Particulieren die zelf hun muren willen bekleden, beschikken sinds enkele jaren over een nieuwe mogelijkheid, die steeds populairder wordt: zelfklevende tegels. Ze bieden het grote voordeel dat je geen mortel nodig hebt om ze te plaatsen en dat ze niet moeten gevoegd worden. Maar zijn ze ook een goed idee? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje, zodat je de vraag zelf kunt beantwoorden.

Wat zijn zelfklevende tegels?adhésif

Zelfklevende tegels zijn een alternatief voor in elkaar te klikken tegels, die allebei dit grote voordelen bieden: iedereen kan zich eraan wagen om een vloer of wand te bekleden. Dergelijke tegels worden immers op de ondergrond gekleefd. En eigenlijk zijn zelfklevende tegels een nog eenvoudigere oplossing dan kliktegels. Het volstaat immers om het plastic velletje aan de achterzijde van de tegel te verwijderen en de tegel aan te brengen op de muur die je vooraf wel zorgvuldig hebt voorbereid.

Zelfklevende tegels zijn verkrijgbaar in talrijke uitvoeringen en je vindt zeker een tekening of patroon in de afmetingen die geschikt zijn voor de kamer waar je ze wilt installeren.

Sinds enige tijd wordt de markt overspoeld door zelfklevende tegels die goed bestand zijn tegen vocht en water. Deze zijn dus de ideale keuze voor een badkamer of keuken.

Zelfklevende tegels: welke pluspunten?

Het belangrijkste voordeel dat steeds meer mensen ertoe aanzet om te investeren in zelfklevende tegels is het installatiegemak. Je begint met een grondige reiniging en ontvetting van de muur vóór je de tegels op maat snijdt. Vervolgens installeer je de tegels zonder verdere werken. Na slechts twee dagen is de lijm al hard, een aanzienlijke tijdwinst dus.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaan zelfklevende tegels ook in talrijke uitvoeringen en allerlei ontwerpen. Net zoals bij traditionele tegels vind je zelfklevende tegels met mozaïekeffect, allerlei decoratieve tekeningen, talrijke kleuren en aluminiumeffect. Kies gewoon wat past bij jouw smaak.

Zelfklevende tegels zijn ook geschikt voor elk type ondergrond en voor elke kamer van je woning. Zelfs voor gebouwen die voor beroepsdoeleinden worden gebruikt. Investeer wel in een model van hoge kwaliteit, zodat je ze in elke kamer, inclusief je living of salon, kunt aanbrengen, ook in een vochtige ruimte. Niets belet je trouwens om dergelijke tegels ook op andere objecten aan te brengen, bijvoorbeeld op een meubel.

In tegenstelling tot traditionele tegels zijn zelfklevende tegels ten slotte ook heel gemakkelijk te onderhouden. Even met een spons of vochtige doek erover en je bent klaar.

Zelfklevende tegels: welke minpunten?

carrelage-adhésif-2 Als je alleen naar de voordelen kijkt, zou je in verband met zelfklevende tegels van een echte revolutie in tegelland kunnen spreken. Maar toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze oplossing. Het eerste nadeel heeft te maken met de prijs. Zelfklevende tegels zijn vrij duur. Daar staat natuurlijk tegenover dat je geen vakman moet inschakelen om ze te installeren. Toch blijven dergelijke tegels duur, want inzake kwaliteit moeten ze nog altijd onderdoen voor klassieke tegels.

Een tweede minpunt komt erop neer dat zelfklevende tegels nu weliswaar in een grote diversiteit aan formaten en tekeningen verkrijgbaar zijn, maar toch is de keuze veel beperkter dan bij traditionele tegels. En ook inzake duurzaamheid halen ze nog niet het niveau van hun klassieke concurrent.

Ten slotte zijn zelfklevende tegels eigenlijk alleen maar ideaal op muren. Voor vloeren blijf je beter zweren bij traditionele tegels.

Tot slot

Zoals je ziet, is het moeilijk om een eindoordeel te vellen over zelfklevende tegels. Maar enkele tips en vuistregels zullen zeker als houvast kunnen dienen als je je keuze maakt.

Ben je eigenaar? Kies deze oplossing dan alleen voor de muren. Voor je vloeren gaat er niets boven de traditionele optie. Die is bij installatie in haar totaliteit weliswaar duurder (omdat je een beroep moet doen op een vakman), maar ook duurzamer, zodat je er op lange termijn wel je voordeel mee doet. Ben je huurder? Dan zijn zelfklevende tegels een goede oplossing om je wanden en vloeren met tegels te bekleden zonder dat je veel geld moet uitgeven voor grote werken. We merken trouwens dat een groot deel van de kopers van deze “revolutionaire” zelfklevende wand- en vloerbekleding momenteel huurders zijn, die slechts voor de kortere termijn een oplossing zoeken.

Behoor jij tot deze laatste categorie? Om zelfklevende tegels te vinden die passen bij je budget en je smaak mag je niet aarzelen om even langs te gaan bij een aantal speciaalzaken in jouw streek. Vergelijk zorgvuldig het aanbod en maak dan een keuze met kennis van zaken.

Category : Trend / Publié le 27 Sep 2018