In een echt professionele keuken worden vaak tegels gebruikt, zowel om de wanden als de vloeren te bekleden. Deze omgeving stelt de tegels bloot aan allerlei schadelijke invloeden en ze worden er intensief belopen. Om lang mee te gaan moeten deze tegels bijgevolg aan bepaalde normen voldoen. Ontdek hier alle praktische tips om de juiste tegels te kiezen, ze correct te installeren en heel lang van uw tegels te genieten.

Waarom tegels toepassen in een professionele keuken?

In een professionele keuken spelen zich allerlei intense processen af: er ontstaat rook, vet en andere kleverige substanties spatten in het rond, … Anderzijds moet deze plek ook steeds onberispelijk schoon en hygiënisch zijn. Vloer- en wandbekledingen vragen dus constant om onderhoud. Dit lokaal reinigen en desinfecteren is slechts mogelijk met aangepaste wanden en vloeren. De materialen die u hiervoor gebruikt, moeten vloeistofdicht zijn en goed afwasbaar en ze mogen niets absorberen. Om alle geldende hygiënenormen na te leven is het belangrijk dat vaklui uit de voedingssector aan de bevoegde instanties kunnen bewijzen dat de gebruikte materialen aan al deze criteria voldoen. Tegels zijn veruit de beste keuze op dit domein, want geen enkel ander materiaal beantwoordt aan alle voorschriften.

Als voor het voegen de juiste methode wordt gebruikt, zijn tegels ideaal voor een professionele keuken, omdat ze ondoordringbaar zijn voor vetten en water. Door hun glad oppervlak absorberen tegels vrijwel geen vuil en zijn ze gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren. In een professionele keuken moeten precies deze laatste twee activiteiten snel en eenvoudig uit te voeren zijn. Bovendien mogen ook frequente onderhoudsbeurten geen sporen op de tegels nalaten.

Kies de juiste tegels

Porseleinen steengoed is de keramiektegel die bij uitstek geschikt is voor een professionele keuken. Het basisbestanddeel ervan is klei. Er worden vervolgens allerlei mineralen toegevoegd, zoals silicium, kwarts en veldspaat (een materiaal dat een verglaasd effect geeft). Porseleinen steengoed biedt talrijke voordelen: stevigheid (bestand tegen schuren, slijtage), natuurlijke weerstand tegen vlekken en water, lage poreusheid en dus gemakkelijk te onderhouden. Ook de installatie ervan is eenvoudig en met specifieke behandelingen is dit materiaal slipwerend te maken. Door al deze kwaliteiten leent dit materiaal zich voortreffelijk voor professionele keukens. De grote keuze in deze tegels van porseleinen steengoed maakt dat u precies de maten en formaten kiest die u nodig hebt.

In een echt professionele keuken worden de muren best tot een hoogte van minstens 2,5 m betegeld om een zo groot mogelijk glad oppervlak te krijgen. Gebruik voor de voegen speciale materialen (meestal epoxy), zodat ze volledig dicht zijn en de wand- en vloerbekleding van uw professionele keuken lang meegaat. Gebruik bij voorkeur ook tegels in groot formaat om de voegen te beperken.

De normen die u helpen bij een oordeelkundige keuze

Om gemakkelijker tegels voor uw professionele keuken te selecteren volgt u diverse normen die u de zekerheid geven dat de tegels die u in de handel vindt de vereiste kwaliteit en duurzaamheid bieden. Om de juiste tegels te kiezen dient u hoofdzakelijk met 3 certificaties rekening te houden:

  • Het eerste certificaat geeft u al heel veel informatie. Als de tegel die u kiest een UPEC-certificaat heeft, dan betekent dit dat hij bestand is tegen slijtage, ook bij frequent gebruik, dat hij niet wordt doorboord wanneer er vaak voorwerpen op vallen of meubels worden verplaatst, dat hij waterdicht is en ten slotte ook bestand tegen vlekken en diverse chemische producten. Bij elke eigenschap hoort een score van 1 tot 4 en hoe hoger de score, hoe betrouwbaarder uw tegel.
  • Er is ook een norm die aangeeft hoe goed tegels bestand zijn tegen krassen: de MOHS-norm. Er hoort een waarderingscijfer bij van 1 tot 10 en tegels met een score 9 of 10 zijn vrijwel onmogelijk te bekrassen. Dergelijke tegels voldoen dus uitstekend voor de vloerbedekking van uw professionele keuken.
  • Ten slotte is er nog de R-norm, die aangeeft hoe slipwerend een bepaalde tegel is. Het is immers heel belangrijk dat de tegelvloer van uw professionele keuken slippartijen voorkomt. De slipwerendheid van de keukenvloer staat ook altijd in relatie tot de helling van de vloer op een bepaald punt.

Waar vindt u de juiste tegels?

Een vakman zal u beslist graag helpen om de juiste tegels voor vloeren en wanden te kiezen. Tegels in een professionele keuken zelf installeren, is absoluut geen goed idee. U dient beslist een beroep te doen op een professionele tegelzetter!

Een van de voordelen van tegels en meer bepaald porseleinen steengoed voor een professionele keuken, is dat deze tegels andere materialen kunnen nabootsen, zoals natuursteen, marmer of zelfs metaal. In dat geval geniet u zowel van de esthetische kwaliteiten als de praktische voordelen van dit materiaal.

Category : Keuken / Publié le 07 Mar 2018