remplacement carreaux

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een onderdeel van uw betegeling kan barsten. In dat geval vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u de tegel kan vervangen. U dient simpelweg de richtlijnen te volgen die wij hieronder opsommen.

Beginnen met de gebarsten tegel te verwijderen

retrait carreau

De eerste stap bij de vervanging van een gebarsten tegel is de tegel verwijderen. Maar vooraleer u dit doet, is het belangrijk er zeker van te zijn dat u over een tegel van dezelfde reeks beschikt. Zo niet, zal u in de winkel een tegel moeten aanschaffen die dezelfde kenmerken vertoont. Of de kapotte tegel zich nu op de muur of de vloer bevindt, het verwijderen ervan gebeurt op dezelfde manier. Eerst moeten de voegen rondom de tegel volledig worden verwijderd met behulp van een tegelschraper of een goed geslepen spatel.
Het proces gaat verder door een beitel en een hamer te gebruiken om verschillende barsten in de tegel te maken, te beginnen in het midden. Vergeet voor uw eigen veiligheid geen beschermingsbril op te zetten. De twee bovenvermelde gereedschappen zullen eveneens worden gebruikt om de stukjes tegel te verwijderen. Vervolgens dient u alle achtergebleven resten te verwijderen alvorens over te gaan tot het schoonmaken van het gat met behulp van een vochtige spons. Deze schoonmaak is belangrijk om ervoor te zorgen dat de lijm waarmee u de nieuwe tegel plaatst, goed vasthoudt.

Het vervangen van de gebarsten tegel zelf

pose carreaux

Na de schoonmaak is het tijd om de gebarsten tegel te vervangen. Allereerst heeft u hiervoor een tegellijm nodig die geschikt is voor de plaats waar uw betegeling zich bevindt (badkamer, woonkamer, terras, enz.) en een lijmkam die zal worden gebruikt om de lijm aan te brengen in het gat dat de te vervangen tegel heeft achtergelaten. Indien de nieuwe tegel groot of dik is, is het lijmen van zijn achterkant aangeraden, terwijl u wat speling aan de randen voorziet, een manier om grote lijmoverschotten in de voegstroken te vermijden. Ga verder door de nieuwe tegel in het gat te plaatsen en vergeet niet een kleine marge te laten voor de aansluiting. Vervolgens dient u de tegel gelijk te leggen met de andere tegels door er met een houten hamer of een hamer gewikkeld in een doekje op te tikken. Maak voor een grotere nauwkeurigheid eveneens gebruik van een slaghout of een lang plat stuk. Het proces gaat verder met het verwijderen van de lijmresten en eventuele tegelkruisjes alvorens te eindigen met de volledige droging.
Indien de vervanging op een muur dient te gebeuren, zal de volledige droging moeten worden voorafgegaan door het vastkleven van de nieuwe tegel met behulp van plakband, om te voorkomen dat hij zou wegzakken of vallen. U kan hiervoor eveneens bijvoorbeeld een tegelkoord, wiggen of tegelkruisjes gebruiken.

Eindigen met het voegen

Het geheel zal tussen 24 en 48 uur moeten drogen. Vermijd dat er in de tussentijd iemand op de pas geplaatste tegel loopt. U zal zich pas nadien moeten bekommeren over het opnieuw plaatsen van de voegen. Hiervoor heeft u kant-en-klare mortel nodig of poedermortel die u zal moeten aanlengen met water.
Gebruik vervolgens een voegrubber om uw voegpasta aan te brengen. U dient de pasta nadien goed uit te spreiden om een betere penetratie van het voegsel in de spleten te verkrijgen. Ga na of de gaten goed gevuld zijn alvorens over te gaan tot de egalisatie van de zichtbare voeg. Het proces dient te worden beëindigd door het schoonmaken van het overtollige voegsel en resten op de tegel, zonder te drukken, met behulp van een vochtige spons en een propere en droge doek. Vervolgens dient u de droogtijd af te wachten die vermeld staat op de verpakking van de voegmortel. Na deze droogtijd staat niets u in de weg om over te gaan tot het schoonmaken van uw betegeling met veel water. Indien u geen vakman bent, aarzel dan niet om een professionele tegelzetter te contacteren.

Category : Geen onderdeel van een categorie / Publié le 11 Apr 2018