poser-mosaiques

Een mozaïek is een combinatie van kleine fragmenten of veelkleurige kubusvormige tegels, in diverse uitvoeringen (glas, steen, marmer …), die samen patronen of beelden kunnen vormen.
Het patroon voor de mozaïek wordt door de fabrikant geleverd op computer of papier. De mozaïekplaten worden in de vorm van vierkanten of rechthoeken gemaakt en bestaan uit kleine, veelkleurige tegels. De afzonderlijke tegeltjes zijn bevestigd aan een nylonrooster of gelijmd op kraftpapier. Je kan mozaïektegels zowel op muren als op vloeren gebruiken. Om mozaïektegels te zetten, moet je een specifieke techniek gebruiken die verschilt van de methode om gewone tegels te leggen. Veel mensen kiezen ervoor om hun tegels te laten leggen door een vakman en dat doe je ook best voor het plaatsen van mozaïek. Een goede knowhow en onberispelijke voorbereiding is erg belangrijk.
Voor een perfect resultaat, huur je dus een professionele tegellegger in!

Hoe plaats je een mozaïek op de muur?

Wanneer je mozaïek op je muur plaatst, staat die in het middelpunt van de belangstelling, reden te meer om voor een perfect resultaat te gaan. Op een muur wordt mozaïek verticaal geplaatst, waardoor het risico op breuken groter wordt. Om te beginnen moet de ondergrond perfect vlak zijn, zonder gebreken, schoon en in goede staat om tegelwerk op de muur te plaatsen.
Naast het voorbereiden van het oppervlak, is het essentieel om de juiste producten te gebruiken voor het plaatsen van mozaïektegels. De fabrikant zal hier vaak een aanbeveling doen en door overleg met je vakman, zorg je ervoor dat het ontwerp aan je wensen voldoet.
Wist je dat het leggen van mozaïek “calepinage” wordt genoemd? Dit betekent letterlijk het leggen van een tekening op een vlak of muur. Van de rangschikking van vormen om een patroon te maken tot het samenspel om een oppervlakte te bedekken, een plan is nodig om het ontwerp perfect uit te voeren.
Om esthetische en financiële redenen, zorg je voor een goed lay-out plan voor je begint. Bij het plaatsen zullen de eerste tegels de afstemming van het geheel bepalen, omdat ze als steun voor de volgende dienen. Als ze een beetje schuin staan, kan de hele kamer uit evenwicht lijken. Om binnen te worden gebruikt, moet de lijm aangebracht worden op een tandkam met een geschikte breedte. De professionele tegellegger zal ervoor zorgen dat alle tegels op dezelfde hoogte en op dezelfde afstand van de muur worden geplaatst. Hij beschikt over gereedschap, zoals een waterpas of laser om voor een optimaal resultaat te zorgen.
Kies voor kwaliteitsmaterialen en professionele implementatie om perfect werk te garanderen.

Hoe leg je een mozaïek op de vloer?

Ook bij het betegelen van de vloer, is een goede voorbereiding cruciaal. Alle gebreken moeten worden gecorrigeerd voor je kan starten met het plaatsen. Afhankelijk van het soort vloer, moet de ondergrond mogelijks nog bewerkt worden voor die klaar is om te betegelen.
Als de vloer voorbereid is, ben je klaar om de tegels te leggen. De professionele betegelaar zal het nodige aantal tegels berekenen en de volgorde waarin de tegels geplaatst worden, bepalen. Dit voorkomt het maken van fouten en maakt het makkelijker om de tegels op de vloer te leggen. Van zodra de calepinage gedaan is, wordt de tegel op de tegellijm geplaatst. De tegelmaker zal de juiste mortellijm voor de woning kiezen om de vloertegels te plaatsen.

Is het aangeraden om zelf mozaïek te leggen?

Het antwoord hierop is ‘neen’. Allereerst is het erg moeilijk om zelf mozaïek te leggen. Het werk lijkt makkelijker in theorie dan in de praktijk. Door het kijken van Youtube video’s kan je de ervaring en knowhow van vakmensen met jarenlange ervaring niet benaderen.
Als je het toch probeert, zal je zien dat altijd iets kleins fout gaat. Als je dan geen ervaren vakman in de buurt hebt, is het moeilijk om vlot een oplossing te vinden. Als je zelf aan de slag gaat, kan je renovatieproject bovendien een pak langer duren. Als je enkel ‘s avonds en in het weekend beschikbaar bent, haal je uiteraard niet hetzelfde tempo als een vakman die op enkele dagen de afwerking kan voorzien. Vaak kiezen mensen ervoor om werken zelf uit te voeren om op arbeidskrachten te besparen. Onderschat echter niet de kosten die je zal moeten maken om het juiste materiaal aan te schaffen. Bovendien zal er een stuk van je tegels verloren gaan door een gebrek aan ervaring en mogelijke foutjes.

De professionele betegelaar

Een professionele betegelaar inhuren voor het leggen van tegels of mozaïek garandeert een kwalitatieve afwerking. Het plaatsen van tegels kan duur oplopen, via volgende berekening zie je hoe groot het oppervlak is dat je moet betegelen. Als je rekening houdt met 5 m² tegelwerk in de keuken, 10 m² in de badkamer of 30 m² in de woonkamer, snap je dat de kosten snel kunnen oplopen. Uiteraard hangt de prijs af van de tegel die je selecteert. Een professionele tegelverkoper in een gespecialiseerde winkel, kan je helpen met de berekening van de prijs. De betegelaar zal je bovendien adviseren over de geschiktheid van een product voor jouw ondergrond of huis.
Een vakman kan je adviseren bij de keuze van het perfecte product voor jouw interieur, rekening houdend met je smaak en de eventuele beperkingen van je grond. De investering van het materiaal om zelf tegels te leggen, kan duur uitkomen, zeker als het om een klein oppervlak gaat (zoals een badkamer). Om zeker te zijn van een mooi resultaat, kies je voor een vakman die over het juiste materiaal beschikt en professioneel te werk gaat.

Voorbeelden van mozaïeken

mosaik-mahaut

mosaik5

Category : Techniek / Publié le 17 Sep 2017