Je bent je tegels op de vloer of op de muren een beetje beu, maar anderzijds wil je geen grote werken uitvoeren om de tegels op te breken of van de muren te halen? Dan is tegelverf waarschijnlijk de meest praktische en de voordeligste oplossing om je interieur een ander uitzicht te geven. Krijg je graag advies om de juiste verf voor je tegelvloer en -muren te kiezen, zodat alles er achteraf piekfijn uitziet? Volg de gids!

Welke verf voor een tegelvloer?

Verscheidene verfproducenten leveren speciale verven voor tegelvloeren, met diverse kwaliteiten en in talrijke kleuren. Je hebt de keuze tussen polyurethaanverf en epoxyverf.

Polyurethaanverf

Deze olieverf op basis van polyurethaanhars en oplosmiddel behoort tot de categorie verven voor speciale toepassingen of “technische verven”. Polyurethaanverf heeft een groot dekkingsvermogen en is polyvalent. Ze is even goed geschikt voor een tegelvloer als voor een muur met faiencetegels.

Polyurethaanverf biedt talrijke voordelen:

– Ze wordt vooral op prijs gesteld omdat ze goed bestand is tegen vlekken, vocht, schokken en krassen.

– Ze hecht perfect aan tegels, zodat er vooraf geen primerlaag moet worden aangebracht.

– Deze verf is zowel met hoogglans als lakglans beschikbaar en laat elke vloer er heel mooi uitzien.

– De prijs van polyurethaanverf is heel redelijk te noemen: ongeveer € 4 tot € 9/m², exclusief materiaal en uurloon.

Epoxyverf

Ook dit is olieverf met een hoog dekkend vermogen, die eveneens een aantal troeven kan uitspelen:

–  Epoxyverf is geschikt voor ondergronden van alle aard: tegels, hout, pvc of metaal.

– Ze is ondoordringbaar voor vocht en water, bestand tegen elk weertype, tegen chemicaliën, krassen en schokken. Ze is even goed binnen als buiten aan te brengen.

– Omdat epoxyverf is samengesteld uit een epoxypolymeer en een verharder levert ze een uniform glad, glanzend en homogeen resultaat op na het drogen.

Toch kleven aan epoxyverf ook enkele bezwaren. Aangezien er een oplosmiddel inzit, dat bij het uitharden verdampt, is deze verf niet zo goed voor de gezondheid en het milieu. Ze is ook duidelijk duurder dan polyurethaanverf. Reken op € 15 tot € 25/m² zonder materiaal en uurloon.

Welke verf voor muurtegels?

Beide hierboven vermelde verftypes zijn ook geschikt om muurtegels te overschilderen. Maar er is ook een derde mogelijkheid om wandtegels te schilderen: een gekleurde epoxyharscoating.

Eigenschappen en voordelen van gekleurde epoxyharscoating

Deze innoverende gekleurde hars is specifiek bestemd voor het schilderen van muurtegels. Hij biedt heel wat voordelen voor deze klus. De harscoating heeft een hoog dekkingsvermogen, is zelfpolijstend, ziet er heel mooi uit en is aangenaam om te voelen. Omdat hij sterk schok- en spatbestendig is, komt hij heel goed van pas in de vochtige ruimtes van een woning. Hij is bovendien bestand tegen schoonmaakproducten. Gebruik gerust een schoonmaakmiddel voor je geschilderde wandtegels, zonder risico op beschadiging. Bovendien biedt deze hars nog een belangrijk voordeel: hij is voordelig. Voor deze epoxyhars betaal je ongeveer € 99/liter. Door het rendement van 15 m² per liter kost een vierkante meter je dus slechts € 6,6, een zeer aantrekkelijke prijs voor een verf van een nieuwe generatie.

Het enige nadeel van gekleurde epoxyharscoating

Deze verf aanbrengen is een zeer technisch werkje. Je moet absoluut een beroep doen op een specialist die de verfmethode goed onder de knie heeft.

Om de juiste verf voor wandtegels te kiezen moet je rekening houden met de aard van de kamer. Voor een badkamer kies je bijvoorbeeld beter een coating die speciaal werd ontwikkeld voor de constante hoge vochtigheidsgraad die op deze plaats heerst. In een keuken en meer bepaald voor de muur achter het aanrecht geef je de voorkeur aan een verf die bestand is tegen vet- en oliespatten.

Tips voor een decoratief en esthetisch resultaat

Om het nieuwe uitzicht van je oude tegelwand goed tot zijn recht te laten komen, kies je een andere tint dan de ondergrond en let je goed op de kleurenharmonie. Je kan ook een mooie contrastwerking en nuances verkrijgen met een speciale verf voor tegelvoegen.

Kostenraming voor het aanbrengen van tegelverf

Om zeker te zijn dat het uiteindelijke resultaat aan je verwachtingen zal beantwoorden doe je beter een beroep op een professionele schilder. Een dergelijke vakman kan een van deze tarieven hanteren:

– Per uur: reken op € 30 tot € 40 per uur;

– Per vierkante meter: ongeveer € 25 tot € 40/m².

Neem zeker contact op met verscheidene vakmannen uit je buurt en vergelijk hun offertes.

Tot slot

Tegelverf biedt je de kans om je oude vloer- of wandbekleding te laten stralen als nieuw. Je interieur ziet er dan plots radicaal anders uit. Je kent nu de mogelijkheden en je hoeft alleen nog maar de juiste verf te kiezen voor een mooi resultaat dat er precies zal uitzien zoals jij had verwacht.

Category : Tips / Publié le 04 Dec 2018