tegel-eerste-keuze-tweede

Tegels zijn een bouwmateriaal dat al sinds de oudheid gebruikt wordt en ook vandaag nog steeds bij heel wat decorateurs een populaire keuze zijn. “Eerste keuze tegels” zijn tegels die geen enkele afwijking hebben qua kleur, bestand zijn tegen (bijna) alles en heel onderhoudsvriendelijk zijn. Afhankelijk van de ruimte waarin je de tegels wilt gebruiken, is het soms interessanter om te kiezen voor tweede keuze tegels. Waarom dat zo is leggen we hieronder uit.

Eerste keuze, tweede keuze, derde keuze en gedeclasseerd

Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt bij het kiezen van je tegels en hoe maak je het onderscheid tussen de verschillende soorten?

De eerste keuze tegels zijn tegels van absolute “premium” kwaliteit. Ze hebben nergens defecten en worden machinaal en manueel gecontroleerd om te zien of ze voldoen aan de kwaliteitsnormen. Om als eerste keuze geklasseerd te worden, moeten ze een bepaalde standaard halen die wordt gebaseerd op de grootte en de oppervlaktestructuur (onder andere kleur, vlakheid en homogeniteit).

Tweede keuze tegels zijn tegels die kleine onvolkomenheden vertonen, maar die geen structurele gebreken hebben en het gebruik ervan brengt bijgevolg geen extra risico’s met zich mee. Er wordt meestal voor tweede keuze tegels gekozen uit financiële overwegingen. Als je voor tweede keuze tegels kiest, houdt er dan wel rekening mee dat ze mogelijk een iets kortere levensduur zullen hebben dan eerste keuze tegels.

Derde keuze tegels zijn tegels die ernstige gebreken vertonen, zowel qua kalibratie als uiterlijk en soms hebben ze zelfs barsten of breuken. Voor vakmannen is het niet makkelijk om met dit soort tegels te werken en er wordt standaard aangeraden om deze enkel te gebruiken op plaatsen waar je minder vaak komt en die minder zichtbaar zijn. Als de tegels te erg zijn aangetast kan er zelfs gevaar zijn voor ongelukken.

Wanneer tegels bij het verlaten van de fabriek te veel onvolmaaktheden hebben, worden ze “gedeclasseerd”.

Vakmanschap

 Het leggen van tegels wordt het best door een deskundige uitgevoerd, de kosten hiervan worden meestal per m² berekend. Hoeveel het werk van de tegelmaker zal kosten, wordt bepaald door verschillende factoren: de grootte van de tegels, de materialen (bijvoorbeeld welke leg- en voegproducten worden gebruikt) en de benodigde installatietechnieken. Bij de berekening van de prijs van het tegelzetten wordt geen rekening gehouden met de categorie van de tegel, er wordt dus geen verschil gemaakt tussen eerste of tweede keuze. Uiteraard zullen tegels van lage kwaliteit makkelijker beschadigd raken, maar dit is niet de verantwoordelijkheid van de tegellegger. Kies daarom dus liever voor tegels van goede kwaliteit, zodat u er lang van kan genieten. Tegels van hoge kwaliteit kunnen duurder zijn, maar zullen ook duurzamer zijn. Maak de juiste keuze voor jouw interieur en volg het advies van een vakman bij het kiezen van je tegels.

Waar kan je tweede of derde keuze tegels gebruiken

 Op sommige plaatsen is het belangrijk om te kiezen voor hoge kwaliteitstegels, bijvoorbeeld in de keuken, de badkamer en de wandelpaadjes in de tuin. Anderzijds kan je voor plaatsen die je minder vaak gebruikt en die minder in het zicht staan, zoals de garage en berging, wel kiezen voor tegels met kleine onvolmaaktheden. Sommige tweede keuze tegels zijn van goede kwaliteit, waardoor het een voordelige keuze kan zijn. Kijk samen met je tegelhandelaar waar je welke tegels kan plaatsen.

Conclusie

Om de juiste keuze te maken qua kwaliteit van je tegels, kijk je het best vooral naar het type ruimte waarin ze zullen worden geplaatst. Voor elke ruimte is een breed scala aan tegels beschikbaar. Leg tegels van goede kwaliteit op plaatsen waar je veel komt en kies enkel voor tweede of derde keuze tegels op plaatsen waar je minder vaak komt en die minder zichtbaar zijn.

tegel-eerste-keuze-tweede

Category : Techniek / Publié le 12 Nov 2017