De plaats die tegels innemen in de afwerking van een interieur wordt steeds belangrijker. De wensen en behoeften van woningeigenaars en bewoners worden ook steeds diverser. De groei van het aantal tegeltrends is daarvan het logische gevolg. De fabrikanten blijven maar nieuwe en innovatieve kleuren, vormen en materialen voorstellen. Zo zijn er nu ultradunne tegels verkrijgbaar. Laat u verleiden door hun talrijke troeven!

Heel erg dun

De naam zegt het al: extradunne tegels verschillen van de traditionele categorieën doordat  ze zo dun zijn … Denk aan 3 tot 5 mm, in plaats van de 10 mm die gebruikelijk zijn. Maar dat ze zo dun zijn, doet geen afbreuk aan hun schokbestendigheid. Want ook extradunne tegels behoren tot de klasse UPEC P3, die garandeert dat ze bijvoorbeeld bestand zijn tegen perforaties, de impact van vallende voorwerpen en wieltjes onder meubels. Ook dit type vloerbedekking is perfect geschikt voor intensief gebruikte zones en doorgangen, zoals de gang, de keuken, de inkomhal of de trap.

Tot de hogergenoemde klasse behoren alleen tegels die heel duurzaam zijn, ongeacht hun dikte, dankzij de specifieke hoge druk die erop wordt uitgeoefend bij het persen. Tegels met een dikte van 15 mm die niet over dit certificaat beschikken, zijn minder stevig en duurzaam dan de zeer dunne tegels die het certificaat wel hebben verkregen.

Gemakkelijk te installeren

Het installatiegemak is een van de grootste troeven van extradunne tegels. Aangezien ze merkbaar veel dunner zijn dan klassieke tegels, zijn ze evengoed geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie. Extradunne tegels blijken vooral interessant bij de vernieuwing van een vloer in een interieur. De oude tegels hoeven immers niet te worden uitgebroken en de vloer hoeft niet te worden voorbereid. Deze zware taken vragen veel tijd. De tegelzetter kan meteen de nieuwe tegels aanbrengen, bovenop de oude vloerbedekking, op voorwaarde dat die mooi vlak is. Anders volstaat het om te egaliseren met de lijm.

Ook de keuze voor extradunne tegels van grote afmetingen vergemakkelijkt het werk, omdat er dan minder voegen zijn.

Deurlijsten mogen blijven

Wie een extra vloer aanbrengt, verhoogt daardoor gewoonlijk ook de totale vloerhoogte en dat brengt complexe en tijdrovende werken met zich mee. Zo moeten deurlijsten worden aangepast en de deuren zelf onderaan afgeschaafd om ze op de hoogte van de nieuwe vloerbedekking te brengen.

Als je kiest voor extradunne tegels vermijd je deze vervelende fasen. Aangezien de tegels zo dun zijn, stijgt het vloerniveau niet door de nieuwe vloerbedekking. De deuren afschaven hoeft evenmin. De werken gaan sneller vooruit en zowel de tegelzetter als de bouwheer zijn blij met de tijdwinst.

Grote diversiteit aan kleuren en afmetingen

Extradunne tegels bestaan in veel uitvoeringen, met talrijke kleuren en een grote keuze aan afmetingen.

Liefhebbers van een meer klassieke stijl gaan vaak voor tegels van 30 x 30 cm. Wie zich meer aangetrokken voelt door hedendaags design vindt tegels met grote afmetingen beter: 100 x 100 cm of 100 x 130 cm. Extradunne tegels bestaan ook nog in andere formaten: 40 x 40 cm, 60 x 60 cm enz.

Inzake kleurenrijkdom hoeven dergelijke tegels niet onder te doen voor standaardtegels. Het aantal mogelijke stijlen is dus bijna onbeperkt: total look, mix & match, imitatie van marmer, beton of hout … Samengevat: extradunne tegels bieden evenveel mogelijkheden om een bepaalde sfeer te creëren als tegels met een klassieke dikte.

Praktisch en veelzijdig

Extradunne tegels zijn een product van hoge kwaliteit. Ze bieden alle pluspunten van keramische materialen. Ze zijn ook heel veelzijdig, want even goed geschikt voor wanden als voor vloeren, voor binnen als voor buiten. Ze geven de gebruiker alle kansen om zijn fantasie aan te spreken voor de inrichting en ze vormen de ideale oplossing voor iedereen die op creatief en conceptueel gebied een eigen, persoonlijke richting wenst uit te gaan.

Milieuvriendelijke tegels

Aangezien steeds meer mensen inzien dat wij zorg moeten dragen voor het milieu, is het feit dat extradunne tegels milieuvriendelijker zijn dan standaardtegels goed nieuws. Voor de productie ervan is 50% minder energie nodig. Ze zijn licht, dus gemakkelijker te transporteren, bovendien met minder CO2-uitstoot.

Laatste tips

Uit al het voorgaande blijkt dat extradunne tegels veel voordelen bieden en dat verklaart natuurlijk hun succes bij vaklui en particulieren. De tegels in kwestie mogen slechts aanspraak maken op de titel “extradun” als ze aan welbepaalde normen beantwoorden inzake stevigheid en strikte regels volgen die garanderen dat het om een kwaliteitsvolle, duurzame vloer gaat.

Denk eraan om bij de aankoop bepaalde punten te controleren. Blij vloerverwarming moet je bijvoorbeeld tegels kopen die geschikt zijn voor de warmte die uit de vloer opstijgt. Zijn de gekozen tegels bruikbaar voor de vloer of alleen voor muren (of omgekeerd)?

Nu weet je dus heel wat meer over extradunne tegels en hun talrijke pluspunten. Laat je dus gerust verleiden door dit type vloerbedekking!

Category : Tips / Publié le 27 Sep 2018