chauffage-sol-carrelage

Men prijst het gebruik van tegels als vloerbekleding in een woning die vloerverwarming gebruikt als verwarmingssysteem, aan. Dit materiaal verdraagt inderdaad de temperatuursschommelingen en vermijdt het verschijnen van barsten in de vloer.

Tegels, de ideale vloerbekleding bij vloerverwarming

Door de verspreiding van de warmte in de bodem, moet men met vloerverwarming rekening houden met extra beperkingen zoals: het fenomeen van de uitzetting en “bewegingen” van de ondergrond. Dat is ook de reden waarom het noodzakelijk is om met materiaal te werken dat perfect de temperatuursschommelingen kan verdragen en het risico om gemakkelijk stuk te gaan niet in zich draagt. De keuze valt dan op keramiek, dat dankzij zijn belangrijke dichtheid en grotere inertie wordt aanbevolen. Het beschikt daarenboven over een bewezen stevigheid en is tegelijkertijd ook esthetisch. Bekijk deze combinatie eens van dichterbij!

Wat is vloerverwarming ?

Vloerverwarming wordt meer en meer gebruikt bij nieuwe gebouwen en biedt vele voordelen. Ze schenkt een aangename en weldoende warmte aan de bewoners van het huis terwijl ze eigenlijk toch maar weinig energie verbruikt ten opzichte van andere verwarmingssystemen die meestal gebruikt worden (warm water à +/- 35°C). Ze blijft natuurlijk ook onzichtbaar, want ze is verborgen in de vloer, waardoor men dus ruimte kan uitsparen, zonder dat men ruimte moet voorzien voor hinderlijke radiatoren.

De vloerverwarming gebeurt dus door een systeem van kanaaltjes met warm water , die in de dekvloer geïnstalleerd worden, te gebruiken. Er wordt eerst een nivelleringslaag aangebracht, die samengesteld is uit zand en cement. Daarna brengt men het systeem aan dat droog of vochtig geplaatst kan worden om de warmte egaal in de kamer te verspreiden. Deze zogenaamde zelfnivellerende dekvloer maakt het niveau van de vloer helemaal egaal door de verwarmings- of afkoelingsstructuur, naargelang het klimaat, helemaal in te pakken.

Het droge systeem van vloerverwarming

Bij het droge systeem zijn de buizen van de vloerverwarming niet ingebed in de dekvloer, maar in harde vaste platen (die vaak ook geleverd worden door de leveranciers van het verwarmingssysteem). De afwerking van de vloer kan direct op die platen geplaatst worden. Door dit systeem te gebruiken kan men de vloerverwarming installeren met een beperkte hoogte van de vloer.

Het vochtige systeem van een verwarmde vloer

De buizen van de vloerverwarming worden geïntegreerd in de betonnen plaat, de zogenaamde dekvloer. De dikte van die laatste is minimaal 10 cm. Men moet een aanzienlijke periode voorzien om het geheel uit te laten drogen.

De eigenschappen van een gepaste vloerbekleding

Gezien de temperatuurschommelingen die men bij dit verwarmingssysteem ondervindt, moet de gekozen vloerbekleding beschikken over isolerende eigenschappen, zowel akoestisch als thermisch. Ze moet eveneens in staat zijn om op gelijkvormige wijze het resultaat van het systeem op te nemen en uit te dragen en een perfecte waterdichtheid van de vochtige zones kunnen bieden. De tegel, of hij nu keramisch is of niet, is het enige materiaal dat beantwoordt aan deze criteria. Meer nog, het gebruik van doorlopende voegen wordt aanbevolen teneinde het voorkomen van barsten tussen de tegels te vermijden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van uitzettingsvoegen waardoor vervormingen in de vloer weggewerkt worden. Want deze bezorgen een zekere vermindering in de bewegingen van de vloerbekleding, waardoor breuklijnen of scheurtjes dus vermeden worden. Over het algemeen worden ze geplaatst door de verwarmingsinstallateur (die het plaatsingsplan van de fabrikant opvolgt) en ze moeten nauwkeurig opgevolgd worden door diegene die de dekvloer plaatst en de tegelzetter. Tijdens het plaatsingsproces van de vloerverwarming moeten deze aanbevelingen evenals de droogtijd van de dekvloer tot op de letter gerespecteerd worden anders heeft men veel kans om beschadigingen uit te lokken.

Tegels in keramiek

Deze tegels blijken dikwijls uitstekende geleiders te zijn. Ze stralen dus een aangename warmte uit die vanuit de vloer komt. Esthetisch gezien kunnen ze in verschillende kleuren, motieven en textuur voorkomen. Zo hebt u bijvoorbeeld tegels in keramische gres, in langgerekte gres of in gebakken aarde zoals men ook tegelwerk vindt in kalksteen, marmer, kwartsiet, leisteen en andere materialen. Ook de nieuw samengestelde stenen vormen een uitstekend materiaal om te bekleden, zoals de verwarmde houtvloer, en die uit email en glaspasta.

Men moet echter wel te dikke tegels in steen vermijden wegens hun sterke thermische inertie. Het is eveneens sterk af te raden om formaten te kiezen die groter zijn dan 60×60 cm (wegens de uitzetting, het afbrokkelen en de spanning ).

In elk geval moet men het advies van een technieker volgen en de conformiteit van de gebruikte plaatsingsproducten zoals lijm, mortel, de coating, enz… nakijken.

Category : Techniek / Publié le 11 Jun 2017