De zomers worden langer en warmer, dus een zwembad in je tuin aanleggen lijkt je wel een goed idee. Maar vóór je start met de werken wil je graag advies inwinnen om de juiste tegels te kiezen, zowel qua materiaal als type. Hoe bereken je hoeveel tegels je exact nodig hebt om verspilling te vermijden? Hier lees je alles wat je moet weten om je zwembad te betegelen.

Tegels kiezen van het juiste type en materiaal

Om je zwembad aan de binnenkant te bekleden heb je de keuze uit 3 soorten tegels:

  • Greskeramiektegels

Greskeramiektegels zijn robuust, beschikbaar in een ruime waaier aan kleuren en effecten en bijgevolg ideaal om een zwembad te betegelen. Geef de voorkeur aan tegels van grote afmetingen, met brede voegen.

  • Emailmozaïek

Dit type tegeltjes wordt vaak geleverd op een vierkant formaat van 20 x 20 cm. Mozaïek is de klassieke zwembadbekleding, die verscheidene voordelen biedt:

– Je vermijdt te scherpe hoeken aan de aansluitingen tussen de vloer en de wanden of tussen twee wanden. De mozaïektegeltjes volgen gewillig afgeronde hoeken en lenen zich goed om specifieke architectonische elementen van het zwembad te bekleden.

– Omdat emailmozaïek een vrij klein formaat heeft, hoeven er niet zoveel tegels te worden verzaagd.

– Er zijn heel veel patronen en tekeningen mogelijk, zodat het eenvoudig is om je zwembad een persoonlijke uitstraling te geven.

  • Tegels in glasemail en glaspasta

Deze tegels worden gemaakt van microkristallen of glas en ze zijn bijzonder decoratief. Je vindt ze met talrijke motieven, waardoor ze goed geschikt zijn om je zwembad te personaliseren en de esthetische uitstraling ervan te verhogen.

De kleine glaspastategeltjes worden eerst geassembleerd op vellen, zodat ze gemakkelijker te installeren zijn. Een vakman beheerst de techniek om dergelijke vellen onzichtbaar tot één grote wand te verwerken.

Glaspastategels hebben nog een niet te verwaarlozen troef: ze volgen vlot alle vormen van de ondergrond en zijn daardoor geschikt voor zwembaden in alle stijlen.

De invloed van de tegelkleuren op de kleur van het water

De kleur die je voor de tegels van je zwembad kiest, heeft invloed op de kleur van het zwembadwater:

– Donkerblauwe tegels geven de indruk dat je zwembad diep is.

– Lichtblauwe tegels versterken de transparantie van het water.

– Lichtgroene of turquoise tegels zijn bijzonder goed geschikt voor een zwembad omringd door struiken en bomen.

– Als je de indruk van kristalhelder water wilt wekken, ga je voor witte tegels.

– Wil je een sterk spiegelend wateroppervlak voor je zwembad, kies dan zwarte tegels.

– Voor een zwembad met een “Caraïben-uitstraling”, die naar groen neigt, bekleed je de bodem van je zwembad met beige of zandkleurige tegels.

Technische kenmerken om rekening mee te houden

Als je tegels voor je zwembad kiest, hou je beter ook rekening met de technische eigenschappen ervan.

Als je van plan bent om je zwembad vaak te gebruiken, dan moet je wand- en vloerbekleding bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden en tegen de chemische werking van de reinigingsproducten.

Voor het zwembad zelf, maar ook voor de randen en omgeving ervan kies je uiteraard tegels die goed tegen vocht kunnen.

Om het risico op een val te verkleinen zijn tegels met een antislip-oppervlak bijzonder goed geschikt, terwijl ze ook optimaal comfort voor blote voeten moeten bieden.

Design is een kwestie van smaak. Als je voor een klassieke stijl gaat, kies je eerder effen tegels in een bepaalde kleur. Maar als je meer contrast wil aanbrengen in je tuin, heb je volop keuze uit tegels met talrijke motieven en kleuren die je in de vakhandel vindt.

Ga niet voor de goedkoopste tegels, want die verliezen vaak al snel hun kleur en glans.

Bereken correct hoeveel tegels je nodig hebt

Om precies te bepalen hoeveel tegels je moet kopen om je zwembad te bekleden dien je enkele berekeningen uit te voeren:

– Bereken de oppervlakte van een tegel of een mozaïekvel: de zijde in het kwadraat voor vierkante tegels en lengte maal breedte voor rechthoekige tegels.

– Bereken de totale oppervlakte die je moet bedekken: de vloer, de wanden, de randen van het zwembad, …

– Bereken hoeveel tegels je moet kopen: deel de te bedekken oppervlakte door de oppervlakte van een tegel (of van een mozaïekvel).

De berekening wordt een beetje moeilijker als je zwembad niet rechthoekig is. In dat geval deel je het zwembad in verschillende (vierkante, rechthoekige, …) delen in, bereken je de oppervlakte van elk deel en tel je uiteindelijk alles op, zodat je de totale oppervlakte krijgt.

Voeg bij de totale te betegelen oppervlakte een marge van 5% of 10% extra wanneer je de tegels koopt. Vooral bij keramiektegels, die gemakkelijk breken bij het versnijden of aan de randen, moet je een ruime reserve nemen.

Category : Techniek / Publié le 04 Jan 2019