Er is tegenwoordig een enorme waaier aan vloer- en muurbetegelingen op de markt te verkrijgen. Op elke verpakking staat een gebruiksaanwijzing met de te volgen stappen om de tegels te plaatsen teneinde een resultaat te garanderen dat voldoet aan de verwachtingen van de projectontwikkelaars. Er wordt echter zelden aandacht gevestigd op de fouten die het eindresultaat kunnen compromitteren. Let op voor de veelgemaakte fouten bij de plaatsing van betegeling!

Fout n° 1: Betegeling plaatsen op een oneffen dekvloer

Ga zorgvuldig de vlakheid van de dekvloer na alvorens met de plaatsing te beginnen. Het zal namelijk moeilijk zijn om het niveau bij te stellen eens de plaatsing begonnen is. Die controle vereist het gebruik van een rechte plank of een lat en een waterpas om tussen het midden en de hoeken van de ruimte te leggen. De meeste verschillen bevinden zich aan de deuren of in de hoeken. Eenmaal opgespoord, worden de oneffenheden weggewerkt met behulp van egalisatiemortel. Na deze verificatie en het egaliseren, kan de plaatsing van de betegeling worden uitgevoerd.

Fout n° 2: Niet wachten tot de dekvloer droog is alvorens de betegeling te plaatsen

De meeste betegelingen worden veel te vroeg geplaatst, vooral bij nieuwbouw. Zo komen ze makkelijk los van hun ondergrond, want de chape is nog te vers. Om zulke problemen te vermijden, is het aangeraden de dekvloer minstens 4 weken te laten drogen in een afgesloten water- en luchtdichte ruimte. Voor een open ruimte is deze droogtijd nog langer (5 à 6 weken).

Fout n° 3: Een slechte keuze van betegeling

Kies voor een massieve betegeling in keramiek voor een ruimte of kamer die vaak betreden wordt, zoals een commerciële ruimte of een openbare ruimte. Aarzel in geval van twijfel over de kwaliteit van de tegels niet om hun technische fiche op te vragen. Een bedekking in massief keramiek is niet per se duurder dan een geëmailleerde betegeling.

Fout n° 4: Betegeling plaatsen op een oude bedekking die niet ontvet is

Aangezien het moeilijk is om een bestaande bedekking uit te breken alvorens een nieuwe betegeling te plaatsen, wordt de nieuwe betegeling steeds vaker op de oude bedekking geplaatst. U dient deze echter goed te ontvetten om een goede hechting te verzekeren. Deze raad geldt vooral voor absorberende ondergronden, zoals een betegeling in natuursteen of cement.

Het is aangeraden 24 uur voor de plaatsing van de nieuwe betegeling een voorbehandelingsproduct te gebruiken. Maak van de gelegenheid gebruik om de stabiliteit en de regelmatigheid van de ondergrond te controleren, anders zal het onmogelijk zijn om de nieuwe bedekking er bovenop te leggen.

Een gewone lijm voor betegeling volstaat niet voor dit type werken. Het gebruik van een Flex-lijm blijkt noodzakelijk.

Fout n° 5: De voegen van de betegeling te snel uitvoeren

Of het nu een nieuwbouw of een renovatie is, de voegen worden vaak zo snel mogelijk uitgevoerd. Houd er echter rekening mee dat de betegeling geplaatst werd op een niet-absorberende ondergrond, of het nu een dekvloer of een oude vloerbedekking betreft. U dient dus te wachten tot het vocht in de lijm droog is alvorens de voegen te realiseren.

Indien de nieuwe betegeling op een droge chape is gelijmd, bedraagt de wachttijd 36 uur alvorens u de voegen mag uitvoeren. Indien de nieuwe bedekking op een oude betegelde vloer wordt geplaatst, bedraagt de wachttijd minstens 48 uur.

Een te snelle plaatsing van de voegen zorgt ervoor dat de ruimte te snel betreden zal worden, hetgeen ervoor kan zorgen dat de tegels op bepaalde plaatsen loskomen. Het zal dan moeilijk zijn om het oppervlak terug effen te krijgen.

Fout n° 6: Een slechte plaatsing van betegeling in parketimitatie

Betegeling in keramisch parketimitatie komt voor in afmetingen die lijken op parketplanken om de indruk van het natuurlijk model te wekken. De plaatsing vereist een beheersing van de plaatsingstechniek. Dit mag nooit in halve stroken gebeuren. Tegels in parketimitatie hebben geen volledig effen oppervlak en hebben krommingen die tijdens het bakproces ontstaan. Indien de kant van een plank net in het midden van die ernaast wordt geplaatst, zal het niveauverschil duidelijk voelbaar zijn. Dit is iets wat u absoluut dient te vermijden om een perfect effen bedekking te verkrijgen.

Fout n° 7: Een slechte schoonmaak van de betegeling na de plaatsing

Na de plaatsing blijft er een laagje cement op het oppervlak van de tegels achter. Het volstaat in de regel er even met een doek over te gaan om dit te verwijderen. Voor een correcte schoonmaak van de betegeling na de plaatsing en de uitvoering van de voegen is het echter aangeraden een specifiek product te gebruiken om deze laag er volledig af te krijgen. De cement- en voegresten trekken vuil aan. Als die laag niet verwijderd wordt, zal de vloer bovendien geen mooie glans hebben.

Het dient ook te worden gezegd dat het gebruik van vette producten voor het onderhoud van een betegeling in keramiek een vetlaag kan achterlaten die moeilijk schoon te maken is.

Category : Techniek / Publié le 11 Mar 2019