In uw interieur brengt u uw persoonlijkheid en creativiteit tot uitdrukking. Om er een persoonlijke toets aan te geven kunt u wandtegels kiezen die de gewenste sfeer helemaal tot zijn recht laten komen. Want in tegels hebt u een bijna onbeperkte keuze aan kleuren, formaten, motieven en dessins. Daarbij komt het er vooral op aan geen fouten tegen de goede smaak te maken. Kies ook tegels die bij uw persoonlijke decoratiestijl passen.

Minimalistisch chic is in

Als uw voorkeur uitgaat naar de knusse chaletstijl, dan kiest u eerder tegels die mooi aansluiten bij parket of zelfs hout imiteren. Bij dit type decoratie krijgen meer rustieke materialen voorrang en het houtuitzicht van bepaalde tegels geeft uw interieur een warme, gezellige sfeer, die tegelijk geraffineerd overkomt. Deze tegels bestaan in verschillende diktes en kleurennuances en ze kunnen uw vertrekken ook een eerder klassieke en strakke aanblik geven. Denk aan een keuken of badkamer, met een houtimitatietegel als cocooning- of natuurelement. En vergeet niet dat tegels minder slijten (want duurzamer zijn) en gemakkelijker te onderhouden zijn dan hout.

Robuust en praktisch tegelijk

De industriële decoratiestijl haalt zijn inspiratie uit fabrieken van een tijdje geleden. Een dergelijk interieur staat bekend als functioneel en robuust, en tegelijk ook uitnodigend en comfortabel. Vertrekken die in deze stijl zijn aangekleed, komen vaak origineel over. Dit verklaart waarom je er specifieke vormen en materialen in aantreft. Mocht uw hart uitgaan naar een dergelijke inrichting, dan denkt u in de eerste plaats aan tegels die beton imiteren. Dit type tegels is meestal gemaakt van steengoed met een porseleinen emaillaag, die ze uiterst schuurvast maakt. Bovendien hebt u een ruime keuze, dankzij de talrijke kleuren en modellen (en de XXL-formaten). Waar het om gaat is dat u in staat bent om in uw interieur een elegante, unieke en moderne omgeving te creëren.

Modern in elk opzicht

Als u aan uw interieur een modern en avant-gardistisch uitzicht wilt geven, dan zijn sobere tegels met effen kleuren daarvoor het meest geschikt. Het voordeel van tegels met heldere kleuren is dat ze uw vertrekken groter laten lijken. Door hun heel eenvoudig en sober voorkomen bieden deze tegels u de kans om de inrichting aan uw wisselend humeur of veranderende smaak aan te passen, want ze gaan goed samen met vrijwel alle stijlen. Hun grote diversiteit aan kleuren en afmetingen kan u ook helpen om de sfeer te bepalen die u wenst.

Uw badkamer verdient ten volle uw aandacht

Een van de belangrijkste ruimten in uw woning is de badkamer. In deze kamer vertoeft u immers gemiddeld 2 tot 3 keer per dag. Daarom is het essentieel dat uw badkamer uitnodigend, helder en aangenaam is. Het is een plek waar u zich goed moet voelen en elk decoratief element moet daartoe bijdragen. Ga bijgevolg heel zorgvuldig te werk als u de tegels voor deze ruimte selecteert, want ze moeten u helpen om volledig te relaxen. En welk materiaal straalt meer rust en bezinning uit dan hout? Geef daarom de voorkeur aan imitatiehouten tegels om een unieke en toch warme sfeer tot stand te brengen. Als u bovendien de juiste kleuren en houtsoorten kiest, kunt u aan deze belangrijke ruimte een heel eigen en opvallende invulling geven.

Hoe kiest u de juiste tegels?

Het lijkt misschien evident dat u bij het kiezen van tegels in de eerste plaats rekening houdt met wat u mooi vindt en dat u ze verder laat aansluiten bij de rest van uw woning. Toch kijkt u best ook naar enkele andere criteria, zoals de kamer waarvoor ze bestemd zijn en de duurzaamheid van de tegels. Zo bent u er zeker van dat ze esthetisch passen en er tegelijk heel lang onberispelijk uitzien.

U hebt de keuze uit diverse modellen en elk tegelmodel kan beantwoorden aan specifieke criteria:

  • Kies bijvoorbeeld faience, het materiaal dat voor wandbekleding het meeste wordt gebruikt, omdat het zo goed bestand is tegen vet en vocht en een ruime waaier aan kleuren en afwerkingen biedt (mat, satijn, glanzend, metaalglans, enz.).
  • Er bestaan ook natuurstenen tegels, die veel authentieker en esthetischer zijn, maar tegelijk ook moeilijker aan te brengen. Dergelijke tegels staan ervoor bekend dat ze poreus zijn, maar bij de fabricage wordt dit euvel tegengegaan met bepaalde behandelingen (om ze waterafstotend en vlekvrij te maken). Het enige probleem met dit materiaal is zijn gewicht. Installeer ze bij voorkeur in kamers op het gelijkvloers en niet op de verdiepingen. Doe een beroep op een vakman voor de installatie, onder andere omdat ze vlekgevoelig zijn.
  • U kunt ook gebruikmaken van heel degelijke grestegels, die in modellen voor alle kamers van uw woning beschikbaar zijn.
  • En ten slotte zijn er voor liefhebbers van grote figuren en motieven allerlei glaspasta’s die als mozaïeken worden aangebracht, meestal in de vorm van een wandpaneel of een fries.

Hoe dan ook, als u voor de aankleding van uw interieur tegels gebruikt, geeft u uw woning altijd meer stijl en karakter en krijgt u meer mogelijkheden om uw creativiteit en originaliteit uit te leven. Daarbij dient u alleen maar te letten op niet-passende aansluitingen, want de keuze is enorm. Vraag in elk geval advies aan een tegelvakman wanneer u uw project ontwerpt.

Category : Tips / Publié le 26 Feb 2018