Betegeling is één van de meest populaire vloerbekledingen in woningen. Het past goed in de keuken, douche, woonkamer of zelfs op een paadje op de koer. Deze bekleding is niet uitsluitend bedoeld voor de vloer. Het kan ook gebruikt worden om muren te bedekken. Alles hangt af van uw persoonlijke smaak. Betegeling in groot formaat wordt eerder aangeraden om een moderne toets te geven. Bovendien zijn grote tegels makkelijk te onderhouden.

De trend naar betegeling in groot formaat

Betegeling in groot formaat is iets minder dan tien jaar geleden ten tonele verschenen. Het formaat is de grootste troef waarmee deze betegeling zich onderscheidt van andere. Dat is de reden waarom het meer geliefd is dan andere betegelingen.

De meeste eigenaars plaatsen geen kleine tegels meer van 10 x 10 cm of zelfs 20 x 20 cm. Zelfs tegels met gemiddelde afmetingen zijn minder in trek dan grote tegels van 60 x 60 cm. De XXL-formaten van 80 x 80 cm zijn bij de handelaars zelfs het populairst.

Grote betegeling: een gevoel van ruimte

Grote betegeling staat erom bekend ruimte te geven. De kamer waarin het geplaatst wordt, zal er zeker hedendaags uitzien. Dit zal nog meer het geval zijn indien er enkele kleurtoetsen met de grote tegels worden gecombineerd.

Een grote betegeling wordt vooral aangeraden voor het gevoel van ruimte die het geeft. Om dit effect te optimaliseren, is de plaatsingstechniek belangrijk. Grote tegels dienen namelijk diagonaal of horizontaal te worden geplaatst.

Voor wat betreft de voegen, kiest u bij voorkeur voor fijne voegen die niet te opvallend zijn. Hoe minder voegen, hoe groter de kamer lijkt.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor betegeling met “gerectificeerde” tegels. Dit type afwerking zorgt voor heel fijne voegen.

Hoewel voegen niet hoeven op te vallen, moeten ze hoe dan ook bestaan. De ruimte tussen twee tegels moet gerespecteerd worden om te vermijden dat tegels breken.

XXL-betegeling en oppervlakte

Het is fout om te denken dat een grote betegeling niet gepast is voor een kleine ruimte. Het zijn niet enkel kleine tegels die hiervoor geschikt zijn. Het is zelfs aangeraden om met contrasten te spelen voor een leuker resultaat.

Betegeling in groot formaat brengt veel contrast in een kleine ruimte. Een badkamer is in de regel klein, met een oppervlakte van gemiddeld 4 x 4 m. Om deze ruimte groter te laten lijken, is het aangeraden om in het midden tegels van 120 x 120 cm te plaatsen. Dit zal het effect opwekken van een groot centraal tapijt. Daarrond kan u de vloer verder decoreren met kleinere tegels.

Betegeling in groot formaat en kleuren

Hoewel grote tegels erg in trek zijn, is er niet zoveel keuze wat betreft de kleur. Tegels in groot formaat zijn vaak in een sobere tint geverfd. U kan kiezen tussen zwart, beige, grijs en antracietgrijs.

Bovendien imiteren de meeste betegelingen natuurlijke materialen zoals steen, beton of hout. De lange tegelstroken in parketimitatie behoren tot de populairste onder consumenten. Ze hebben het voordeel dat ze bij elk design passen. Hetzelfde geldt voor betegeling in keramisch gres.

Ander voordeel: makkelijk onderhoud

Schoonmaken is het makkelijkst als de ruimte betegeld is met grote tegels.

Keramisch gres is een type betegeling die vaak gebruikt wordt in ziekenhuizen en luchthavens. Dit zijn ruimten met een grote omvang die dagelijks duizenden personen ontvangen. Op de betegeling die op deze plaatsen wordt geplaatst, wordt enorm veel gestapt. Daarom wordt er meestal gebruik gemaakt van grote tegels in keramisch gres. Dit soort tegel is makkelijk schoon te maken en laat geen sporen van vuil na.

Grote tegels: plaatsing en kost

Grote tegels plaatsen is niet altijd gemakkelijk. De reden is dat ze nogal zwaar kunnen zijn, tot wel 30 kg.

U kan het best beroep doen op een professional die de tegels vakkundig zal kunnen plaatsen. Vergeet niet dat de vloer een perfecte vlakheid moet vertonen om de plaatsing van een grote tegel te laten slagen.

Omwille van de omvang en moderne uitstraling is dit type betegeling duurder dan de meeste van zijn concurrenten. U betaalt tussen 50 en 60 euro per vierkante meter, maar de prijs hangt af van de gekozen grootte en motieven.

Category : Tips / Publié le 01 Oct 2018