betegeling-vloer-wanden-badkamer

Betegeling is de ideale bekleding voor uw badkamer, want het betreft hier materiaal dat het best weerstaat aan diverse schade en aan de vochtigheid. Tegels zijn duurzaam, gemakkelijk te onderhouden, decoratief en passen daarom zowel op de grond als aan de muur. Toch moet men een zekere harmonie tussen de betegeling op de vloer en aan de wanden trachten te bekomen. Op die manier bekomt men een esthetisch en praktisch resultaat. Hier enkele tips om een goede combinatie van kleuren en materiaal te creëren.

Betegeling van de badkamer: alle verbeelding is toegelaten

De betegeling bevat alle vereiste kwaliteiten om gebruikt te worden in de badkamer, de vochtigste ruimte van een woning. Haar sterk decoratief potentieel laat alle verbeelding toe om de badkamer een persoonlijke touch te geven.

Voor de vloer moet uw voorkeur uitgaan naar keramische tegels, keramisch aardewerk of mozaïek. Vermijd al té poreuze materialen die de vochtigheid vasthouden, zoals gebakken aarde. Voor de betegeling van de muren, is de faiencetegel het ideale materiaal. Versierd met een fries of met decoratieve motieven, bieden deze soort tegels een zeer mooi en aangenaam resultaat voor het oog. U kunt ook kiezen voor mozaïek.
De betegeling van de badkamer moet, wat u ook kiest, een sterke weerstand tegen chemische producten bieden. Ze moet ook antislip zijn. Een erkende en ervaren vakman zal voor het plaatsen van de betegeling voegsel en lijm gebruiken die speciaal gemaakt zijn ter preventie van vochtigheid.

Betegeling: een bekleding die past bij alle stijlen badkamers.

Er is een groot aanbod aan badkamertegels qua kleur, formaat, reliëf en afwerking. Deze grote waaier aan keuzes biedt u de kans om de ruimte in functie van uw smaak en wensen te personaliseren.

 

De eerste stap om de betegeling voor de muur en de vloer van de badkamer te kiezen bestaat erin de atmosfeer en de stijl van de decoratie die men wenst te gebruiken in deze ruimte vast te leggen. Wenst u een retro effect aan uw badkamer te geven of brengt u toch liever een design touch aan? Hebt u liever een stijl die tegelijkertijd sober en elegant is? Hebt u voorkeur voor een minimalistische, vintage of klassieke sfeer of geeft u toch meer de voorkeur aan een tikkeltje zen? Het zal moeilijk kiezen worden tussen al die collecties van muur- en vloerbekleding, waaraan men daarna nog decoratieve elementen kan toevoegen zoals een fries, een geleide rand en mozaïeken.

De betegeling van de muur en vloer in de badkamer: een spel van formaten

De tegels voor de vloer kunnen over het algemeen ook gebruikt worden voor de bekleding van de wanden van de badkamer. Maar toch brengt die totale eentonigheid het risico met zich mee een verstikkende atmosfeer in de ruimte te creëren. Toch kunt u kiezen voor één kleur of type van betegeling voor zowel de vloer als de muren. Maar dan zal het essentieel zijn om te spelen met de verschillende mogelijke formaten om een persoonlijk resultaat te bekomen. In het geval dat de badkamer nogal smal is, wordt het aanbevolen om een klassieke stijl te hanteren en tegels van 30 x 30 cm te gebruiken. Als u daarentegen een badkamer hebt die eerder ruim is, kunt u tegels van een groter formaat kiezen, zoals bv. 60 x 60 cm of 60 x 120 cm. Naast de verschillende mogelijkheden die ze te bieden hebben op het gebied van visuele effecten, vraagt dit type betegeling slechts weinig voegwerk.

Een subtiele combinatie tussen de kleur van de vloertegels en die van de wandtegels

De bekleding op zich fungeert reeds als een decoratie-element. Ze dient overeen te komen met het geheel van de sanitaire uitrusting en het meubilair van de badkamer. U kan dus uw verbeelding de vrije loop laten gaan wat betreft de kleur van de tegels, maar denk er wel aan om een evenwicht te creëren tussen de bekleding van de vloer en die van de wanden.

De producenten van betegeling blijven steeds verder innoveren en bieden daardoor een breed gamma aan kleuren aan, zoals tegels in het oranje, anijsgroen, koningsblauw, paars, enz. Indien u kiest voor een antracietgrijze betegeling voor de vloer, kies dan voor een zachte tint voor de wandbetegeling (bv. amandelgroen of bleekroze). Als u daarentegen een bleke tint wil voor de vloerbekleding, zal een fellere kleur (marineblauw of fuchsia roze) voor de muren het geheel opfleuren.

Tot slot

U kent nu meerdere tips om een mooi evenwicht te creëren tussen de kleuren en het reliëf van de betegeling van de vloer en de wanden in uw badkamer. Voortaan weet u hoe kleuren en materiaal samenwerken om tot een persoonlijke sfeer van uw badkamer te komen.
Wat de technische kant van de betegeling betreft (UPEC-classificatie, absorptiegraad…), vraagt u best steeds het advies van een professionele tegelzetter. Hij zal u de beste mogelijkheden en oplossingen kunnen voorstellen voor het behandelen van ondergronden in vochtige ruimtes, evenals de producten die nodig zijn om de tegels te plaatsen en vervolgens doeltreffend af te werken. Bij die gelegenheid krijgt u ook meteen de beste raad om uw wand- en vloerbekleding te onderhouden.

Nu is het aan u om creatief te zijn!carrelage-salle-de-baincarrelage-sols-murs-salle-douche

Category : Badkamer / Publié le 16 Apr 2018