Indien u uw betegeling wenst te doorboren, vergeet dan niet dat u zich aan bepaalde specifieke methodes dient te houden. U dient vooreerst het geschikte materiaal te kiezen om de vloerbedekking te kunnen doorboren zonder het te beschadigen. Het zou namelijk jammer zijn indien u de hele betegeling in uw douche of keuken opnieuw dient te plaatsen door enkele foute handelingen. Vervolgens dient u correcte technieken te gebruiken om een tegel te doorboren, voor en na de plaatsing. Onderstaande tips kunnen van groot belang zijn.

Doorboren van betegeling: welk gereedschap dient u te gebruiken?

U kan uw tegels zowel voor als na de plaatsing doorboren. U hoeft alleen maar over het geschikte materiaal te beschikken om ervoor te zorgen dat u uw betegeling niet aantast. Het grootste risico hierbij is immers dat de tegel gaat splijten. Doorboor uw tegels, indien mogelijk, vooraleer u ze plaatst. Dat zal de risico’s verminderen.

Weet dat, om een tegel te doorboren zonder hem te breken, snelheid belangrijk is. Begin zachtjes te boren en versnel geleidelijk aan. Om dit te doen, is het aangeraden gebruik te maken van een boormachine waarvan u de snelheid kan aanpassen. Zo heeft u steeds controle over de beweging.

Doorboor de betegeling, indien nodig, met de traagste snelheid van uw boormachine.

Bovendien dient u ook te kiezen voor een tegelboor. Met dit gereedschap kan u tegels doorboren zonder ze te bekrassen. Er bestaan tegelboren met verschillende diameters.

U kan eveneens gebruik maken van een betonboor uitgerust met een tungsten carbide punt. Hoe dan ook, u dient het geschikte materiaal te kiezen om te vermijden dat uw betegeling en uw muren of vloer niet beschadigd worden.

De betegeling doorboren vóór de plaatsing

Er bestaan tegelsoorten die doorboord dienen te worden vooraleer ze geplaatst worden. Om dit te doen slagen, dient u bepaalde richtlijnen te respecteren. Indien u twijfels heeft, kan u raad vragen aan een specialist om ervoor te zorgen dat u uw betegeling niet beschadigt.

Begin alvast met de tegel die u wenst te doorboren op een plank te plaatsen. De plank zal de trillingen opvangen die uw boormachine creëert. Duid met een viltstift aan waar u gaat boren. Zorg ervoor dat u op de geëmailleerde kant markeert. Plaats daarna een stuk plakband op dit te doorboren punt zodat uw boormachine niet wegglijdt. Breng een geschikte tegelboor aan op uw boormachine. Begin rustig met boren en pas geleidelijk aan de snelheid aan. Gebruik vooral niet de klopboorfunctie van uw boormachine.

Dikke tegels doorboren: welke techniek?

Indien u beslist voorgaande technieken te gebruiken en uw tegels vóór de plaatsing te doorboren, volstaat het u te houden aan een paar richtlijnen. Indien de tegel heel dik is, gebruik dan een krachtige boormachine. Zoals hierboven vermeld, dient u eerst een plank te plaatsen om de trillingen van uw boormachine te minimaliseren. Markeer de plaats waar u wil boren, maar dit keer op beide kanten van de tegel.

U dient eerst de geëmailleerde kant van de tegel te doorboren. Doe hetzelfde voor de andere kant en vergeet niet dat de snelheid maar geleidelijk aan mag worden opgedreven.

Hoe doorboort u betegeling die reeds geplaatst is?

U weet wellicht dat de tegel kan barsten indien u te bruusk boort. Indien de tegel al geplaatst is, gebruikt u best een boormachine met snelheidsregeling. Vergeet om te beginnen niet het merkpunt aan te kruisen. Breng een beetje plakband aan en plaats uw tegelboor.

Het is steeds aangeraden in het begin traag te boren en, eenmaal u de keramiek bereikt, te versnellen. Vervang vervolgens uw tegelboor door een boor die geschikt is voor gepleisterde of betonnen muren. Voor deze tegelboor kiest u best een kleinere maat dan voor de boor die voorheen werd gebruikt. Vergeet geen veiligheidsbril te dragen om uw ogen te beschermen.

Toevlucht tot een gatenzaag

Het kan gebeuren dat u in uw tegel een gat met een vrij grote diameter moet maken. Om dit te doen is het aanbevolen een goede boormachine te gebruiken waarop u een gatenzaag plaatst die speciaal ontworpen is voor betegeling.

Hoewel het aangeraden is de tegels te doorboren alvorens ze te plaatsen, kan u deze handeling ook uitvoeren op reeds geplaatste tegels. De te volgen instructies zijn nagenoeg dezelfde.

Eenmaal u het punt heeft aangebracht waar u wenst te boren, plaatst u de tegel op een houten plank zoals hierboven beschreven. Dat geldt uiteraard enkel indien de tegel nog niet gelijmd is. Plaats een klein stukje plakband en begin te boren (geleidelijk aan sneller), zonder gebruik te maken van de klopboorfunctie. Indien u twijfelt, aarzel niet om beroep te doen op een professional.

Category : Techniek / Publié le 01 Oct 2018