Er zijn zoveel materialen om tegels van te maken en het mooie is, dat die allemaal hun typische eigenschappen meebrengen. Elk type tegel ziet er anders uit en beïnvloedt door zijn eigenschappen de stijl die je aan je woning wilt geven, zowel binnen als buiten. In de vakhandel vind je hoofdzakelijk tegels die tot 5 grote materiaalklassen behoren. Wij gaan dieper in op hun kenmerken, voordelen én nadelen.

1. Keramische tegels

Keramische tegels, de meest populaire tegelsoort, worden gemaakt van een mengeling van klei en silicium.

Keramische grestegels met houtimitatie lijken als twee druppels water op het natuurlijke materiaal dat er model voor stond, maar zonder de nadelen ervan. Er zijn heel wat kleuren en motieven mogelijk, voor een originele en duurzame vloerbedekking. Ook keramische grestegels die allerlei steensoorten imiteren, bieden dezelfde voordelen.

Voordelen

Deze tegels staan ervoor bekend dat ze robuust zijn, stootvast en bestand tegen weersinvloeden en chemische stoffen. Bovendien zijn keramische grestegels gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden. Omdat ze slechts heel beperkt poreus zijn, voelen ze zich in vochtige ruimtes als badkamers en keukens perfect op hun gemak. Om de veiligheid voor de gebruikers te vergroten krijgen bepaalde soorten keramische grestegels een antislipbehandeling.

Nadelen

In vergelijking met echt hout voelen keramische grestegels kouder aan en dat is hun grootste nadeel. En op tegels die geen antislipbehandeling hebben gekregen, glijd je gemakkelijker uit, vooral als ze nat zijn..

2. De comeback van de cementtegels

Cementtegels zijn de laatste jaren aan een forse comeback bezig. Steeds meer particulieren bezwijken voor het zeer uitgebreide assortiment, de grote diversiteit in de motieven en het retrogevoel dat ze uitstralen. Deze modieuze vloerbedekking valt vooral in de smaak bij liefhebbers van een vintage-interieur.

Voordelen

Cementtegels staan vooral bekend voor hun degelijkheid, stootvastheid en krasbestendigheid. Ze bieden een weelde aan kleuren, motieven en afmetingen, van 5 x 5 cm tot zelfs 30 x 30 cm.

Het onderhoud kan niet eenvoudiger: even met wat zeepwater erover en ze schitteren weer.

Nadelen

Cementtegels zijn alleen geschikt voor een vloer binnenin een woning. Buiten worden ze snel lelijk of gaan ze stuk door de weersinvloeden. Na een tijdje raken ze dan bedekt met mos.

Cement is een poreus materiaal. Dat betekent dus ook dat cement gemorste producten opslorpt en vlekken vertoont. Daarom verdient het aanbeveling om deze tegels te behandelen met vernis, was of een hars om de poriën af te dichten.

Dit type vloertegel verdraagt geen agressieve schoonmaak- of oplosmiddelen.

Cementtegels worden artisanaal vervaardigd. In vergelijking met industrieel vervaardigde keramische grestegels zijn ze vrij duur.

3. Terracottategels

Terracottategels zijn opnieuw heel trendy. Ze staan origineel in elk interieur en als vloerbedekking in hedendaagse woningen kennen ze steeds meer succes.

Voordelen

De grote slijtvastheid is het voornaamste pluspunt van terracottategels. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat je ze vaak aantreft als vloerbedekking op plaatsen waar veel gelopen wordt, zoals een hal of een gang.

Terracottategels zijn verkrijgbaar in een ruime waaier aan vormen en kleuren en ze passen in elk interieur.

Deze tegels zijn vooral interessant in woningen met vloerverwarming. Omdat ze niet erg dik zijn en de warmte goed geleiden, passen ze uitstekend bij dit soort verwarming.

Nadelen

Terracottategels worden gemaakt van een zeer poreus materiaal. Ze moeten daarom een waterafstotende en vlekwerende behandeling krijgen, vlak vóór of vlak nadat ze gelegd zijn, om te vermijden dat eventuele kleine dagelijkse ongelukjes de vloerbedekking onomkeerbaar zouden ontsieren..

Tegels in terracotta van grote afmetingen moeten voorzichtig worden gemanipuleerd, want ze zijn vrij broos. Vóór ze worden geïnstalleerd moet de ondergrond worden bevochtigd.

4. Marmertegels

Marmer vindt steeds meer zijn weg naar moderne interieurs, waar dit materiaal authenticiteit en voornaamheid uitstraalt.

Kwaliteiten

Marmer staat bekend om zijn grote duurzaamheid en goede weerstand tegen externe invloeden.

Het materiaal is goed bestand tegen polijsten, waardoor het de gewenste afwerking krijgt: glanzend of met een patina.

Tekortkomingen

Marmertegels behouden hun glans en al hun andere kwaliteiten als ze regelmatig worden onderhouden met neutrale producten, want marmer verdraagt geen zure producten.

Omdat marmertegels poreus zijn, moeten ze vóór hun installatie een waterafstotende en vlekwerende behandeling krijgen. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen bescherm je ze toch beter tegen waterspatten en eventuele schokken.

3. Faïencetegels

Faïencetegels zijn uitsluitend geschikt als muurbekleding.

Voordelen

Faïence is een robuust en duurzaam materiaal, dat goed tegen slijtage kan.

Faïencetegels zijn verkrijgbaar in talrijke motieven en ze verlenen een unieke toets aan elke muurbekleding.

Nadelen

Faïencetegels zijn dun en hard en daardoor nogal broos. Dit is hun belangrijkste nadeel.

Category : Tips / Publié le 05 Feb 2019