Je droomt van een nieuwe vloerbedekking voor je badkamer, maar je aarzelt tussen alle soorten tegels die je in de handel  vindt. Maar keramische grestegels springen er voor jou toch bovenuit: ze zien er uitzonderlijk mooi uit en ze zouden je badkamer een aparte, charmante sfeer kunnen verlenen. En je aanvoelen klopt: met keramische grestegels krijg je een bijzonder elegante badkamer! Ontdek hier meer over deze wand- en vloerbekleding met heel veel voordelen.

Keramische grestegels en hun uitzonderlijke kenmerken

Keramische grestegels zijn een innoverend product op basis van klei, waaraan andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals kaolien, zand of veldspaat. Na grondige menging worden deze grondstoffen samengeperst in machines die tegels vormen zonder dat er lijmstoffen voor nodig zijn. Dan volgt een bakproces bij heel hoge temperaturen, ongeveer 1.300°C. Door dit specifieke productieproces hebben keramische grestegels uitzonderlijke technische eigenschappen en onderscheiden ze zich aanzienlijk van andere, meer klassieke tegels.

Een sterk en duurzaam materiaal

Door hun specifieke productieproces zijn keramische grestegels heel goed bestand tegen schokken, slijtage en krassen, veel beter dan andere tegelsoorten die je in de handel aantreft. Voor de vloerbekleding van een badkamer, een vochtige ruimte waarin allerlei producten worden gebruikt, zijn deze kwaliteiten belangrijke pluspunten.

Keramische grestegels zijn ook bestand tegen vuur. Omdat bij de fabricage geen chemische producten of vernis worden gebruikt, komt er bij een eventuele blootstelling aan vlammen ook geen toxische rook vrij. Die eigenschap vergroot de veiligheid in een gebouw.

Keramische grestegels staan bovendien bekend voor hun duurzaamheid. Wie een vloerbekleding zoekt die ook na jarenlang gebruik nog geen spoor van slijtage vertoont, vindt in deze tegels de ideale oplossing.

Ook voor het onderhoud biedt dit tegeltype voordelen, want het is goed bestand tegen zure producten. Reinigen is trouwens heel eenvoudig: water met een beetje azijn volstaat, maar ook elk ander schoonmaakmiddel is geschikt, zonder risico op beschadiging van de tegels.

Keramische grestegels worden meestal binnenshuis gebruikt, bijvoorbeeld voor badkamervloeren. Maar omdat ze goed bestand zijn tegen UV-stralen van de zon en bovendien vorstvrij zijn, vormen ze ook voor buiten de ideale oplossing.

Impactbestendige tegels

Keramische grestegels worden in de massa gekleurd. Met andere woorden: aan de oppervlakte en binnenin hebben deze tegels dezelfde kleur. Als er een hard voorwerp op valt, laat de impact dus minder zichtbare sporen na dan op tegels die alleen in de emaillaag een bepaalde kleur hebben. Daarom worden keramische grestegels vaak gebruikt voor collectieve voorzieningen of plekken met veel geloop.

Voordelen van keramische grestegels voor badkamers

Een van de bijzondere kenmerken van deze tegels is dat ze van nature niet-poreus zijn. Ze hoeven dus geen speciale bewerking te ondergaan vóór ze in een badkamer kunnen worden geïnstalleerd, zowel op de vloer als tegen de wanden. Ze slorpen geen waterdamp op, zijn zeer slijtvast en vertonen geen vroegtijdige veroudering. Keramische grestegels mogen worden gebruikt in zones die rechtstreeks in contact komen met water, zoals de badrand of de vloer en wanden van een inloopdouche.

Zeker als je een vloer voor een badkamer koopt, check je op voorhand best even of de tegels voldoen aan de antislipnorm (ABC-norm) voor het belopen met blote voeten. Label A wijst op tegels met een gemiddelde slipweerstand, B wordt gebruikt voor een wat hogere slipweerstand en C voor een hoge slipweerstand. Voor de veiligheid van het hele gezin is het beter om tegels te kiezen die minstens een A+ score halen, terwijl tegels met een A+B+C-label noodzakelijk zijn voor een inloopdouche.

Tegels die perfect bepaalde natuurlijke materialen nabootsen

Ook dit is een van de belangrijkste troeven van keramische grestegels: ze lijken als twee druppels water op talrijke natuurlijke materialen, zonder de nadelen ervan te bieden.

Voor een stijlvolle, klassieke badkamer geef je de voorkeur aan keramische grestegels die marmer imiteren. Ze zijn minder duur dan een bekleding in echt marmer. Bovendien is het natuurlijke materiaal zwaarder en dus minder geschikt voor grote oppervlakken, als je een vrij grote badkamer hebt.

Gaat je voorkeur eerder uit naar de Scandinavische stijl? Kies dan keramische grestegels in parketimitatie. Ze zijn veel beter voor een badkamer geschikt dan echt hout, dat snel aan kwaliteit inboet als het in contact komt met water en stoom. Je vindt gemakkelijk de houtsoort die past bij je smaak, want er worden veel types in de handel aangeboden. De meestbekende merken proberen elkaar de loef af te steken met tegels in houtimitatie. Ze laten hun verbeelding de vrije loop en ontwikkelen talrijke stijlen. Tussen alle donkere en lichte, kleurrijke en meer neutrale houtsoorten vind je beslist het gedroomde type voor de inrichting van je badkamer.

Category : Tips / Publié le 01 Oct 2018