Je bent van plan om je interieur op te frissen en in sommige kamers de vloerbedekking te veranderen. Maar je bent bang dat alle werken samen te duur zullen uitvallen en ruim boven je budget zullen uitkomen. Daarom wil je weten of je een oude tegelvloer voordelig met een ander materiaal kunt bedekken. Dit artikel zet je op het spoor van de beste oplossingen voor renovatiewerken die je geen fortuin kosten. Wij verklappen je ook welke soorten tegels je beter vermijdt als je een beperkt budget hebt.

In elkaar klikbare pvc-stroken

Dit is de ideale oplossing om een oude tegelvloer te bedekken zonder je portefeuille te plunderen. Klikbare pvc-stroken bieden je bovendien talrijke voordelen:

– Pvc-stroken zijn verkrijgbaar in een ruime keuze aan kleuren, materialen en motieven en dus heel decoratief.

– Ze hebben een lange levensduur.

– Er zijn pvc-stroken in talrijke prijscategorieën.

– De installatie ervan is relatief betaalbaar.

– Omdat pvc-stroken waterdicht zijn, lenen ze zich perfect voor natte ruimtes in een woning, zoals de badkamer of keuken.

– Talrijke categorieën pvc-stroken zijn geschikt voor zones waar vaak gelopen wordt, dus ook voor gangen, een inkomhal enz.

Geef de voorkeur aan klikbare pvc-stroken. Bij pvc-vloeren die als een rol of tegels worden aangeboden, is het moeilijker om de naden te verbergen.

En hoe zit het met de prijs? Je vindt al pvc-stroken vanaf € 10/m². Maar als je een goede kwaliteit zoekt en een vloer wilt die ook geschikt is voor een vochtige ruimte en bestand moet zijn tegen frequent gebruik, lijkt € 30/m² realistischer.

Vloerbekledingen die je beter vermijdt om je budget in de hand te houden

In de vakhandel vind je een overvloed aan oplossingen om je vloeren te vernieuwen, maar vaak zijn die nogal prijzig. Bovendien zijn ze niet altijd geschikt voor alle kamertypes. Welke oplossingen vermijd je beter als je budget aan de krappe kant is?

 

  • Speciale verf en coatings om bestaande tegelvloeren te bedekken

Deze oplossing kan evenveel kosten als een nieuwe tegelvloer of zelfs duurder uitvallen. Alleen professionele coatings, verven en harsen leveren een duurzaam resultaat op, maar die zijn natuurlijk relatief duur. Bovendien moet de bestaande bekleding het voorwerp uitmaken van een specifieke, tijdrovende voorbereiding. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat meerdere lagen nodig zijn voor een resultaat dat aan je verwachtingen beantwoordt.

Uiteindelijk kan de rekening gepeperd uitvallen. Deze oplossing is eigenlijk eerder geschikt om een tegelwand op te frissen. Omdat er op een vloer (intensief) gelopen wordt, slijt die veel sneller dan een wand. Na een tijdje vertoont de vloer krassen en impactsporen en dus moet je al na enkele maanden een nieuwe laag aanbrengen.

  • Linoleum: niet zo duur, maar er liggen andere problemen op de vloer

Linoleum wordt vervaardigd op basis van natuurlijke producten en is bij aankoop relatief betaalbaar: tussen € 20 en € 25/m² voor een goede kwaliteit. Deze bekleding is milieuvriendelijk en aangezien ze als tegels verkrijgbaar is, gemakkelijk te installeren.

Maar het materiaal is niet bestand tegen vocht en dus niet geschikt voor vochtige ruimtes. Om geen luchtbellen te krijgen die de bekleding doen loskomen, moet de vloer perfect vlak zijn. Aangezien het linoleum in dit geval een oude vloer moet bedekken, kunnen er bovendien problemen aan de voegen ontstaan.

  • Massief parket of laminaat, een dure oplossing

Dit type vloerbekleding is beschikbaar in talrijke prijscategorieën, maar als je kwaliteitsvol laminaat of massief parket wenst, die ook voor druk belopen vertrekken geschikt zijn, moet je de volle pot betalen. Om een oude tegelvloer te bedekken moet er eerst een onderlaag worden aangebracht die geschikt is voor vochtige ruimtes. Ten slotte moet je ook opletten dat de vloer niet te hoog komt en de deuren doet schuren. Eventueel moet de oude vloerbekleding eerst verlaagd worden.

Door al deze elementen zou de factuur hoog kunnen oplopen.

  • Zeegrastapijt: voordelig en esthetisch, maar ….

Om het in huis gezellig en knus te maken met een natuurlijk materiaal is zeegras een goede oplossing om je oude tegelvloer te bedekken. Zo’n kamerbreed tapijt ziet er goed uit, maar heeft toch ook enkele nadelen:

– De textuur van zeegras is vrij ruw en erop lopen met blote voeten is niet altijd aangenaam.

– Als het tapijt een vlek vertoont, moet je die onmiddellijk reinigen met een aangepast product, omdat er anders gemakkelijk ringen ontstaan en je de vlek nog maar moeilijk wegkrijgt.

– Als de vloerbedekking in zeegras gedeeltelijk versleten is, moet je een vrij grote oppervlakte vervangen voor een zo onzichtbaar mogelijke aansluiting, zeker in zones waar veel gelopen wordt.

– Om lang plezier te hebben van je vloerbedekking in zeegras is de hulp van een vakman eigenlijk onontbeerlijk.

Category : Tips / Publié le 21 Dec 2018