezen voor een gelijkmatige kleur als voor verschillende kleurencombinaties. Daarom spreekt men ook van geëmailleerde en keramische versies. Niettegenstaande, is een bekleding in gebakken klei niet minder interessant. Het is zelfs dikker en biedt meer weerstand dan gres.

Het type gebruikte tegel hangt inderdaad in grote mate af van de plaats waar ze gelegd zullen worden. Hoe meer de vloer in die plaats belopen wordt, hoe belangrijker de weerstand ervan moet zijn. Ten slotte moet men ook rekening houden met het volume van de betrokken ruimtes. Grote tegels komen vooral tot hun recht in grote oppervlakten van meer dan 30m². Dit bezorgt een bepaald dieptegevoel en zorgt ervoor dat de indruk van een onrustig rooster door kleine tegels vermeden wordt.

Wat kleinere ruimtes betreft, kan men het best kiezen voor een diagonale opstelling hetgeen een interessante grafisch aspect oplevert. Wat de stijl betreft, zal u designtegels, klassieke tegels, retrotegels en trends met verschillende thema’s kunnen terugvinden. Wat de kleuren betreft, wordt vaak aanbevolen om voor pastelkleuren te kiezen, behalve wit voor de keuken, want dit wordt snel vuil. Alles hangt nochtans altijd af van uw eigen smaak, want heldere kleuren geven meer de indruk dat men zich in een grotere ruimte bevindt.

Category : Techniek / Publié le 02 Jul 2017