U denkt eraan om binnen het kader van een renovatie of van een nieuwbouw, bepaalde plaatsen te bekleden met betegeling uit keramisch gres. En u wenst wat meer informatie te krijgen over dit materiaal. Waaruit bestaat het eigenlijk, wat zijn de voordelen ervan en welke variaties biedt het ? Voor welke woonvertrekken is dit materiaal het meest geschikt ? Op deze bladzijde geven we u antwoord op uw vragen.

De samenstelling van de tegels in keramisch gres

Keramisch gres is het type van betegeling die meest gebruikt wordt voor vloeren omwille van haar vele troeven. Dit materiaal wordt gefabriceerd op basis van klei waaraan andere minerale bestanddelen worden toegevoegd, zoals kwarts, kaolien, silicium en veldspaat ,hetgeen de verglazing met zich brengt.
Het gres is een materiaal dat is opgenomen in de familie van het keramiek ten zelfde titel als de faience, de harde Franse baksteen voor vloeren en de keramische gres. De tegels in keramisch aardewerk worden meestal aangeboden met een dikte van 1 cm. Ze zijn in vele formaten beschikbaar en zijn te krijgen in een breed kleurenpalet, dat enerzijds afkomstig is van de natuur van de bestanddelen en anderzijds door toevoeging van bepaalde kleurtinten bekomen wordt.

De verschillende eigenschappen van het keramisch gres

Het uitzicht en de eigenschappen van de betegeling in keramisch gres verschilt in functie van het productieproces.
– door samendrukking : deze methode bestaat erin de pasta van het keramisch gres in een vorm te persen. Zo bekomt men sterkere tegels met gelijkaardige afmetingen.
– door uitrekking : De uitgetrokken pasta wordt gesneden door een rekbank. Dit proces geeft een betegeling met een rustiek uitzicht met soms onregelmatige formaten.
– Het polijsten : de oppervlakte van de tegels wordt glad gemaakt met de hulp van een diamant slijpschijf. Deze fabricatiemethode heeft tot gevolg dat men een blinkend uiterlijk en een gemarmerd effect bekomt. Doordat men gemakkelijk schreven kan trekken op deze betegeling, wordt hij afgeraden om gebruikt te worden voor vloeren die veel belopen worden.
– Het emailleren : de grondstof is onder druk gevormd geweest. De oppervlakte wordt bedekt met émail en de tegels worden tenslotte gebakken onder hoge temperatuur. Dit proces geeft de mogelijkheid om een decoratieve afwerking te krijgen die beschikbaar is in een grote verscheidenheid van kleurnuances. De geëmailleerde tegel is gemakkelijk te onderhouden, maar omdat hij gevoelig is voor krassen is hij niet geschikt voor plaatsen met veel beloop, zoals gangen en trappen.
– De imitatie : Keramisch gres kan men vinden met een uitzicht van natuursteen, hout, marmer, textiel, beton, metaal, leder, enz…
– Diepblauw : het aardewerk wordt ingesmeerd met een laag kobaltvernis die het een blauw-grijze tint geeft.

De voordelen van een betegeling in keramisch aardewerk gres

De betegeling in keramisch aardewerk gres bevat meerdere troeven :
– Doordat het gebakken wordt op zeer hoge temperatuur (1300°C) is het zeer sterk, en heeft het een hoge weerstand tegen erosie, slijtage, intens beloop, onderhoudsproducten en tegen het vriezen.

– Een gemakkelijk onderhoud dankzij de zwakke porositeit en de ondoordringbaarheid van dit materiaal die bovendien geen enkele beschermingsbehandeling nodig heeft. Het volstaat om regelmatig de tegels te reinigen met zuiver lauw water. Het gebruik van vette zepen en boenwas wordt best vermeden.

De betegeling in keramisch gres behoort tot de minst dure bekledingsmaterialen op de markt. Het wordt ten zeerste aanbevolen om producten van mindere kwaliteit te mijden. Uw voorkeur moet uitgaan naar een duurzame investering, het vervangen van tegels vertegenwoordigt een niet te onderschatten kost,

– Een brede waaier aan formaten : de tegels in keramisch gres zijn beschikbaar in klassieke formaten van 30×30 cm, maar de grotere afmetingen ( 60×60 cm – 120x120cm en 120x160cm worden meer en meer gevraagd.

Betegeling in keramisch gres : Voor welke woonplaatsen en welke lokalen ?

– Het is zowel geschikt voor de betegeling binnen als buiten, voor vloeren en voor muren,
– Dit soort betegeling bestaat in een anti-slip versie die bijzonder geschikt is voor natte ruimtes en voor terrassen ;
– licht, het wordt bijzonder aanbevolen voor kamers op een bovenverdieping ;
– het is weerbaar tegen schokken, het is eigenlijk het ideaal materiaal voor plaatsen waar veel mensen langskomen, zoals garages, handelsruimtes , trappen.

Om te besluiten

U weet nu iets meer over de betegeling in keramisch aardewerk gres. Om dergelijke bevloering aan te brengen doet u best een beroep op de diensten van een goedgekeurde ambachtsman, die met veel ervaring de technieken om ze aan te brengen beheerst, en dit om de langdurigheid van de bekleding van uw muur of uw vloer te garanderen.

Category : Techniek / Publié le 30 Mar 2017