Ecologische betegeling is populair omwille van zijn milieuvriendelijk karakter. Kiezen voor dit product is geenszins kiezen voor een materiaal van slechte kwaliteit. In tegenstelling tot wat velen denken, kan ecologische betegeling heel esthetisch zijn. Het geeft de eigenaars van een woning een gezond interieur. De vraag die zich aanbiedt is wat een ecologische betegeling zo speciaal maakt.

Ecologische betegeling: definitie

Ecologische betegeling is de betegeling die wordt gekozen door personen die begaan zijn met het milieu. Dit type betegeling is er namelijk voor gekend geen vervuilende stoffen te bevatten. De selectie van de grondstoffen waaruit het bestaat en de productie ervan zijn volledig vrij van vervuilende stoffen.

(Ter vergelijking: klassieke betegeling beschadigt het milieu door de steengroeven die het landschap en de grond vervuilen. Om nog maar te zwijgen over de energieverspilling bij het bakken van de tegels en het afval dat door de fabrieken wordt geloosd en het milieu aantasten. Bovendien zorgt het transport van de tegels van de fabrieken naar de opslagplaatsen voor uitstoot van giftige gassen in de atmosfeer). Dit geldt ook voor alle consumptiegoederen……

De ontwerpers van ecologische betegeling hebben echter antimoon en lood uit hun tegels verwijderd. Ze beperken eveneens de lozingen die slecht zijn voor de natuur.

De verschillende soorten ecologische betegeling


Allereerst dient u te weten dat ecologische betegeling geschikt is voor elke ruimte in uw huis. Het past in de keuken, de slaapkamer en zelfs in het bureau. U kan kiezen tussen verschillende types van deze vloerbedekking, afhankelijk van uw behoeften.

Deze betegeling heeft het voordeel dat het licht, recycleerbaar en composiet is. Beter nog, voor de plaatsing is geen lijm nodig, aangezien de tegels voorzien zijn van een kleefmiddel. U moet weten dat het voornamelijk uit hars en calciumcarbonaat bestaat. De alternatieve betegeling is eveneens een recycleerbare betegeling die makkelijk te maken is. Het is namelijk gemaakt van 20 % composietstoffen en 80 % minerale stoffen. Het is een uitstekende thermische isolator.

Er bestaat bovendien betegeling uit gerecycleerd glas dat in elke kamer of ruimte van een huis past.

De kwaliteit van deze tegels wordt goed gecontroleerd. Ze dienen in overeenstemming te zijn met de milieucriteria.

Hoe kan u ecologische betegeling aanschaffen

Een ecologische betegeling beschikt over het Ecolabel. Dit label is te herkennen aan de groen-blauwe bloem. Er wordt getest in verscheidene laboratoria die de goede kwaliteit bevestigen alvorens de betegeling te koop wordt aangeboden. De tegels zijn eveneens overeenkomstig de norm ISO 14001. Daardoor worden ze erkend als ecologisch.

Diverse merken hebben besloten zich te specialiseren in het ontwikkelen van dit type betegeling. U dient echter over een groter budget te beschikken dan voor een klassieke betegeling. De ecologische tegel kost namelijk wat meer. De lijm die wordt gebruikt bij de plaatsing van de betegeling is eveneens ecologisch. Als alternatief wordt aangeraden te kiezen voor een betegeling voorzien van kleefstof.

Onderhoud van een ecologische betegeling

Het onderhoud van een ecologische betegeling is allesbehalve moeilijk. Soms volstaat het even te vegen of te stofzuigen en de klus is geklaard. Voor dit type betegeling is het aangeraden geen detergent te gebruiken omdat dit de tegel snel zou kunnen beschadigen. Om nutteloos werk te vermijden, is het aangeraden de betegeling schoon te maken met water en zwarte zeep. Nadien dient u de schoonmaak af te ronden door de hele betegeling af te spoelen met proper water.

Verder is het ook afgeraden gebruik te maken van schuurmiddelen of staalwol. Dat kan krassen veroorzaken op de tegel. Smeerproducten zijn eveneens uit den boze, want deze kunnen ook de betegeling bekrassen. Het is aangeraden aan de inkom van de kamer een deurmat te leggen. Hierdoor zal het meeste stof van de onderkant van de schoenen van uw gasten verwijderd worden. Zo zullen ze de betegeling ook niet vuil maken.

Het wordt aangeraden schokken te vermijden. Zware voorwerpen laten vallen, kan de betegeling beschadigen. U zet dus best geen zware voorwerpen aan de rand van de tafel. Dit zal het risico op ongelukken minimaliseren.

Vanaf het moment dat er een vlek op de ecologische betegeling komt, dient u die meteen schoon te maken om te vermijden dat ze te hardnekkig wordt.

Het is afgeraden gebruik te maken van was of olieachtige zeep. Deze producten kunnen duidelijk zichtbare sporen achterlaten.

Samengevat, aangezien de ecologische betegeling als doel heeft het milieu te beschermen, is het essentieel om eveneens gebruik te maken van ecologische producten voor het onderhoud ervan. Deze producten zijn over het algemeen niet duur en zijn in elk huishouden aanwezig. Kortom, een  ecologische betegeling is praktisch. Het is aanbevolen voor iedereen die van zijn huis een gezonde omgeving wil maken.

Category : Geen onderdeel van een categorie / Publié le 01 Oct 2018