kiezen-kleur-tegels

Een succesvol tegelproject hangt deels af van het kiezen van de juiste kleuren. Of je nu houdt van felle kleuren, meer ingetogen tinten, een warme of koele sfeer, je kan elke kamer personaliseren dankzij de vele combinaties. Kies zwart-wit voor een moderne toets, pasteltinten voor een rustige uitstraling en flamboyante kleuren voor een energiek effect!

Kleuren beïnvloeden onze stemming

Kleuren hebben bewezen invloed op onze stemming. Match daarom de kleur van je interieur met je persoonlijkheid en de sfeer die je wil uitstralen. Kleuren maken een belangrijk deel uit van onze dagelijkse omgeving, ga dus voor harmonieuze combinaties waar je gelukkig van wordt.

Het chromatische wiel

Om goed te begrijpen hoe kleuren samenwerken en bij elkaar passen, kan je gebruik maken van de kleurencirkel. Dankzij dit eenvoudig hulpmiddel, ontdek je de kenmerken van elke tint en de kleuren die je ermee kan combineren, zowel in je accessoires als in je kleuraccenten. Je vindt er de belangrijkste kleurgroepen (rood, geel, blauw, …) en in de aangrenzende segmenten vind je de kleuren die gemeenschappelijke pigmenten hebben en dus goed combineerbaar zijn. Tegengestelde segmenten zijn contrasterende kleuren zonder gemeenschappelijke tinten. Van het midden tot de buitenkant varieert je tint van donker naar licht. Via de website van Paletton kan je kleurschakeringen en mogelijke combinaties ontdekken: http://paletton.com/

kiezen-kleur-tegels

Uniforme kleuren

Als je kiest voor een combinatie van pure, uniforme kleuren, geef je aan elke ruimte een eigentijdse elegantie. Kies een schakelsegment op het wiel, combineer twee of drie aangrenzende segmenten en varieer tussen donkere en lichtere tinten voor een leuk kleureffect.

Harmonische kleuren

Het gebruiken van aangrenzende kleuren, zoals paars en blauw. Deze combinatie is altijd een veilige keuze en geeft je woning of ruimte een aangenaam gevoel.

Complementaire kleuren

Deze combinatie is ideaal om bepaalde elementen van je kamer te accentueren. Het contrast zorgt voor een sobere en smaakvolle uitstraling. Je start met het kiezen van een hoofdkleur en klikt dan op de knop voor “complementaire kleuren”.

Triadische of tetradische kleuren

Als je kiest voor een triadische combinatie, gebruik je drie kleuren van de chromatische cirkel en bij een tetradische combinatie gebruik je 2 paar contrasterende kleuren (dus 4 kleuren in het totaal). Dit is een iets meer risicovolle kleurencombinatie. Hoe helderder de tinten, hoe meer de decoratie geaccentueerd wordt. Deze combinatie kan je gebruiken in inkomhallen of heel modern ingerichte kamers.

Hoe kies je de juiste kleur?

Maar welke kleur kies je nu het beste voor je tegels? We overlopen even de kenmerken van elke kleur, zodat je zelf de keuze kan maken die het best bij je smaak past. Bij je finale keuze, houd je rekening met drie aspecten:
– Ga je voor een ontspannende of net een stimulerende sfeer?
Lichte of neutrale tinten zijn eerder ontspannend, terwijl heldere kleuren zorgen voor een energieke setting
– Helderheid
In ruimtes met weinig licht, kies je beter voor kleuren op basis van een rood of bruin pigment. In een heldere, lichte kamer kan je eigenlijk elke tint gebruiken
– Meubilair en decoratie
Vergeet niet dat je tegels ook moeten passen bij de rest van je huis. Zorg dus voor een harmonieus geheel en zorg dat je tegels passen bij je interieur.

Eigenschappen van de verschillende kleuren

1-. Zwart en wit

De perfecte keuze voor een eigentijds en stijlvol interieur!

Zwart en wit zijn prachtige contrasterende kleuren die in elke ruimte een moderne setting creëren. Een combinatie van wit of zwart met aangrenzende tinten zoals crème of grijs, geeft je interieur een luxueuze uitstraling en een ontspannend gevoel. Omdat de kleuren kunnen gecombineerd worden met heel wat verschillende tinten, geeft deze combinatie je ook veel vrijheid in je keuze van meubilair, accessoires en gordijnen. Ook op lange termijn zit je met zwart en wit dus goed, aangezien je makkelijk je interieur kan aanpassen.

Als je een strak en zuiver interieur wilt, ga je ook voor zwarte en witte meubels. Voor een ultra-moderne afwerking, ga je voor gelakte meubels. Wil je een meer luxueuze sfeer, kies dan voor klassieke meubels, gemaakt uit zachte materialen.
Door je zwart-witte tegels, krijgt elk object met kleur extra aandacht, zorg er daarom voor dat je kamer tot in de puntjes afgewerkt wordt!

2. Neutrale kleuren

Neutrale kleuren vind je niet bij de kleuren op de kleurencirkel, omdat het gaat om eerder rustige tinten zoals taupe, gebroken wit en lichtgrijs. Tegels in deze kleuren zijn al sinds jaar en dag erg populair, waardoor je een brede keuze aan opties hebt!

Tegels werden vroeger bijna uitsluitend in neutrale kleuren geproduceerd. Neutraal betekent echter helemaal niet saai, aangezien je kan kiezen uit heel wat tinten en gradaties. Tegels in een neutrale tint, geven je interieur de afwerking die past bij je smaak. Ze zijn bovendien makkelijk combineerbaar met andere elementen in je huis, je hoeft je dus geen zorgen te maken als je je interieur verandert, neutrale tegels zullen in de meeste combinaties een geslaagde afwerking bieden. Tegels in neutrale tinten creëren een rustgevende sfeer, versterken het natuurlijke licht en doen kleine ruimtes groter lijken. Dankzij hun eigenschappen absorberen en reflecteren ze de omringende kleuren. Kies dus zelf of je je kamer afwerkt in een warme, gezellige sfeer of eerder gaat voor een koele, moderne stijl. Tegels in neutrale tinten zoals lichtbruin of muisgrijs worden ook vaak gebruik om meer aandacht naar je meubilair te laten gaan. Ze zijn bovendien perfect voor zowel binnen- als buitengebruik.

De meest voorkomende tinten bij de neutrale tegels zijn enerzijds het bruine spectrum en anderzijds het grijze spectrum. Karamel- of chocoladekleurige tegels, geven je vloer een unieke elegantie. De kamer wordt gezellig als het donker wordt en helderder als het licht wordt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een imitatie houten tegel om je kamer een rustige en warme sfeer te geven. Als je meubilair gemaakt is van donker hout, is dit de perfecte combinatie! Grijze tegels geven je ruimte een meer verfijnde look en finesse, afhankelijk van hoe je je interieur inricht. Donkergrijs gebruik je beter enkel in grote ruimtes, aangezien die je kamer een kleinere uitstraling kunnen geven. Combineer grijstinten met speciale afwerkingen, zoals staalgrijs met goudkleurige accenten en parelgrijs met roze of lichtblauw.

3. Blauwe tegels

Blauwe tegels bestaan in heel wat tinten, zoals saffier, koningsblauw, hemelsblauw en marineblauw. Lichte tinten combineer je makkelijk met roze of wit, vollere gradaties zijn beter geschikt voor een combinatie met goudgeel of oranje. Blauw wordt vaak in de badkamer gebruikt en is één van de meest eenvoudige basiskleuren voor een geslaagd decoratieschema.

Helder blauwe tegels zijn ook interessant voor je keuken of kinderkamer, zeker als je de kleuren en decoratie van de muren afstemt op hetzelfde blauw van de tegels. Blauw is echter een eerder koele kleur, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bruin of rood. Gebruik daarom geen blauw voor kamers die op het noorden zijn gericht of combineer in die ruimtes blauw met warmere tinten om ook een koele ruimte in een gezellige kamer om te toveren.

4. Groene tegels

Wil je een stukje natuur naar binnenbrengen? Kies dan voor een groen kleurtje! Een mooie lichtgroene tegelvloer matcht heel goed met natuurlijke, houten meubels of kan gecombineerd worden met rood en roze voor een zacht en rustgevend effect.

Bij bepaalde tinten groen, kan je een sfeer creëren die je het gevoel geeft op een exotische bestemming te zijn, wat een leuk effect kan hebben op je badkamer of zelfs keuken. Kies voor Jade groen voor een weelderige, oosterse stijl en voor limoengroen om je badkamer fris en tropisch te laten aanvoelen!

Groen is een kleur die je lang kan gebruiken, omdat je ze niet snel beu zal worden. De kleur is geschikt voor elke ruimte en geeft elke kamer een ruim en ontspannend gevoel. In combinatie met hout, is het de perfecte manier om je huis een ruwere toets te geven.

Conclusie

Denk goed na over de kleuren van je tegels voor elke kamer, het wordt een bepalende factor voor de sfeer van elke ruimte. De keuze in tegelkleuren is erg groot, dus bepaal voor jezelf welke uitstraling en accessoires je aan je kamer wil toevoegen en zorg dat je tegelkeuze hierbij aansluit.
Fellere kleuren geven op kortere termijn een heel leuk effect, maar ben je misschien sneller op uitgekeken. Neutrale kleuren zijn een veilige keuze en kan je combineren met accessoires en eyecatchers om je interieur in de kijker te zetten.

Category : Tips / Publié le 25 Jan 2018