entretien carrelage

Om de duurzaamheid van een tegel te verzekeren en zijn esthetisch aspect te behouden, dient deze regelmatig onderhouden te worden. Waar de tegel zich ook bevindt, in een badkamer, in de keuken, in de woonkamer of in een slaapkamer, hij wordt dagelijks aan veel passage blootgesteld. Bij gebrek aan onderhoud verliest hij na verloop van tijd zijn glans. Bovendien kunnen er vet- of andere vlekken op verschijnen. Hoe dient u een vloerbedekking met tegels binnen- of buitenshuis schoon te maken en te beschermen? Hier is alles wat u dient te weten over het onderhoud van tegels.

Tips om uw tegels te laten schitteren

carrelage brillant

Hebben uw tegels hun glans verloren en zijn ze mat en dof geworden? U kan brandspiritus of een schoonmaakproduct voor ramen gebruiken.
Er bestaat ook een gouden raad van tante Kaat die efficiënt blijkt: los 250 ml witte azijn op in een emmer met warm water of met dezelfde hoeveelheid lijnzaadolie. Breng 2 of 3 lagen van dit mengsel op de tegels aan met behulp van een spons of een penseel. Wrijf zachtjes met een doek om uw tegels te laten glanzen.
Citroensap is ook efficiënt om uw tegels hun mooie glans terug te geven. Los een kop citroensap op in een emmer met warm water. Gebruik een spons doordrongen met dit mengsel om de tegels te kuisen. Spoel af met koud water. Door deze methode krijgt u een propere en licht geparfumeerde betegeling.
Het is in ieder geval van belang de juist onderhoudsproducten te kiezen voor uw tegels en te opteren voor natuurlijke en zachte oplossingen. Door té zure of schurende producten te gebruiken, riskeert u de tegels en de voegen te beschadigen.

Hoe laat u uw oude tegel er terug jong uitzien?

Is uw bekleding of bedekking vuil en hebben uw tegels hun glans verloren? U kan heel alledaagse producten gebruiken om uw tegels schoon te maken en een nieuw leven te geven. Dankzij het hoog gehalte aan zetmeel bezit het kookvocht van aardappelen ontvettende eigenschappen en blijkt het zeer efficiënt om vetvlekken te verwijderen. Gebruik zwarte zeep om vlekken te verwijderen waar een eenvoudige poetsbeurt niet tegen opgewassen is. Tarwe- en haverzemel hebben ook ontvettende en vlekverwijderende eigenschappen. De gebruiksmethode is heel eenvoudig: kook water en 250 g haverzemel of 1 kg tarwezemel in een grote kom. Laat afkoelen alvorens te filteren.
Indien uw betegeling er slecht aan toe is, dient u gebruik te maken van specifieke producten, zoals soda of vloeibare zeep waar u enkele druppels ammoniak aan toevoegt. Het gebruik van deze producten vereist speciale voorzorgen. Vergeet niet uw handen te beschermen door rubberen handschoenen te dragen en alle vensters open te zetten.
Om de betegeling grondig schoon te maken, volgt u dit eenvoudig recept: meng 1 soeplepel Marseillezeepschilfers met 4 liter heet water en 150 ml witte azijn. Wrijf met deze oplossing op de tegels en spoel vervolgens af met koud water.

Buitentegels: waterdicht maken?

carrelage exterieur

Het waterdicht maken van buitentegels biedt verschillende voordelen: het verlengt de levensduur van de bedekking en beschermt tegen vlekken, vrieskou, vochtigheid en vele andere onaangename zaken die het esthetisch aspect van uw tegel kunnen beïnvloeden.
Er zijn op de markt veel waterdichte producten te verkrijgen die in de regel onverdund worden gebruikt, met behulp van een penseel, rol of verstuiver. Aangezien deze producten vluchtig zijn, dienen voor hun gebruik de nodige voorzorgen te worden genomen. Breng ze enkel aan bij droog weer en draag handschoenen, een bril en een masker om een optimale bescherming te garanderen.
1 of 2 uur na de eerste laag kan een tweede laag essentieel blijken om de waterdichtheid van de tegel te versterken. U dient het product in elk geval minstens 8 uur te laten drogen alvorens op de tegels te stappen. Een goede voorbereiding van de vloer zorgt er ook voor dat de bedekking niet poreus wordt.

Tips om de voegen van uw betegeling schoon te maken

Door de voegen van uw betegeling proper te houden, beschermt u uw bedekking tegen schimmel en vetvlekken. Het schoonmaken van de voegen is eenvoudig, op voorwaarde dat u aangepaste producten gebruikt en het nodige geduld uitoefent.
Indien de voegen niet heel erg vuil zijn, volstaat het erop te wrijven met een halve citroen en wat zout, of zelfs met tandpasta. Witte azijn, natriumbicarbonaat of soda zijn eveneens efficiënt. Indien de voegen erg vuil zijn, kan u beter een beroep doen op ammoniak opgelost in water.
Bepaalde producten vereisen gebruiksaanwijzingen. Lees aandachtig de handleiding alvorens ze te gebruiken. Het dragen van rubberen handschoenen en een masker is noodzakelijk. De ruimte dient eveneens goed verlucht te zijn gedurende de schoonmaak.
U kent nu een hoop eenvoudige en efficiënte tips voor het onderhoud van uw betegeling.

Category : Tips / Publié le 15 Apr 2018