Betegeling is verleidelijk om voor alle vloeren in uw woning te gebruiken, van de inkom tot de slaapkamers, op het terras, in de keuken, de woonkamer, de badkamer en het toilet. Om geen stijlfout te maken die het uitzicht van uw interieur zou kunnen schaden, zou u zich graag informeren over de ideale afmetingen van de betegeling in elke kamer van uw huis.

Om een vloerbedekking te verkrijgen die zowel functioneel als esthetisch is, dient u rekening te houden met de technische specificaties van de verschillende beschikbare materialen. Er is een ruime waaier aan tegelformaten te verkrijgen. Vierkante tegels bestaan in verschillende afmetingen, van 10 x 10 cm tot 120 x 120 cm, of zelfs nog groter. Rechthoekige formaten variëren van 10 x 60 cm tot 120 x 180 cm. Er bestaan eveneens zeshoekige tegels die zich lenen tot elke plaatsingsfantasie om een originele en gepersonaliseerde betegeling te verkrijgen.

Betegeling in groot formaat: steeds meer in trek

De XXL-tegels, met afmetingen 60 x 60 cm en meer, worden steeds hipper. Hun strakke design wekt het enthousiasme van mensen die een hedendaagse sfeer aan het interieur van een kamer willen geven. Aangezien de voeglijnen merkbaar kleiner zijn in vergelijking met de kleinere tegels, brengen ze een zekere lichtheid aan de ruimte en zorgen ze voor een gevoel van ruimte. De voegen van 2 of 3 mm vergroten dit gevoel nog meer.

Betegeling in groot formaat bestaat over het algemeen in sobere kleuren zoals zwart, beige, antraciet en grijs. Dankzij hun grote oppervlakte kunnen ze echter genieten van uitzonderlijke materiaaleffecten die het patroon en de structuur onthullen. Aangezien ze een natuurlijk materiaal, zoals hout of steen, nabootsen, passen ze bij alle decoratiestijlen en liggen ze zowel binnen als buiten op hun plaats.

De plaatsing van grote tegels vereist een beheersing van hun uitvoering. De ondergrond dient voorafgaandelijk voorbereid te worden om een goede plaatsing te garanderen. Bovendien, aangezien deze tegels vaak heel zwaar zijn, is hun behandeling zeer delicaat. De tussenkomst van een professional blijkt onvermijdelijk.

Keramisch gres is het materiaal dat het best is aangepast aan dit formaat van betegeling. Doordat ze sterk, compact en niet-poreus zijn, zijn tegels in keramisch gres makkelijker te onderhouden.

Betegeling klein formaat: voor een warme en hedendaagse sfeer

Fabrikanten blijven maar nieuwe versies van kleine vierkante tegels ontwikkelen teneinde een moderne toets te geven aan dit type betegeling dat als klassiek wordt beschouwd. De tegels van 10 x 10 cm, 20 x 20 cm en 30 x 30 cm bestaan dus in een veelvoud aan kleuren en motieven om aan alle smaken te voldoen en voor een specifieke esthetiek te zorgen. Een betegeling in felle kleuren zorgt bijvoorbeeld voor een visueel mozaïekeffect en  kan de ruimte opvrolijken. Tegels van 45 x 45 cm vormen een compromis tussen grote en kleine formaten. Deze kunnen op alle oppervlakten worden geplaatst.

Met rechthoekige tegels kan meer gespeeld worden in termen van plaatsingswijze. Er kan gespeeld worden met motieven en voegen. Deze laatste kunnen geschrankt of gelijkliggend geplaatst worden. Een betegeling met houtimitatie van 15 x 90 cm of 22,5 x 90 cm ziet eruit als een echte plankenvloer in natuurlijk materiaal, aangezien deze formaten op houten planken lijken. Het biedt echter de voordelen van de karakteristieken van tegels in keramisch gres, om nog maar te zwijgen over een grotere duurzaamheid en een makkelijke schoonmaak en onderhoud.

Formaat van de betegeling: een kwestie van smaak!

Sommige mensen denken dat de vloer van een kleine ruimte bedekt dient te worden met kleine tegels en die van grote ruimtes uitsluitend met XXL-tegels. De keuze van de betegeling is in feite een kwestie van smaak en u dient rekening te houden met de technische beperkingen die verbonden zijn aan de samenstelling van elke kamer.

Om een moderne en strakke sfeer te creëren past een betegeling in groot formaat even goed in een ruime woonkamer als in een kamer met beperktere afmetingen. U dient er echter rekening mee te houden dat u tegels eventueel zal moeten versnijden, hetgeen nogal tijdrovend kan zijn en het eindresultaat kan verknoeien indien u te veel tegels moet versnijden.

Aanhangers van de klassieke stijl kunnen kiezen voor gelijk welke afmeting van tegels. Zowel kleine als grote tegels zijn geschikt voor dit type decoratie.

Een mix van formaten voor een originele betegeling

Wenst u bepaalde ruimtes te definiëren of een esthetische continuïteit te verzekeren in bepaalde ruimtes van uw woning? Kies dan voor tegels in verschillende formaten en speel met hun afmetingen. U kan in uw badkamer bijvoorbeeld de muren bedekken met rechthoekige XXL-tegels, en de vloer eveneens met grote tegels, maar dan vierkante.

Zo kan u gaan voor een geometrische breuk aan de hand van een modulaire plaatsing. Het resultaat zal zeer modern zijn, op voorwaarde dat u de samenstelling onder de knie heeft. De combinatie van tegels van 10 x 60 cm en 60 x 60 cm is een uitstekend idee. Aarzel niet om raad te vragen bij een professional.

 

Category : Tips / Publié le 21 Feb 2019