De betegeling van uw badkamer is aan een opknapbeurt toe en u wil de verf van uw muur- en vloertegels wat opfrissen. Om geld te besparen, wil u de muurbekleding en vloerbedekking van uw badkamer zelf herschilderen. Om ongemakken te vermijden en een resultaat te bekomen dat voldoet aan uw verwachtingen, wenst u zich te informeren over de fouten die u niet mag maken vóór en tijdens de werken. Hieronder volgen de vaakst voorkomende fouten die u dient te vermijden.

Eerste fout: de aankoop van niet-aangepaste verf

U dient te kiezen voor verf die perfect aangepast is aan de werken die u wenst uit te voeren. De tegels in een badkamer ondergaan dagelijks exogene aantastingen, zoals het gebruik van een schuurspons of zuurhoudende schoonmaakmiddelen. Ze worden dus zwaar op de proef gesteld en de staat van de verf riskeert snel te verslechteren, zelfs indien u hoogwaardige verf koopt. Laat u niet verleiden door aanbiedingen van goedkope verf met het opschrift “voor alle ondergronden”. Gebruik verf die geschikt is voor badkamers en om de levensduur van uw tegels te verlengen, spoel met helder water en gebruik enkel zachte zeep om ze schoon te maken.

Koop geen verf zonder eerst aandachtig het etiket gelezen te hebben om de samenstelling ervan te kennen. Bepaalde verf vereist een vooraf aangebrachte onderlaag om te kunnen hechten aan de betegeling. De onderlaag (of grondlaag) dient bovendien geschikt te zijn voor desbetreffende betegeling om zijn behoud te garanderen. Ze moet een compact oppervlak hebben zodat de verf kan aanhechten. Ga bij aankoop goed na of de formule een hardingsmiddel bevat. Op de verpakking dient het woord “betegeling” te staan.

Indien de ondergrond voor de betegeling van uw badkamer bijzonder absorberend is (bijvoorbeeld betegeling uit steen), vermijd dan verf die kan worden toegepast zonder onderlaag. U dient te kiezen voor een geschikte primer die de dichtheid van het oppervlak van de tegel verzekert.

Ga voor gesatineerde verf of glanzende afwerkingen die hetzelfde aspect bieden als de betegeling. Kies niet voor matte verf waarop water lelijke vlekken nalaat die de esthetiek van de betegeling van uw badkamer oneer aandoen.

Tweede fout: de betegeling niet klaarmaken alvorens ze te herschilderen

Dit zijn de essentiële fasen voor een correcte voorbereiding:

Het eerste dat u dient te doen is de glans van uw betegeling verwijderen met behulp van een elektrische schuurmachine of door manueel te schuren teneinde de aanhechting van de onderlaag of, in geval van directe toepassing, van de verf te vergemakkelijken. Deze stap is onontbeerlijk, anders zal de verf niet aan de tegels hechten. Als alternatief kan u het oppervlak ontvetten (ammoniak opgelost in helder water), een primer voor gladde oppervlakken aanbrengen, en met geschikte verf verven.

Na het schuren moet de betegeling (zonder de voegen te vergeten) goed schoongemaakt worden met een doek doordrenkt met een schuurmiddel, aceton of alcohol. Zorg ervoor dat u elk spoor van onzuiverheid verwijdert die de afwerking van uw verfwerk kan schaden. Indien uw badkamer met tometten is betegeld, dient u extra voorzichtig te zijn, vooral indien u het bij het onderhoud gewoon bent deze in te vetten met lijnzaadolie.

Verwijder eveneens de voegen in siliconen omdat de verf daar niet aan kan hechten.

Zorg ervoor dat u uw badkamer gedurende de werken voldoende verlucht. De kamer dient proper en droog te zijn en vrij van enig vocht.

Derde fout: het niet naleven van de gebruiksaanwijzing van de verf

U dient de gebruiksaanwijzing op het etiket tot op de letter te respecteren. Er bestaan namelijk producten uit 2 componenten die vóór hun toepassing gemengd dienen te worden en die gebruikt moeten worden binnen het uur na het openen van de pot. Indien u de plaatsingstijd op de verpakking overschrijdt, staan u vervelende verrassingen te wachten. Indien uw badkamer heel ruim is, verdeel de ruimte dan in verschillende delen die u één voor één volledig verft. Zorg er voor dat de scheidingslijnen tussen de delen niet zichtbaar zijn.

Pas de juiste methode toe voor het verven van uw betegeling. Indien u betegeling op de vloer verft, dient u steeds te beginnen aan de kant die het verst van de deur ligt. Voor een uniform resultaat dient u de eerste laag goed uit te spreiden en glad te strijken. Voor wat betreft de muurbetegeling, zorg ervoor dat u niet teveel verf op de rol aanbrengt om het risico op uitlopers te vermijden. Om ervoor te zorgen dat er geen water achter de tegels sijpelt, dient u de muren tot aan het plafond te verven, zelfs indien de betegeling lager stopt.

Wacht tot de verf helemaal droog is. Voor een onderlaag bedraagt de droogtijd 24 uur alvorens u de afwerkingslaag kan verven. Aangezien voegen de neiging hebben veel verf te absorberen, dient u absoluut voor een goede aanhechting te zorgen.

Na de tweede verflaag dient u 72 uur te wachten alvorens uw badkamer te gebruiken en de meubels terug op hun plaats te zetten.

Schakel gedurende de werken de vloerverwarming uit. Zolang de verf niet volledig droog is, dient de temperatuur te schommelen tussen 15 en 20° C.

U kent nu de fouten die u dient te vermijden indien u uw badkamer wenst op te knappen door de verf van de betegeling op te frissen.

Category : Tips / Publié le 01 Oct 2018