Hebt u onlangs een nieuwe vloer of muurbetegeling geplaatst in uw woning? Om de duurzaamheid van uw inrichting te verzekeren, zou u graag willen weten wat u moet doen om haar originele glans te behouden. Ziehier wat u moet onthouden over het onderhoud van uw tegels opdat u de glans van de tegels en de zuiverheid van de voegen zou kunnen bewaren. De methodes zijn verschillend naargelang de aard van de tegels.

onderhoud-tegels

Het onderhoud van cementen tegels

Doordat ze poreus en mat zijn, moeten cementen tegels een preventieve behandeling krijgen die enkel door een bevoegd tegelzetter gebruikt kan worden. Het onderhoud van deze tegels is niet hetzelfde als dat van andere soorten tegels. Twee lagen vulmiddel, uit was en kleurloze pasta, die aangebracht worden na de droogtijd van het geheel (zowel de tegels als de ondergrond), beletten dat vlekken in de tegels dringen.

Daarna bestaat het onderhoud erin om de cementen tegels regelmatig te boenen met een kleurloos kwaliteitsproduct en ze te polijsten om hun kleuren terug levendig te laten worden. Om ze te reinigen gebruikt u enkel bruine zeep die opgelost wordt in wat lauw water. Het gebruik van bleekwater of elk ander product dat zoutzuur bevat, moet geweerd worden evenals producten op basis van olie.

Tegels in gebakken aarde: onderhoud

Vooraleer een preventieve behandeling aan te brengen om de duurzaamheid van uw tegels in gebakken aarde te verzekeren, moet u minstens drie maanden wachten nadat ze gelegd zijn. Omdat deze tegels ook poreus zijn, kiest u voor een onderhoudsmethode die de vloer niet bevuilt. Kies dan voor een harde olie op een temperatuur van 18°C die u vervolgens met verschillende lagen aanbrengt door middel van een veegborstel of een brede platte borstel. Twee dagen nadien brengt u dan de warme was aan op de tegels. Beëindig dan deze klus door de tegels op te poetsen.

Het regelmatig onderhoud van tegels in gebakken aarde wordt dan gedaan met een speciaal product voor tegels. Om de glans te bewaren, moet u eraan denken om ze regelmatig met was in te wrijven. Vermijd reiniging onder hoge druk.

Onderhoud van een betegeling in keramisch gres

Tegels in keramisch gres absorberen weinig water, hetgeen hun onderhoud vereenvoudigt. Het volstaat om ze te reinigen met heel warm water of gelijk welk ander gebruikelijk reinigingsmiddel voor tegels van categorie C2, met uitzondering van producten die fluorzuur, wat de tegels kan beschadigen, of olie bevatten.

In het geval dat bepaalde producten, zoals lijnolie, een film aanbrengen op uw tegels, kan u de sporen van vervuiling wegnemen met een vochtige dweil, met water gemengd met ammoniak (uitstekende ontvetting). Om vlekken van rode wijn, thee of koffie weg te nemen, gebruikt u zuurstofwater van 20%. Terpentijn kan u helpen om sporen van zwarte was op tegels in keramisch gres te verwijderen.

Betegeling in faience: Hoe te onderhouden?

Tijdens de productie worden faiencetegels bedekt met een laagje gebakken email. Dankzij deze eigenschap zijn ze niet poreus en ook gemakkelijk te onderhouden. Om ze te reinigen volstaat het over het algemeen om ze af te vegen met een stofdoek of een vochtige spons.

Indien het een betegeling betreft boven het werkblad in de keuken of het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van de kookplaat, moet u erover waken dat ze regelmatig wordt onderhouden om alle vetsporen te verwijderen. Neem deze dus weg met behulp van een vochtige spons, gedrenkt in water en een vaatwasmiddel of een reinigingsmiddel voor vensters. Spoel ze daarna met helder water en blink ze op met een droge doek. Als variant kan men ook lauw water met een scheutje ammoniak gebruiken.

Bij de muurbekleding van een badkamer, laten de waterdruppels sporen van kalkafzetting achter op de tegels. Zo maken ze de faiencetegels dof. Om ze weg te nemen, gaat u er met een spons over die gedrenkt is in azijn. Droog ze daarna af met een droge vod. Er bestaan ook kant-en-klare producten om dit klusje te klaren (hetzelfde geldt voor het onderhoud van de voegen ).

Het onderhoud en het reinigen van de voegen

Naast de cementen tegels waarbij de voegen praktisch onzichtbaar zijn, heeft betegeling met andere soorten tegels duidelijke voegen die snel vuil kunnen worden. In het geval dat de verontreiniging slechts oppervlakkig is, volstaat een eenvoudige reiniging met aangelengd bleekwater. Als de schimmel daarentegen de voegen heeft doordrongen, blijkt het herstellen ervan de enige oplossing.

Besluit

U kent nu de verschillende onderhoudsmethodes voor tegels. Om de weerstand tegen slijtage van uw vloer- of muurbekleding te verzekeren, weet u nu tenminste met welke zorg u ze moet behandelen om hun glans en hun zuiverheid te bewaren.

Laatste goede raad: Kijk elk jaar ook de soepele voegen (in silicone) van uw verschillende sanitaire inrichtingen na, als u twijfelt over hun toestand, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw tegelzetter die het nodige zal doen om de waterdichtheid van uw installaties te vernieuwen.

Category : Tips / Publié le 18 Jun 2017