revetement piscine

Als de lente er weer aankomt, beginnen mensen vaak te overwegen hoe leuk het zou zijn om een zwembad aan te leggen. Wat is er heerlijker dan een frisse duik, ’s ochtends vroeg of als de zon hoog aan de hemel staat? Toch moet een dergelijke constructie met het nodige overleg worden uitgevoerd: denk goed na over de plaats, de afmetingen, de vorm en vooral de tegels die tegelijk dienen om het zwembad waterdicht te maken en als versiering (met de juiste kleuren en vormen). Nu vraagt u zich waarschijnlijk af waarom u uw zwembad met tegels zou bekleden? Daarvoor zijn er verscheidene redenen, want heel wat elementen spelen een rol.

Tegels zijn een decoratief element in een zwembad

Een belangrijk voordeel van tegels voor de bekleding van een zwembad is dat ze in een enorme waaier van kleuren en motieven beschikbaar zijn, zodat ze voldoen voor elke stijl. Een tegelbekleding verleent uw zwembad bijgevolg een onmiskenbare esthetische waarde. Bovendien kunt u uw zwembad een persoonlijke touch geven en echt uniek maken, met allerhande combinaties van fresco’s, kleuren en motieven.

–       Glaspasta

Voor bepaalde zwembadontwerpen blijken glaspastategels een uitstekende keuze. U vindt ze in gespecialiseerde winkels in de vorm van mozaïeken van tegeltjes van 2 cm bij 2 cm, die tot platen zijn geassembleerd. De keuze aan motieven en kleuren is vrijwel onbeperkt. U kunt er dus zelf mee aan de slag gaan om uw zwembad een hoogstpersoonlijke uitstraling te geven.

De voorbereiding van wanden en vloeren en de installatie van glaspastategels dienen door een ervaren vakman te worden uitgevoerd. Dit geldt zeker als het zwembad specifieke, opvallende vormen heeft, zoals afgeronde hoeken. Glaspastategels verdienen nog om een andere reden de voorkeur voor uw zwembad: ze weerspiegelen zowel overdag de zonnestralen als ’s avonds het licht van de lampen, met een mooi visueel effect als het water in beweging is.

Een ander bekend voordeel van glaspasta is de grote duurzaamheid, voor zover de voorgeschreven controle- en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Vergeet daarbij ook niet dat dit materiaal hoofdzakelijk als decoratief element wordt gebruikt. Er zijn bijgevolg enkele voorbereidende werkzaamheden nodig, zoals het aanbrengen van een waterdichte coating, die uw structuur en de onderlaag van de betegeling beschermt tegen waterinsijpeling.

–       Keramiek

Denk bij keramiektegels in de eerste plaats aan gres, een materiaal dat goed bestand is tegen chemische producten en bruuske temperatuurschommelingen (vorst in de winter). Ook faience komt in aanmerking, een materiaal op basis van klei dat beter voor decoratie geschikt is door zijn glanzende uiterlijk. Dit materiaal is meestal verkrijgbaar in de vorm van grotere tegels met allerlei afmetingen.

Keramiek is door zijn variabele afmetingen eerder geschikt voor openbare zwembaden dan voor kleinere baden. Maar u kunt het toch in alle gemoedsrust voor uw project kiezen, want keramiek heeft een lange levensduur, is stevig en heel duurzaam. Het is ook gemakkelijk te onderhouden: het volstaat om de voegen te reinigen, het water te desinfecteren en de wanden te borstelen. Het materiaal bestaat in talrijke kleuren om uw zwembad een persoonlijke uitstraling te geven.

ceramique

Eenvoudig te onderhouden

Tegels vormen een gemakkelijk te onderhouden zwembadbekleding. U kunt dat werkje gemakkelijk zelf uitvoeren, met een spons, een schuurborstel en een veegborstel. Vooral voegen en wanden vragen regelmatig onderhoud. Als u de betegeling van uw zwembad regelmatig onderhoudt zoals het hoort, haalt u daar op termijn veel voordelen uit. U dient dan immers geen extern bedrijf in te schakelen. En in tegenstelling tot coatings die weliswaar minder duur zijn, hoeven tegels niet regelmatig te worden vervangen.

De betegeling van een zwembad vergt dan misschien wel een aanzienlijke investering, maar u geniet ook vele jaren van een duurzame en mooie toets in uw tuin, met esthetische kwaliteiten, vooral als uw zwembad aan uw terras grenst. Kortom, tegels (in glaspasta of keramiek) zijn de ideale oplossing om uw zwembad te bekleden met een decoratief element in talrijke beschikbare kleuren.

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs per m² van een gewone zwembadbekleding valt over het algemeen wel mee, maar tegels zijn meestal duurder. Dat heeft te maken met de kwaliteit en de grote duurzaamheid van het product.

Een gemiddelde prijs geven is heel moeilijk, want elk project is anders: vorm en grootte van het zwembad, voorbereiding van de ondergrond, type bekleding, producten voor installatie en voegen, … vraag steeds een nauwkeurige en gedetailleerde offerte om alle onaangename verrassingen te vermijden.

Als u een prijs per m² hebt, is het eenvoudig om die toe te passen op de hele te bedekken oppervlakte van uw zwembad. Voeg er nog het uurloon van een vakman aan toe, die borg staat voor professioneel uitgevoerd werk.

Om exact na te gaan welke vloer- en wandbekleding voor uw zwembad geschikt is, raden wij u ook aan om het WTCB een analyse te laten uitvoeren van het water en de producten die achteraf in het zwembad zullen worden gebruikt. Dit is een nieuwe, erg nuttige dienst die de duurzaamheid van uw investering ten goede komt.

Category : Badkamer Geen onderdeel van een categorie / Publié le 23 Feb 2018