Voor de bouw of verbouwing van een huis is iedereen op zoek naar iets uitzonderlijks, iets speciaals, iets hips. Om een stijl te kiezen, of om uw interieur een makeover te geven, bieden muurtegels en faience talloze mogelijkheden. Faience, dat al sinds de 16e eeuw gebruikt wordt, is bezig aan een comeback met nog meer mogelijkheden. Dankzij de weergaloze esthetiek geeft het een vintage look zonder echter ouderwets te ogen. U zal een waaier aan opties hebben om uw woning een persoonlijke toets te geven.

Een beetje geschiedenis

De eerste sporen vinden we in de 7e eeuw n.C. nabij Bagdad. De pottenbakkerskunst verspreidde zich snel naar Noord-Afrika en het hele Abbasidische rijk. De oorsprong van het woord “faience” ligt in de stad Faenza in Italië, dat sinds de 14e eeuw een belangrijke keramiekproducent is. In Frankrijk werd de eerste faience geproduceerd in Marseille in het begin van de 13e eeuw. De productie van faience is een complex procédé in meerdere fases die een uitzonderlijke knowhow van de arbeiders vereist. Net zoals keramisch gres behoort faience tot de categorie keramiek. Dit type materiaal wordt voornamelijk gebruikt in badkamers en keukens. Het bestaat uit een mengeling van klei, kalkhoudend-lemige steen en zand. Voor de plaatsing is het noodzakelijk een professional in te schakelen, want dit werk vereist een unieke knowhow. Bovendien moet worden nagegaan of de ondergrond geschikt is voor de plaatsing van faiencetegels. Dit materiaal is bestand tegen slijtage en makkelijk in onderhoud. De email zorgt echter voor een broosheid waardoor de tegels dienen te worden gebruikt als wanddecoratie. Door de porositeit kan het ook niet buiten worden geplaatst.

De esthetische kant van faience: de vintage look

faience

Faience zorgt voor een heel bijzondere esthetiek. Betegeling is de nummer één voor muur- en vloerbedekking in keukens en badkamers en is één van de materialen die de meeste creatieve vrijheid biedt. Tekeningen, verschillende geometrische vormen, een brede keuze aan kleuren om uw keuken of woonkamer te versieren; met mooie beklede schouwen tot keukenuitrustingen. Het is vooral deze “retro”-stijl die van faience een kunstwerk maakt dat in uw muur is ingewerkt.

 

“Oubollig” is weer in trek

Een ruime creatieve keuze die getuigt van meerdere toepassingen en voordelen van faience. Als traditionele bekleding bij uitstek wordt het al sinds de 16e eeuw in woningen gebruikt. Deze artisanale bekleding werd lange tijd onterecht als oubollig beschouwd, maar kent sinds kort een ware heropleving. Is het de bedoeling om een authentiek en nostalgisch product te verkrijgen dat kan worden doorgegeven aan de komende generaties? Of om wat ooit een bijzondere kunstvorm was in stand te houden? Niets is trouwens helemaal nieuw, het is het oude dat steeds terugkomt, er worden gewoon een paar nieuwe ideeën aan toegevoegd. Deze oude stijl misstaat helemaal niet binnen de moderne architectuur van hedendaagse woningen. Het is daarom dat gerenommeerde hotels muurtegels en faience gebruiken voor de aankleding van hun badkamers en keukens. Ze geven deze ruimtes leven en de klanten blijven erdoor gefascineerd.

Om uw woning een persoonlijk accent te gevencarrelage faience

Hoe kunnen we, behalve door de traditionele esthetiek, deze hernieuwde interesse voor faience verklaren? Wist u dat faience verborgen krachten bezit? Vooreerst beschikt het over uitzonderlijke thermische eigenschappen. Want bovenop het feit dat het een bijzonder nobel materiaal is, beschikt faience over een buitengewone stralingsweerstand, is het ecologisch en heel duurzaam. Het beschikt over een sterke inertie. Het absorbeert warmte en geeft een zachte warmte af. Heel handig bij grote hitte, en in de winter! Het maakt uw huis ook gezellig! Bovendien biedt dit type bekleding  eveneens een brede waaier aan decoratiestijlen. Aangezien ambachtslieden de faience met de hand maken, kan u perfect uw unieke decor bestellen: uw eigen kleur, schikking, vorm of structuur, en dit voor heel uw huis. En dat maakt uw huis zo authentiek!

Category : Tips / Publié le 08 Mar 2018