De inrichting van een woonkamer is niet vanzelfsprekend. Indien u een esthetische en functionele vloerbedekking wenst, blijkt de keuze voor een tegel een goede optie. Met deze tips kan u de juiste keuze maken tussen de verschillende bestaande modellen.

Houd rekening met de eigenschappen van de tegel

Aangezien de woonkamer een ruimte is waar echt in geleefd wordt, is het een kamer waar ontspanning en gezelligheid van groot belang zijn. Het is de ruimte waar we familie ontvangen, waardoor het een vaak gebruikte plaats is. Het is dus logisch dat er gekozen wordt voor een vloerbedekking met een hogere duurzaamheid en een groot gebruiksgemak. Als leefruimte vereist de woonkamer eveneens het gebruik van een esthetisch mooie en onderhoudsvriendelijke vloer.

Bij de keuze van een vloerbedekking voor uw woonkamer dient u rekening te houden met de voordelen van elke optie om het meest geschikte model te kiezen voor de kamer. Om de juiste keuze te kunnen maken voor uw betegeling is het noodzakelijk de technische voordelen van de bestaande modellen goed te vergelijken. De gekozen betegeling zal dus eigenschappen moeten hebben zoals een goede weerstand tegen passage van de inwoners, tegen de impact van vallende voorwerpen en tegen vlekken. Hierdoor zal de tegel bovendien zijn oorspronkelijke glans behouden.

Het esthetische aspect van de tegel is ook één van de belangrijke criteria voor een goede keuze van vloerbedekking. Het voordeel is dat er tegenwoordig een ruime keuze aan tegels bestaat op gebied van uiterlijk. Er komen alsmaar meer kleuren en afwerkingen die passen bij elk type inrichting. En voor wat betreft tegels zijn er tegenwoordig verschillende afmetingen beschikbaar.

Kies voor goede materialen voor de betegeling van uw woonkamer

Het geschikte materiaal kiezen voor de betegeling van een woonkamer is belangrijk om de kwaliteit ervan te optimaliseren. Het dient over belangrijke chemische en mechanische eigenschappen te beschikken. Er worden verschillende soorten materialen gebruikt voor de bevloering van een kamer.

Terracotta is één van de meest gebruikte materialen om woonkamers van oude huizen te renoveren. Dit fragiele materiaal vereist evenwel een specifieke behandeling om bestand te zijn tegen schokken.

Graniet is een materiaal met een uitstekende weerstand. Aangezien het niet poreus is, is het heel goed bestand tegen water en vlekken.

Keramisch gres is een mengeling van geglazuurde silica en klei. Het is geschikt voor de betegeling van een woonkamer, makkelijk te onderhouden en goed bestand tegen vlekken en slijtage. Het kan ook gebruikt worden als imitatiemateriaal voor hout, marmer, beton, steen of zelfs leisteen. Bevloering in keramiek heeft het voordeel dat het makkelijk geplaatst kan worden, omwille van het feit dat het zeer dun is, ongeacht het gekozen formaat.

Geëmailleerd gres, op zijn beurt, is net zo resistent als de andere materialen die gebruikt worden voor de bevloering van leefruimtes. Het is vrij goed waterdicht doordat het bedekt wordt met een fijne laag email.

Marmer, hoewel het een beetje koud is voor deze ruimte, biedt verschillende types afwerking. Dit is een goede oplossing indien u een gepolijste, verweerde of ruwe afwerking wenst. U dient er uiteraard rekening mee te houden dat dit materiaal een regelmatig onderhoud vereist en fragiel blijft.

Natuursteen wordt beschouwd als een duurzaam en nobel materiaal. Het is echter nogal moeilijk te onderhouden en blijft door zijn porositeit vrij gevoelig voor vlekken. Het gebruik ervan geeft natuurlijk wel een authentiek karakter aan de betreffende kamer.

Kunststeen, makkelijk te onderhouden en te behandelen tegen vlekken, is een materiaal dat de mogelijkheid biedt alle nuances van natuursteen na te bootsen. Het wordt ook beschouwd als een onbreekbaar materiaal.

Decoratieve criteria waar u rekening dient mee te houden

Bepaalde criteria met betrekking tot de inrichting dienen te worden bekeken indien u een aangenamere sfeer aan uw woonkamer wenst te geven. Deze kamer, die vaak doorloopt in andere ruimtes, verdient een esthetische vloerbedekking die perfect aangepast is aan de gekozen interieurdecoratie.

Het gekozen formaat van de betegeling is heel belangrijk, aangezien dit de esthetische waarde ervan sterk beïnvloedt. Hetzelfde geldt voor de afmetingen van de tegels, want deze hangen vooral af van de eigenschappen van de ruimte.

Mozaïek, tomette tegels en kleine tegels worden dan weer gebruikt om reliëf aan de vloer te geven. Aangezien ze voornamelijk gebruikt worden in kleine ruimtes, worden ze diagonaal geplaatst om een origineel grafisch effect te creëren. Anderzijds zijn tegels in een groter formaat meer aangepast aan grote ruimtes en geven ze uniformiteit aan de oppervlakken.

Tegelbedekkingen zijn beschikbaar in meerdere kleuren en tinten volgens uw behoeften. Het is echter belangrijk te weten dat de keuze afhangt van de algemene sfeer van de woonkamer. Dient ook te worden opgemerkt dat hoe lichter de kleur van de tegel is, hoe minder opvallend de sporen van slijtage zullen zijn. Door de lichte kleur van de tegel komen het interieur en het meubilair beter tot hun recht en lijkt de ruimte groter.

In geval van een renovatie is het mogelijk het interieur te veranderen zonder grote werken uit te voeren. Het proces bestaat eruit de tegels en de voegen te verven met een borstel geschikt voor dit type bedekking. Deze beschildering, die resistenter is dan de klassieke beschildering, biedt u de mogelijkheid het interieur te personaliseren.

Aan de hand van deze tips kan u makkelijk het geschikte type betegeling kiezen voor uw woonkamer.

Category : Tips / Publié le 01 Oct 2018