choisir-plinthe-carrelage

Details zijn belangrijk wanneer je bezig bent met het ontwerp van je interieur. Ook voor je tegels en plinten maak je daarom best even tijd voor de perfecte oplossing! Of je vloer nu bestaat uit PVC, tegels of hout, je hebt heel wat keuzes voor welke plinten je erbij neemt!

Originele bijpassende basisplinten

Wanneer je voor elke ruimte je vloerbedekking en kleur van de wanden kiest, vergeet dan je plinten niet. Als je een tegelvloer hebt, kies je logischerwijs voor een tegelprint, als je voor parket hebt gekozen, kan je kiezen uit PVC of houten plinten. Zorg ervoor dat de plinten mooi aansluiten bij je stijl om zo je binnenmuur een natuurlijke en elegante uitstraling te geven.
Welke plinten je in welke kamer gebruikt, laat je best ook afhangen van het gebruik van elke ruimte. Voor een badkamer, doorgang of keuken kan je kiezen voor keramische plinten, omdat die makkelijker reinigbaar zijn. Vermijd houtmaterialen voor ruimtes waar het vochtig wordt, aangezien je die na een paar jaar zal moeten vervangen. Voor andere kamers, zoals de woonkamer, eetkamer en slaapkamer hoef je daar minder rekening mee te houden.
Wanneer je tegels nieuw aankoopt, koop je meestal meteen de bijpassende plinten bij de leverancier. Dit is uiteraard de meest logische oplossing en geeft vaak het mooiste resultaten. Maar wat als je een bestaand huis aan het renoveren bent en je de juiste tinten niet meer vindt?

Gesneden tegels

Een van de opties om toch bijpassende plinten te hebben in je huis, en dan vooral als je bijvoorbeeld wel nog tegels over hebt, is het gebruik van gesneden tegels. Dit is de goedkoopste en makkelijkste oplossing om er zeker van te zijn dat de plinten bij de tegels passen. De belangrijkste reden om gesneden tegels te gebruiken, is financieel. Vaak worden plinten aangeboden in verpakkingen van 6 of 7 stuks, de kans dat dit precies uitkomt met wat je nodig hebt om je vloer af te werken, is uiteraard klein. Bovendien kosten plinten meestal meer dan tegels en kan je bij deze oplossing gewoon een aantal tegels bijbestellen om daaruit zelf je plinten te maken.
Tip
Bij het plaatsen van je plinten kan het soms moeilijk zijn om ze te laten samenvallen met de voegen van je tegels. Als je afwerkingsprofielen gebruikt, maak je het jezelf een pak makkelijker. Op die manier krijgen je geïmproviseerde plinten een passende uitstraling!

Aangepaste plinten

Je kan er ook voor kiezen om je plinten te laten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Op die manier ben je zeker van een onberispelijk resultaat dat perfect bij je tegels zal passen. Bij deze optie krijg je de mogelijkheid om te kiezen hoe ze worden afgewerkt, bijvoorbeeld met een afgeronde of schuine rand. Via een techniek die ‘waterstraalsnijden’ heet, heb je zelf een uitgebreide keuzevrijheid.

Kleur van plinten

Het kiezen van de kleur van je plinten doe je best afhankelijk van de kleur van de muren en de bekleding. Door te kiezen voor een donkere kleur, kan de ruimte kleiner lijken. Als je een kamer hebt met veel licht en voldoende ruimte, kan je dus voor donkere plinten kiezen. Heb je echter een rechthoekige of kleinere kamer, kies dan liever voor een lichtere kleur die je interieur groter doet lijken.

Zorg er ook voor dat je keuze voor de plinten goed afgestemd is op het algemene kleurenpalet van een kamer. Je kan door het gebruiken van kleur in je plinten je ruimte een eigen stempel geven. Over het algemeen hou je best rekening met de “driekleurenregel”. Via de kleur van je muren, gordijnen en plinten kan je accenten leggen in je interieur. Houd bovendien zeker rekening met de kleuren van de accessoires in de kamer, zoals kussens en vazen. Kortom, stem de kleur van je plinten goed af op de dominante kleuren in een kamer!

 

Conclusie

Plinten zijn esthetische elementen in je interieurontwerp, kies daarom met de juiste zorg de perfecte stijl voor jou. Houd rekening met de grootte van de kamer en denk goed na over het combineren van de kleur van de plinten met die van de rest van het huis, zodat je elke kamer een levendige en vrolijke uitstraling kan geven. Kies voor gesneden tegels als je wilt besparen, of door de leverancier voorgestelde plinten om te zorgen dat je een perfecte harmonie hebt tussen je tegels en de vloer.
Zoals altijd raden we je aan om op zeker te spelen door advies te vragen aan een vakman of tegelzetter!

kies-plinten-tegels-passen

 

Category : Techniek / Publié le 29 Oct 2017