forme-taille-pose-carrelageforme-taille-pose-carrelage

Of het nu om binnenhuisrenovatie of nieuwbouw gaat, het is altijd belangrijk om goed na te denken over je betegeling. Als je tegels aankoopt, houd je daarom best rekening met een aantal criteria, zoals de vorm en grootte van de tegels en het legpatroon, uiteraard aangepast aan jouw smaak.

In dit artikel leggen we uit hoe je de juiste keuze maakt!

vorm-grootte-legpatroon-tegels

Grootte van de tegels

In tegenstelling tot behangpapier of andere decoratieve elementen, vormen tegels een keuze die bedoeld is voor lange termijn, het is namelijk niet zo eenvoudig om ze te verwisselen. Dat is meteen ook de reden waarom het belangrijk is om voorhand goed na te denken over welke soort je kiest. Zowel de stijl, de kleur als de grootte van de tegels zullen een belangrijke invloed hebben op de stijl van de kamer. Er zijn heel wat verschillende soorten tegels op de markt, je vindt dus vast iets dat aan jouw smaak voldoet!

Mozaïeken en kleine formaten

Een eerste mogelijkheid is kiezen voor tegeltjes die heel klein zijn en die bekend staan onder de naam ‘mozaïeken’. Door dit soort tegeltjes te gebruiken, kan je je kamer een eigen stijl en bijzonder design geven. Het gebruik van mozaïeken in grote ruimtes kan de indruk geven de kamer minder groot en gezelliger te maken, door de vele tegeltjes en voegen. Deze kleine tegeltjes hebben meestal een afmeting van 10 à 20 cm. Kleine tegeltjes of mozaïeken hebben het voordeel dat ze eventuele oneffenheden van de ondergrond kunnen verbergen.

Standaard tegels

Standaard tegels hebben over het algemeen een afmeting tussen de 20 tot 60 cm en zijn de meest voorkomende modellen. Dit soort tegels is het best geschikt voor kamers met een maximale oppervlakte van 40 m². Door de keuze voor standaard tegels zal je kamer geen krap of te beladen gevoel krijgen.

Extra grote tegels

De laatste optie in het formaat van je tegels, zijn de hele grote tegels. Deze worden steeds vaker gebruikt door particulieren, omdat ze je kamer, living of keuken een verfijnde stijl geven. Ondanks het feit dat tegels met grote afmetingen oorspronkelijk vooral bestemd waren voor grote kamers, worden ze tegenwoordig meer en meer gebruikt in minder grote ruimtes. Je kan dus voor deze tegelsoort kiezen in kamers met afmetingen van 10 tot 300 m². Hou er echter wel rekening mee dat tegels met grote afmetingen ook een grotere dikte hebben dan klassieke tegels en daardoor duurder uitkomen. Als je kiest voor grote tegels, heb je ook een aantal restricties. Het kleurenaanbod is beperkter en om ze te leggen heb je gepast gereedschap nodig omwille van hun specifieke eigenschappen. Overtuigd dat je extra grote tegels in je huis wilt? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een vakman om tot een perfect resultaat te komen.

Vorm van de tegels

Bij het betegelen van je vloer of binnen- en buitenmuren, kies je best een tegel die past bij het uiterlijk en de inrichting van je huis of de ruimte. Houd niet enkel rekening met de grootte van je tegel, maar denk ook goed na over de vorm. Vandaag de dag bestaan er heel wat nieuwe modellen, maar vierkante of rechthoekige tegels worden nog steeds het vaakst gebruikt.

Vierkante tegels zijn nog steeds de meest populaire keuze, omdat die heel makkelijk gelegd kunnen worden dankzij hun gelijke zijden. Vierkante tegels garanderen een mooi symmetrisch design, dat je zowel binnen als buiten het gevoel geeft dat je ruimte groter is. Dankzij hun fijne voegen stralen ze bovendien elegantie uit.

Rechthoekige modellen staan op nummer 2. Als je een kamer of ruimte er langer wil doen uitzien, is dit de ideale keuze voor jou. De betegeling heeft impact op hoe je kamer er uiteindelijk zal uitzien, dus kies een vorm die mee zal helpen je gewenste visuele resultaat te bereiken. Rechthoekige tegels worden bovendien zowel gebruikt in een rechtlijnig legpatroon als in een halfsteens patroon.

Tegels in lamellen vorm zijn de derde keuze en winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Het gaat eigenlijk om een variatie op rechthoekige tegels en de afmetingen zijn meestal 15×90 cm of 22,5×90 cm. Als je je tegelvloer de uitstraling van een houten vloer wilt geven, is deze optie voor jou perfect. Met deze tegels geef je het design van je woning een hedendaagse uitstraling en kan je leuke visuele effecten creëren.

Een laatste optie is de zeshoekige tegel. Dit speciale design geeft een authentieke toets aan je woning. Reken op een vakman om te zorgen dat de voegen perfect worden afgewerkt.

Het kiezen van een legpatroon

 Nadat je de vorm van je nieuwe tegels hebt gekozen, denk je best eens na over hoe je de tegels precies zal leggen. Goed plannen vooraf zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt in je woning en dat alles wordt afgewerkt precies zoals jij het wilt. Kies dus voor een legpatroon dat past bij de rest van je interieur.

Het rechte legpatroon of kruisverband is de meest eenvoudige en populairste techniek, maar als je je woning een moderne uitstraling wil geven, raden we je aan om te kiezen voor een specialer legpatroon. Kies bijvoorbeeld voor een halfsteensverband of kruisvorm. Een ander legpatroon is het visgraatmotief dat je tegels in V-vorm plaatst, dit patroon geeft je ruimte een retro design. Het dambordmotief bootst dan weer een tapijt na, perfect om elementen te accentueren. Als je je ruimte een echt unieke feel wil geven, kies je voor het Romeins patroon, dat bestaat uit een samenspel van tegels van verschillende grootten en vormen.

De vorm, grootte en het legpatroon van je tegels is een persoonlijke keuze, het belangrijkste is echter dat je ervoor zorgt dat je tegels passen bij de rest van je ruimte zodat je een mooi afgewerkt design krijgt.

Category : Techniek / Publié le 29 Dec 2017